Oppskrift på nydelig pai med skogsopp

SOPPTID: Etter en tur i skogen, eventuelt til butikken dersom skogbunnen ikke har varene, kan du tilberede en deilig pai med sopp. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Skal du finne kantarell i høst, må du inn i skyggene og ned i sumpene. Belønningen er eksklusivt paifyll.

Ukens vinanbefaling: Naken og naturlig

Alle trender møter etter hvert sin overmann – mottrenden. Her skal vi hilse på mottrenden til den industrialiserte, masseproduserte vinen.

Naturvin er et tema som nå opptar vinbransjen (og vinnerder) verden over. Siden kategorien er relativt ny, mangler den dessverre en klar definisjon og tydelige retningslinjer for hva som er tillatt.

Det som foreløpig er felles for vinene som kalles naturviner eller «nakne» viner, er at de er fremstilt uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler (i vinmarken), og at vinmakeren i svært liten grad korrigerer eller hjelper prosessen i en spesiell retning under vinifikasjonen.

Vinene flasketappes vanligvis uten bruk av klaringsmidler og filtrering, og uten – eller med minimalt av – tilsats av det effektive konserveringsmiddelet sulfitt (SO2). Fordi vinene ikke tilsettes sulfitt, er de konserverende tanninene som finnes i drueskall like viktige for hvite så vel som røde viner. Hvite viner i denne kategorien har derfor ofte det lett munnuttørrende preget vi kjenner fra røde viner.

Vinene tappes ofte med en god del av vinens naturlige kullsyre, fordi CO2 – som SO2 – har en konserverende virkning på vinen. Jeg anbefaler at du som konsument nærmer deg denne type vin med et åpent sinn, sunn skepsis og positiv nysgjerrighet.

Den økologiske Mas Nicot La Valiere 2011 (varenummer 530901, kr 156,20, bestillingsutvalg) er en ypperlig introduksjon til naturvinene. Vinen er laget av druen Viognier fra kjølig, kalkholdig jord. Den er gjæret kjølig med naturlig gjær og tilsatt minimalt med svovel.

Vinen er verken klaret eller filtrert, noe som gjør den uklar og gir et tydelig bunnfall. Det er akkurat slik det er meningen at den skal være! Man bør bare helle forsiktig så bunnfallet ikke følger med i glasset.

Aromabildet er dominert av villgjærens spicy toner, kombinert med syrlig frukt, eplekjerner og lukter som lett kan assosieres med skogbunn og sopp. Her møter kantarellene og den friske timianen en leken medspiller.

I munnen er vinen tørr med fin syre, lett prikking fra CO2 og et lett bittert preg som jeg gjetter kan komme fra skallkontakt før eller under gjæringen. Vinen er lett, med høy smaksintensitet og middels lengde. Syrestrukturen renser fint opp etter egg og rømme. Et naturlig valg til paien!

Vinene er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Årets sommer var en innertier for alle som liker sol og varme. Noen som imidlertid ikke trivdes like godt, var soppen i skogen. En tørr, varm sommer er døden for sopphøsten – hvis det ikke plasker ned i slutten av august. Og det gjorde det jo ikke.

Dermed er soppfangsten i høst temmelig begrenset, og man må lete på andre steder enn ellers. Normalt finner jeg kantareller i gress og lyng i solhellinger og på solrike, lyse høyder. I år har jeg bare plukket i skyggedaler og i nærheten av tykk mose, sumper og bekkedrag.

Steinsoppen har trolig uteblitt denne høsten, men noe kantareller, piggsopp, fåresopp, rimsopp og sandsopp finnes det. Den trofaste traktkantarellen har jeg også møtt på i år. Vanligvis kan den plukkes i rikt monn fram til frosten kommer for tredje gang.

Alle disse soppene passer enten alene eller i en blanding i dagens pai. Bruk det du finner, og blir det ikke mer enn et par never, kan du spe på med litt av din favorittsopp fra butikken. De fleste butikksoppene smaker veldig mildt og vil derfor ta opp de deilige smakene fra skogsoppen under stekeprosessen.

Denne paien kan du lage i alle typer former og størrelser. Jeg har brukt en liten springform hvor man kan ta av kantene, det gjør det enkelt å kutte opp paien i ettertid. Men du kan også bruke porselensformer eller andre ildfaste former. Da deler man bare opp med en kniv i formen når paien har blitt litt kaldere. Er formen din dyp, slik som min, vil paien trenge noen minutter lengre i ovnen enn hvis den er grunn.

Paien er nydelig som en rett alene, eller sammen med kjøtt/fisk og grønnsaker.

Glad i pai? Prøv denne også: Pai med bacon, chèvre og brie

Skogspai

Ingredienser (4 personer)

Paideig:

250 g mel

150 g smør

1 egg (kjøleskapskaldt)

1 ts salt

Fyll:

300 g kantareller eller en skogsoppblanding

2 sjalottløk

2 ss solsikkeolje

1 ss fersk timian

1 fedd hvitløk, hakket

salt og pepper etter smak

2 ss smør

6 egg

150 g rømme

På toppen:

150 g ost (gjerne Myrdal eller Holtefjell)

Noen kløversyrer (hvis du finner på soppturen, og det gjør du, de er over alt!)

Les også: Sensommeren bugner av sopp og bær

Framgangsmåte

Start med paideigen, som skal avkjøles en halvtime i kjøleskap før kjevling. Romtemperer smøret og ha det i en bolle med mel, salt og egg. Kna dette sammen med hendene til en ball. Det tar i underkant av et minutt. Dytt deigballen litt flat (ca. 3-4 cm) og legg den på bakepapir i kjøleskapet. Den skal stivne og bli fast før kjevling. Legg rikelig med mel på benken og kjevle deigen til ca. 4-5 mm tykkelse. Børst av melet og rull deigen opp på kjevlen (en fin måte å frakte skjøre deiger på). Rull deigen over i formen, og trykk den godt ned i hjørnene/kantene. Dekk med to lag folie og hell tørkede erter eller havsalt oppi formen. Bak formen i 20 minutter på 160 grader. Dette kalles «blindbaking» og gir deg et perfekt paiskall til fyllet. Ta ut formen og fjern folien med saltet/ertene. Nå skal deigen være fast, sprø og lys gyllen.

Spar noen få av de fineste kantarellene til garnityr. Resten steker du i to omganger i en stor stekepanne: Ha solsikkeolje i den varme pannen, deretter halvparten av soppen og sjalottløken. La dette steke uten at du rører i ca. 30 sekunder, til soppen har fått en tydelig skorpe. Snu soppen og la den steke et minutt til. Tilsett avslutningsvis 1 ss smør, ½ hakket hvitløksfedd, timian og salt/pepper. Gjenta denne prosessen med runde nummer to. Legg sopp-/løkblandingen i bunnen av deigformen.

Rør sammen egg og rømme med en visp. Smak til med salt. Hell dette over soppen. På toppen drysser du 150 g revet, smaksrik ost. Bak formen i ovnen på 180 grader og vifte, til egget har satt seg (koagulert). Det kan ta alt fra 15 til 40 minutter, alt etter hvor dyp form du har. Rist litt på formen underveis, så ser du at paifyllet slutter å skvulpe på midten når det har stivnet i kjernen.

De fine kantarellene du har holdt av, steker du forsiktig og drysser på toppen av den ferdige paien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet04:08 Norsk håp røk ut av «America’s Got Talent»03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38 Kinas virusdødstall overstiger 1.80000:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt
Siste nytt
04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet04:08VerdenNorsk håp røk ut av «America’s Got Talent»03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32NorgePollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38VerdenKinas virusdødstall overstiger 1.80000:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus