Svigermødre, familie og samliv

Ti gode leveregler for svigermødre

DOKTORGRAD OM SVIGERMOR: Gjertrud Sæter skrevet ned råd til svigermødre basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med hennes doktoravhandling. Illustrasjonsfoto: Colourbox
DOKTORGRAD OM SVIGERMOR: Gjertrud Sæter skrevet ned råd til svigermødre basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med hennes doktoravhandling. Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Å begynne å vaske badet sender bare et negativt budskap, mener konfliktmegler.

Føler du deg misforstått om svigermor?
 • Fortell konkret hva plager deg og fortell det direkte til datteren eller sønnen din.
 • Fortell hva det gjør med deg, for eksempel at du blir stresset og irritert når du står for middager og må rydde opp etter så mange mennesker.
 • Fortell hva som kan gjøre det lettere for deg, og si konkret hva du trenger. Datteren eller sønnen din kan ikke alltid gjette dette. For eksempel: Det ville være fint om du ville ta av bordet og hjelpe meg. Det er greit å spørre om hjelp.

(Kilde: Signe Saxe Jessen, konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark)

Å være svigermor er ikke alltid like lett, og det kan være lurt å ha noen forhåndsregler for å unngå konflikter.

Du skal hverken være vaskedame eller konfliktløser, mener ekspertene.

Signe Saxe Jessen er konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark.

Hun skriver om konfliktløsninger på goderelationer.dk. Jessen er også partner i ledende nettverk for livskvalitet og personlig utvikling i Lev Lykkeligt.

Ny familie

– Aksepter at din sønn eller datter er å bygge en ny familie, sier Jessen.

For å få ekteskapet til å fungere godt er det viktig at din sønn eller datter har fokus på sin nye familie.

Dette kan bety at den gamle familien er ikke lenger det primære, men kommer på andre plass.

Du bør ikke prøve å forhindre dette.

Les også: Kan du smiletrikset?

Ikke vær vaskedame

Du bør aldri forvente at det er ønskelig at du vasker klær eller rengjør for andre. Dette gjelder selv om du kommer og bor der i noen dager.

Er du i tvil om dette er greit eller ikke, bør du spørre. Ikke gjett eller ta sjanser, sier Jessen.

– Noen ser det som en indirekte kritikk av at de ikke holde huset rent nok. Fortell heller at du bare liker å gjøre rent og synes det er vanskelig å sitte stille, sier Jessen.

Les også: Dette er IKKE greit å si til gravide

Gi plass og vis respekt

– Respekter at din sønn eller datter nå er gift med noen som kan være helt forskjellig fra deg, sier Jenssen.

De kan ha helt forskjellige verdier, tradisjoner og fokusere på andre ting enn det du er vant til.

Husk at din sønn eller datter har valgt akkurat denne personen å dele livet sitt med, sier Jessen.

Det kan være vanskelig å håndtere noen med et annet temperament enn deg.

Det beste du kan gjøre er å være nysgjerrig og å akseptere, sier hun.

BildeUNNGÅ KONFLIKTER: Vis forståelse, men ikke bland deg inn i konflikten til sønnen eller datteren din og partneren. Dette gjør det vanligvis bare verre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ikke diskuter følelser

Det er viktig å respektere andres følelser, og behov kan ikke diskuteres.

– Alle opplever ting annerledes. Forsøk å vise forståelse og respekt, sier Jessen.

Vik unna deres samlivsproblemer

Selv om du kanskje merker at sønnen eller datteren din har samlivsproblemer, ikke overanalyser eller bland deg inn.

Vis forståelse, men ikke bland deg inn i konflikten. Dette gjør det vanligvis bare verre, sier Jessen.

Jenssen råder deg til å bare vise at du er en tilgjengelig støtte hvis det er behov for det.

– Merker du at det en konflikt mellom dem, prøv alltid å se på det fra den andre siden også, sier Jessen.

Åpner du ørene for kun den ene, hører du bare halve historien.

– Lojalitet og støtte til bare den ene parten skaper ofte konflikter, sier Jessen.

Som en tredjepart kan du alltids spørre: Hvordan tror du den andre parten har det? Hva tror du at han eller hun trenger? Hva vil gjøre det lettere for han eller hun?

BildeEKSPERTENE: Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor. Signe Saxe Jessen er konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark. Hun skriver om konfliktløsninger på goderelationer.dk. Jessen er også partner i ledende nettverk for livskvalitet og personlig utvikling i Lev Lykkeligt. Foto: Anne-Lise Reinsfelt (Gjertrud Sæter) og Elisabeth Dahlberg (Signe Saxe Jessen)

Les også: – Ikke bruk facebook som bestevenninne

Doktorgrad om svigermor

Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor.

Under har Sæter skrevet ned ti råd til svigermor basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med sin doktoravhandling.

– Punktene er ikke satt opp i noen prioritert rekkefølge, men alle disse tingene ble det snakket en hel del om, sier hun.

Sæter har tatt utgangspunkt i relasjoner der svigermor er i sin «mest potente» svigermoralder.

– Det vil si at svigermor ikke er alderdomssvekket, syk eller på annen måte pleietrengende, men at svigermor er en oppegående dame, sier hun.

Her er noen regler for svigermødre som ønsker å ha et godt forhold til svigerdøtrene og svigersønnene sine:

 1. Husk at kjærlighet ikke er noen konkurranseidrett. At andre er glad i sønnen eller datteren din viser bare at du har gjort en god jobb som mor. Slipp dem til! Du vil aldri vinne hvis du forsøker å skvise eller fryse ut ditt barns utkårede.
 2. Sett aldri barnet ditt i en situasjon der det må velge mellom deg og hans eller hennes partner.
 3. I husholdningen til barna dine er det de som bestemmer. Hvis ingen ber deg om gode råd, så skal du heller ikke komme med noen! Det kan lett oppfattes som kritikk. Noe det egentlig er, du sier du jo indirekte: «Dette kan du gjøre bedre på denne måten».
 4. Hold kommentarene for deg selv.
 5. Ikke gjør husarbeid hos barn og svigerbarn dersom de ikke har bedt deg om det. Å begynne å vaske badet eller støvsuge og vaske stua sender bare et negativt budskap: «Dere trenger hjelp til å holde huset i orden».
 6. Ikke «overrask» de unge med å overøse dem med gaver eller mat du har kjøpt eller laget. Det kan føles påtrengende eller invaderende. Si heller for eksempel «Det blir mye plommer i høst, så si fra hvis dere vil ha syltetøy».
 7. Husk hvordan det var for deg selv å være svigerdatter da du var ung.
 8. Ikke konkurrer om småbarnas gunst. Selv om det er lov å skjemme bort barnebarn, så er det viktig å respektere foreldrenes grenser og verdier.
 9. Vis at du vil være en støtte for familien. Ta hensyn til at barnefamilier i dag som oftest har krevende dager med tettpakket program. Ikke krev eller forvent besøk. De kommer på besøk når de har overskudd til det.
 10. Mange har såre minner fra barnedåp. Ikke forvent at barnet skal bære dåpskjolen som har vært brukt i din slekts familie i generasjoner. Overlat til de unge å velge.

Artikkelen er opprinnelig publisert på klikk.no.

Les mer fra klikk.no:

Derfor er du en premenstruell møkkakjerring

Disse flausene vil du unngå foran kjæresten

Det kan være en tabbe å signere ektepakt

Så lett blir det ubalanse i forholdet

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause
Siste nytt
10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28VerdenVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50Reise1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56KulturHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus