Se hva som er nytt i iOS 7

NY MOBIL? Selv om du har en iPhone eller iPad som ikke er blant de helt ferskeste modellene som Apple presenterte forrige uke, så vil du kunne få følelsen av å ha fått en helt nye telefon ved å oppdatere operativsystemet til iOS 7, som slippes onsdag klokken 18 norsk tid. Foto: Stephen Lam (Reuters)
NY MOBIL? Selv om du har en iPhone eller iPad som ikke er blant de helt ferskeste modellene som Apple presenterte forrige uke, så vil du kunne få følelsen av å ha fått en helt nye telefon ved å oppdatere operativsystemet til iOS 7, som slippes onsdag klokken 18 norsk tid. Foto: Stephen Lam (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag slippes nytt operativsystem til iPhone og iPad. Vi tar deg gjennom de viktigste nyhetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På tide å si farvel til iOS 6 , og ønske iOS 7 velkommen.

Den neste store oppdateringen av operativsystemet til iPhone, iPad og iPod touch blir tilgjengelig i dag, onsdag 18. september, rundt klokka 18 norsk tid. Den vil slippes som en gratis såkalt OTA-oppdatering ("over the air") eller via iTunes. Husk å ta backup før du setter i gang.

Hvordan du oppdaterer, kan du lese i vår artikkel her!

Se video som viser hva du får her

Stor oppussing

iOS 7 er den største oppdateringen av operativsystemet til Apples mobile enheter siden iPhone ble lansert i 2007, i hvert fall visuelt.

Brukergrensesnittet har fått en sårt trengt overhaling, og er mer stilrent og moderne enn før. Bruksmessig er det imidlertid ikke så annerledes. Læringskurven er heldigvis ikke så bratt, ting fungerer stort sett som det bestandig har gjort, med noen unntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen som du finner her kan du se en gjennomgang av en håndfull av de viktigste endringene i den nye iOS-versjonen. Til sammen skal det være over 200 nyheter i oppdateringen, ifølge selskapet.

Du kan også sjekke ut vår sniktitt av iOS 7 fra tidligere i år

Dette synes vi

Vi har brukt betaversjonen av iOS 7 siden den ble sluppet i juni, og har gjort oss opp noen tanker om forandringene.

Vi liker:

  • Nytt, friskt brukergrensnitt, som er flatere, ryddigere og penere, med nye skrifttyper, ikoner, animasjoner og andre grafiske detaljer. De fleste innebygde appene har også gjennomgått en ansiktsløftning - det er lite som gjenspeiler elementer fra den virkelige verden, som f.eks. den gamle, gule notatblokk-appen. Det er redesignen vi har etterlyst i noen år nå.
  • Det nye kontrollsenteret gjør det lettere å skru av viktige funksjoner som WiFi, Bluetooth og så videre. Kontrollsenteret er enkelt å hente opp bare ved å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen. Lommelykt-knappen her er en fin liten detalj.
  • Den nye multitasking-menyen, som du henter opp ved å dobbeltklikke på hjemknappen, er en klar forbedring. Det er kjekt å faktisk kunne se appene du skal bytte mellom, og eventuelt åpne og lukke. Multitasking er for øvrig nå tilgjengelig for alle apper, ikke bare visse typer apper.
  • Søkefeltet er flyttet til toppen av hver eneste hjemskjerm - bare dra en finger ned på skjermen for å hente den opp. Det er langt mer praktisk enn før da det lå på en egen søke-hjemskjerm helt til venstre.
  • Apper oppdaterer seg nå helt automatisk i bakgrunnen uten at du trenger å gå inn i App Store for å gjøre jobben manuelt. Endelig!
  • Kamera-appen er enklere å bruke enn før, og det er mer praktisk at man bare sveiper til høyre og venstre på skjermen for å bytte mellom video og stillbilder. Innebygde filtre er også på "kjekt å ha"-liten.
  • Safari er også mer brukervennlig med felles adresse- og søkefelt, fullskjerm-modus og enklere fane-håndtering à la Chrome på mobilen.

Vi liker ikke:

  • Alle de innebygde appene har fått nye ikoner, og noen er helt ugjenkjennelige. Hvis du ikke er glad i neonfarger, vil du kanskje ikke synes de er så fine.
  • Varslingssenteret føles mer uoversiktlig fordi skrifttypen er større, og fordi det er tre forskjellige faner for ulike varsler. Det er heller ikke mulig å fjerne alle varsler samtidig som på Android.
  • Kontrollsenteret er utrolig etterlengtet, men det burde vært mulig å skru av og på mobildata, eller andre valgfrie funksjoner, herfra.
  • Når man har åpnet en app fra en mappe, og så lukker appen, kommer man til mappen igjen, ikke hjemskjermen. Det oppleves mer som en omvei enn det er praktisk.
  • Det er flere Siri-nyheter i iOS 7, men det spiller ingen rolle for nordmenn, da talestyringsfunksjonen fremdeles ikke støtter norsk. Please learn Norwegian, Siri!

Husk også at det er en del apper som ikke er oppdatert for å fungere med iOS 7, så til å begynne med er det ikke sikkert at alt vil fungere, eller se ut, som det skal.

Les også: Har Opera den beste nettleseren til iPad?

Kan du installere oppdateringen?

Selv om du har en mobildings fra Apple, betyr det ikke nødvendigvis at du kan installere iOS 7. Du må ha enten iPhone 4 og nyere, iPad 2 og nyere eller 5. generasjon iPod touch. Merk dessuten at ikke alle nye funksjoner er tilgjengelige på alle enheter. Sjekk nederst på denne nettsiden for å se hva du eventuelt går glipp av.

Vær også obs på at jo eldre enhet du har, jo større sannsynlighet er det for at den oppleves tregere etter oppdateringen.

Har du prøvd iOS 7 allerede? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.