Sjelens skyllemiddel

FLOM: Om du hører noe leit, ser noe trist eller opplever noe sørgelig kan tårene komme til å flomme fritt, uten at du kan gjøre så mye med det. Bortsett fra å finne fram lommetørkleet. (FOTO: Daniel Koebe/Corbis/Scanpix)
FLOM: Om du hører noe leit, ser noe trist eller opplever noe sørgelig kan tårene komme til å flomme fritt, uten at du kan gjøre så mye med det. Bortsett fra å finne fram lommetørkleet. (FOTO: Daniel Koebe/Corbis/Scanpix)

Har du slått deg fysisk, eller blitt slått i spill? Er du trist etter valget, eller ler du så du griner? En dråpe saltvann og en skvett med følelser kan få øyet til å flomme over.

Tårefakta
* Tåreveiene består av tårekjertelen, samt de slimhinnekledde tårerørene, tåresekken og tårekanalen.


* Tårekjertelen ligger i øyekroken og har ansvar for tåreproduksjonen.

* Fra tåresekken dreneres tårene gjennom tårekanalen til nesehulen, hvor tårene tømmes. Det er grunnen til at man, når man drypper øyedråper i øyet, ofte kan kjenne smaken av dråpene etterpå.

* Tårefilmen er bare 0,003 millimeter tykk, og deles inn i tre lag: Et slimlag innerst, et midtre lag av væske, og et ytre tynt lag med fettstoffer. Fettstoffene sørger for at tårefilmen ikke fordamper så raskt.

* Tårefilmen glatter ut små ujevnheter i vevet som dekker hornhinnen, og bidrar dermed til å bedre synet.

Kilder: Bjørn Nicolaissen, Wikipedia og SNL

Tårevåte sitater

* «De tårene man svelger er mye bitrere enn dem man feller.» (Victor Hugo)

* «Kast ikke bort nye tårer på gamle sorger.» (Euripides)

* «De som sår med tårer, skal høste med jubelrop.» (Bibelen)

* «Tårer er ord som hjertet ikke kan uttrykke.» (Carl W. Buechner)

* «Tårer er øyets edle språk.» (Robert Herrick)

* «Å bruke papir på tårer hjelper ikke det grann, de er 99 prosent følelser og bare en prosent vann!» (Per Kvalvik)

* «En tåre ned på kinnet rant – litt kjærlighet, og den forsvant.» (Ukjent)

Du har sikkert opplevd det; du blunker og svelger og kremter og snufser og prøver desperat å holde tårene tilbake. Omsider renner det likevel over, og så står du der med saltvannskrana vid åpen – uten kontroll.

– Tåresekresjon kommer av signaler fra den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt, forklarer Sven Svebak, professor ved institutt for nevromedisin på NTNU i Trondheim.

– Gråt skyldes alltid noe som har hendt. Det er et signal fra hjernen om at du har noe å kvitte deg med, som fysisk smerte, sorg eller krenkelse, eller for eksempel sult hos spedbarn. Opplever du noe overveldende positivt, som en vakker soloppgang, eller noe veldig lattervekkende, kan imidlertid det også utløse tårer. Dette kalles «den gode gråt», og gledestårene kommer gjerne når du løftes ut av gjørma og inn i noe vakkert – når du kvitter deg med mørket, utdyper Svebak.

Les også: Våre våte vulkaner

Spontan følelse

Gråt utløses av spontane impulser, men kan både gjenoppleves og vedvare som tilstand – for eksempel når vi gråter på grunn av traumer og sorg.

– Det er imidlertid ingenting som beviser at det er bra å «gråte for å gråte». Det kan heller føre til at man dveler for lenge ved negative opplevelser, påpeker Sven Svebak.

– Men å leve ut en spontan affekt der og da er godt. Det kan kjennes både rensende og tømmende å gråte. Og gråten som affekt er viktig – det er et sosialt signal om at vi trenger akutt hjelp når vi har det vondt.

Les også: Menneskenes tidsepoke

Stimulert trilling

Når tårene triller, enten på grunn av fysisk smerte, rusk på øyet eller overveldende følelser, kalles det stimulert tåreproduksjon.

– Tårer som skyldes følelser er annerledes sammensatt enn ved annen tåreproduksjon. De har blant annet høyere innhold av enkelte hormoner, opplyser professor ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus, Bjørn Nicolaissen.

Tårer som felles på grunn av tristhet, inneholder nemlig hormonstoffer med kjemiske signaler. Disse signalene kan påvirke hormonproduksjonen, og dermed også følelsene, til andre mennesker.

– Forsøk har vist at om en mann lukter på tårer fra en kvinne som har grått på grunn av sorg, og deretter lukter på vanlig saltvann, vil han ikke bevisst merke forskjell. Men lukten av kvinnens tårer kan senke testosteronproduksjonen hans, og det kan ikke saltvannslukt gjøre! fastslår Nicolaissen.

Stimuleres tåreproduksjonen på grunn øyeirritasjon, er imidlertid tårene mer vandige enn vanlig. De inneholder dessuten økte mengder stoffer som beskytter mot infeksjon og bidrar til at eventuelle skader repareres raskt.

– Dette er viktige beskyttelsesmekanismer, påpeker øyespesialisten.

Les også: Ut av krisen med alternativ valuta

Overflatefilm

Det er alltid tårevæske i øynene våre. Normalt består denne væsken av fettstoffer, salt vandig væske og slim. Tårevæsken danner en tynn film over øyets overflate, og i tillegg til holde øyet fuktig, inneholder alltid tårefilmen viktige næringsstoffer til cellene i overflatevevet, samt molekyler som motvirker betennelser.

– Hver gang du blunker, viskes den «gamle» tårefilmen vekk, og det trekkes en ny tynn film over øyet. De gamle tårene transporteres gjennom tårekanalene til tåresekken, og videre til en åpning i slimhinnen i nesen, hvor tårene tømmes. Det er grunnen til at du, når du drypper øyedråper i øyet, ofte kan kjenne smaken av dråpene etterpå, forklarer Bjørn Nicolaissen.

I løpet av en tjuefiretimersperiode produserer du vanligvis om lag ett gram tårer, men skulle du bli fryktelig lei deg, gledelig overrasket, få rusk i øyet, eller på annen måte stimuleres til å rense sjelen eller dens vinduer, bør du finne fram et lommetørkle snarest:

– Ved stimulert tåreproduksjon kan tåreflommen økes betydelig i forhold til normal produksjon, opplyser Bjørn Nicolaissen, og anslår:

– Faktisk opp mot hundre ganger!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus