Blåse, suge eller rake løv?

Løvet faller, hva gjør vi med det? Foto: Brynjulf Blix
Løvet faller, hva gjør vi med det? Foto: Brynjulf Blix

Hva er det beste redskapet når løv skal fjernes?

Har man løvtrær, er det ingen vei utenom: visne, brune blader må samles inn og fjernes på et eller annet vis når høsten har gjort sitt.

Hvordan man håndterer dette, avhenger av flere faktorer, men omfanget og underlaget er de viktigste faktorene. Finnes det redskap som håndterer alle tilstander av løv, fra ferskt og helt til halvråttent og klissvått - på alle slags underlag?

Utfordringene

Den klassiske måten å håndtere løv på er å rake, med plastrive eller metallrive. Deretter samler man løvet i en egnet beholder og kvitter seg med det på egen komposthaug eller kjører det bort til et mottak.

Har man bare en liten hageflekk hvor mesteparten er plen, er dette ikke noen stor jobb, og gjøres unna på et par ettermiddager nå og da i løpet av høsten.

Praktiske redskaper for manuell løvhåndtering. (Foto: Jula)

Praktiske redskaper for manuell løvhåndtering. Foto: Jula

Men har man en mer komplisert hage, med grusganger, belegningsstein, flere blomsterbed og prydbusker, da er ikke en bred rive det mest egnede verktøyet.

I stedet for å plukke for hånd er det nærliggende å se seg om etter en motordrevet løsning, og en "støvsuger" for hagen er nok noe mange har ønsket seg.

Det finnes faktisk støvsugere for hageanlegg, men disse er enten maskiner på størrelse med gressklippere eller store innretninger som trekkes etter en liten traktor. Og prisene er ikke de laveste.

Norcar løvsuger, proff maskin. (Foto: Produsenten)

Norcar løvsuger, proff maskin. Foto: Produsenten

Faller naboens løv på deg? Se hva du kan kreve

Duger de rimelige maskinene?

Et alternativ til å suge løv og annet bøss er å blåse det vekk fra grusganger, oppkjørsler, bed og under busker, for så å enklere kunne rake det sammen på en egnet plass. Slike løvblåsere er det mange av, og de koster ikke all verden. De har kraftige vifter som lager en luftstrøm i stor hastighet ut av munnstykket, over 300 km/t er ikke uvanlig.

Men hastigheten avtar fort når man kommer litt lenger unna munnstykket, og de klarer heldigvis ikke å sende store gjenstander av gårde med denne hastigheten.

De rimeligste løvblåserne har elektrisk motor, og du trenger en lang skjøteledning. Det har også kommet løvblåsere med batteridrift, disse ligger en god del over i pris. For de proffe finnes det også løvblåsere med bensinmotor.

Mange av løvblåserne har også mulighet for å suge opp løv. Dette gjør man ved å skyve et spjeld foran åpningen, som dirigerer luftstrømmen bakover i et parallelt løp som har en mindre åpning i fronten under blåseåpningen. Dermed får man en sugeeffekt som trekker løvet inn i maskinen og ned i oppsamlingsposen.

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 6 BILDENE

Det er også vanlig med en mekanisme som skal slå i stykker og finfordele bladene på vei inn, for å bedre utnytte plassen i oppsamlingsposen. Her havner også småstein, kongler og annet som kan skade mekanismen som skal slå i stykker bladene.

Sugeeffekten er typisk vesentlig mindre enn blåseeffekten. Tørt og lett bjørkeløv går ofte greit, men større og fuktige blader er vanskelige å suge opp, avhengig av underlaget. Stadig tømming av posen må man også regne med.

Alko løvsuger - slike maskiner fikser jobben. (Foto: Produsenten)

Alko løvsuger - slike maskiner fikser jobben. Foto: Produsenten

Les også: Slik gjør du hagen klar for høsten

En alternativ løsning

I stedet for å samle sammen og fjerne løvet er det et alternativ som mange fagfolk anbefaler. Det går rett og slett ut på å bruke gressklipperen til å finmale løvet og la det ligge. Da justerer du klippehøyden ned noen hakk, slik at kniven får tak i løvet og kverner det til småbiter.

Da vil ikke bladene bli liggende i store, våte kaker og kvele gresset, men de finmalte restene vil legge seg mellom gresstråene og synke ned mot jordbunnen. Her tar meitemarken seg av resten og lager fin og næringsrik jord av bladverket.

Dette forutsetter en periode med tørt vær, blir løvet vått og kaker seg er det bare å ta fram riva.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus