Oppskrift på saltbakte poteter som passer til alt

TRIKS MED POTET: Poteten er uendelig anvendelig! Bakt i salt blir den så god at du ikke trenger noe tilbehør. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med saltbaking blir baketiden redusert fra 2,5 time til 50 minutter. Denne varianten er fylt med en luftig blanding av kremost og smør, smakt til med ferske urter og løk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Perfekt til poteten: Himmelsk hveteøl

I turistperlen Flåm lages øl på høyt nivå.

Den bakte poteten har mild, søtlig og litt jordlig smak, og smaker veldig godt sammen med den aromatiske, syrlige og friske blandingen av smør og ost. Hvis du velger å nyte poteten uten annet tilbehør på tallerkenen, er det en ypperlig anledning til å åpne en flaske lyst, friskt og aromatisk øl.

Norske bryggerier er i vinden om dagen, og det finnes mange spennende produkter å velge mellom. Til ukas potet går jeg for Witbier, et overgjæret øl laget etter belgisk tradisjon. Denne typen øl skiller seg fra pilsnertyper på flere måter. I tillegg til byggmalt inneholder Witbier en del hvetemalt, og det er gjerne krydret med appelsin og koriander.

Hveteøl er ikke spesielt bittert, men har et deilig sursøtt smaksbilde som kler det lett jordlige og salte preget i retten veldig godt. Vær oppmerksom på at det over tid kan danne seg litt bunnfall, så det er en god idé å la flasken stå oppreist en stund før det skjenkes opp. Sørg også for at du får et høyt skum på toppen. Skummet er med på å holde ølet friskt og aromatisk mens du drikker det.

Ægir har jeg anbefalt før i denne spalten, og igjen leverer dette lille bryggeriet nederst i Flåmsdalen et ypperlig øl. Ægir Siv Witbier (varenr. 597402, kr 58,60, basiskategori 3) er lyst med frisk aroma. Det har fin sødme og avdempet bitterhet, og det er ikke for tungt. Smakene i ølet smelter fint sammen med poteten, smøret og de friske krydderne. Munnhulen renses på en behagelig måte. Dette utrolig friske ølet er med å løfte den hverdagslige poteten opp på den gastronomiske himmelen. Her er det er bare å nyte hver munnfull og hver slurk!

Ølen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Et gammelt munnhell sier at «han er som poteten, kan brukes til alt». I dag skal vi se at den saltbakte poteten er like rund i kantene som sin kokte bror.

Bakt potet er for mange blitt ensbetydende med nattmat fra en bod, på vei hjem fra et utested. Men vår runde venn er like god til lunsj og middag, alene eller sammen med andre ting.

Å bake en 3-400 grams potet tar ekstremt lang tid, det er kanskje hovedgrunnen til at man ikke gjør det så ofte i hverdagen. Mange har nok kjøpt de foliebefengte bakepotetene, slengt dem på grillen sommerstid, og fått en uvelkommen «al dente»-opplevelse. La det være klart: en bakepotet bli aldri ferdig på en åpen grill.

Et lite triks er å kjøpe ferske, gode, norske poteter med ca. 7-10 cm lengde. Nå på høsten har vi alle tenkelige typer flotte norske poteter tilgjengelig overalt. Bruk dem!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beregn minst to poteter per person, for dette er godt. Med saltbaking blir baketiden redusert fra 2,5 time til 50 minutter. Dessuten er det stilig! Saltet går ikke i oppløsning, men pakker seg fint rundt poteten under bakingen, og trekker ut all damp og mye fuktighet. Slik forsterkes den gode smaken av potet. Saltet trekker ikke nevneverdig inn i poteten, og skallet spiser du uansett ikke, så ikke bekymre deg for saltmengden.

Jeg pleier å blande litt smak inn i saltet, for eksempel noen stilker rosmarin og noen hele fedd uskrelt hvitløk. Det gir en prima aroma i saltet som igjen smitter over til potetkjøttet. Saltet jeg bruker, er grovt havsalt av billigste sort. Det kan gjenbrukes hvis du ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som fyll i poteten dropper jeg boksmaisen og revet «liksomost», og erstatter det med en luftig blanding av kremost og smør, smakt til med ferske urter og løk. Dette er alt denne pottiten trenger for å gjøre smaksløkene dine glade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til at jeg erstattet noe av smøret med kremost, er at det blir mindre fett, og at ost-/smørblandingen ikke smelter så fort, men legger seg fint i det dampende snittet. Saltbakte poteter er veldig godt tilbehør til alt av fisk og kjøtt, men kan også spises alene uten noe tilbehør.

Saltbakte poteter

Ingredienser (5 personer)

Potet:

10 mellomstore norske poteter

5 fedd hvitløk med skall

1 kg havsalt

Fyll:

200 g ekte meierismør (ikke margarin!)

150 g kremost naturell/luftig

1 ss grov dijonsennep (kan sløyfes hvis du ikke er glad i sennep)

1 ss sitronsaft

2 sjalottløk

1 fedd hvitløk

2 ss estragon/kjørvel/persille (gjerne alle)

maldonsalt og nymalt svart pepper

Framgangsmåte

Skyll potetene fri for jord og bøss, og legg dem i en ildfast form. Hell over saltet og sett hele formen i ovnen ca. 1 time på 200 grader. Stikk en pinne eller kniv inn i en potet og sjekk om kjernen er mør og myk. Det skal ikke være noe «al dente» her i gården!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når potetene er klare, løfter du dem opp og børster av mesteparten av saltet. Lag et snitt på toppen, og klem raskt (dette er varmt!) med fingrene fra fire sider på poteten slik at den åpner seg. Nå er poteten klar for å ta imot en solid skje av det smakfulle smøret fra oven. Dette smelter sakte ned i poteten etter hvert som du spiser.

Fyll: Romtemperer smøret og rør det sammen med kremosten og sennepen til en klumpfri masse i en bolle. Finhakke sjalottløken, hvitløken og urtene. Press inn litt sitronsaft og smak til med salt og pepper.