Leger må informere om faren for psykiske bivirkninger av Lariam

ALVORLIGE BIVIRKNINGER: Malariamedisinen Lariam, som årlig brukes av 4000 nordmenn som reiser til malariautsatte områder, kan gi svært alvorlige psykiatriske bivirkninger, som selvmordstanker, psykose og selvskading. Foto: Wikimedia Commons / Bongoman
ALVORLIGE BIVIRKNINGER: Malariamedisinen Lariam, som årlig brukes av 4000 nordmenn som reiser til malariautsatte områder, kan gi svært alvorlige psykiatriske bivirkninger, som selvmordstanker, psykose og selvskading. Foto: Wikimedia Commons / Bongoman

Malariamedisinen kan gi psykiske bivirkninger som unormale drømmer, søvnløshet, angst og depresjon. Det er også meldt om selvmord, selvmordstanker, selvskading og psykose.

Råd til pasienter
  • Les pakningsvedlegget
  • Dersom du opplever selvmordstanker, selvskading, alvorlig angst, rastløshet, forvirring, mistenksomhet overfor andre, sansebedrag (hallusinasjoner), depresjon eller endringer i sinnstilstand når du bruker Lariam, skal slutte å ta tablettene og oppsøke lege raskt
  • Du kan melde bivirkninger via meldeskjema på nett

(Kilde: Statens legemiddelverk)

Årlig skrives den malariaforebyggende medisinen Lariam ut til i overkant av 4000 nordmenn, ifølge Reseptregisteret.

Malariamedisinen kan gi potensielt alvorlige psykiske bivirkninger som unormale drømmer, søvnløshet, angst og depresjon. I tillegg er det meldt om hallusinasjoner, psykose, selvmord, selvmordstanker og selvskadende adferd etter bruk av medisinen.

Bivirkninger kan oppstå og vedvare i flere måneder etter at behandlingen med legemidlet er avsluttet på grunn av den lange halveringstiden til virkestoffet meflokin.

For å sikre at pasienter får tilstrekkelig informasjon om denne type bivirkninger er det nå utviklet et pasientkort som legen skal levere ut til pasienten ved forskrivning av Lariam, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider.

Les også: - Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

Sikkerhetsvurdering

Seksjonssjef Karen Marie Ulshagen i Seksjon for legemiddelovervåking i Legemiddelverket forklarer at en ny sikkerhetsvurdering av Lariam har ført til at informasjonen som følger med i pakningen til malariamedisinen, er oppdatert.

Den såkalt periodiske sikkerhetsoppdateringen som legemiddelprodusenten Roche er pålagt, er gjennomgått av europeiske legemiddelmyndigheter.

– Resultatet var at det ble gjort en god del endring er i preparatomtalen. Blant annet er det lagt inn mer utfyllende informasjon om disse potensielle bivirkningene og forsiktighetsregler som må tas i forbindelse med behandling. I tillegg ble det besluttet at det skulle utarbeides opplæringsmateriell til helsepersonell og et informasjonsskriv som skal gis til pasienter, sier Ulshagen til ABC Nyheter.

Les også: Håper på vaksine mot malaria innen fire år

Angst og depresjon vanlige bivirkninger

Ifølge den nye preparatomtalen er angst, depresjon, søvnløshet og unormale drømmer vanlige bivirkninger, som oppleves av mellom én og ti prosent av dem som bruker medisinene. Det er ukjent hvor ofte de mer alvorlige bivirkningene som panikkanfall, forvirringstilstander, hallusinasjoner, aggresjon, psykotisk sykdom, paranoia, oppmerksomhetsforstyrrelser, selvmord, selvmordsforsøk, selvmordstanker og selvskadende adferd, opptrer.

I Norge er det meldt om totalt 59 tilfeller av bivirkninger knyttet til bruk av Lariam. 28 av disse er klassifisert som alvorlige.

– Av de 59 tilfellene som er meldt, faller 34 under kategorien psykiatriske bivirkninger. 16 av de 34 er klassifisert som alvorlige, opplyser Ulshagen.

Les den oppdaterte preparatomtalen for Lariam på Legemiddelverkets nettsider.

Brukes ikke lenger av Forsvaret

Risikoen for nevropsykiatriske bivirkninger er kjent fra tidligere.

Forsvaret og flere norske organisasjoner som jobber i malariautsatte områder, har for lengst kuttet ut legemiddelet på grunn av de alvorlige bivirkningene behandlingen kan gi.

– Det var psykiske bivirkninger, gjentakende mareritt, dårlig søvn og sånne ting, uttalte overlege i Forsvarets sanitet Olaf Scheel til NRK i 2012.

Det amerikanske militæret har også kuttet ut Lariam, mens debatten raser i Storbritannia om hvorvidt det bør droppes også av britiske soldater, skriver The Independent.

– Finnes det noe alternativt legemiddel som ikke har disse mulige bivirkningene?

– Det finnes andre alternativer. Dette er et legemiddel som er spesielt beregnet for multiresistent malaria, sier seksjonssjef Karen Marie Ulshagen i Legemiddelverket til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus