Støydempende design

Sidepanelene på vaskemaskinen er faktisk med på å styre hvor mye den vibrerer - og følgelig bråker. Foto: Elisabeth Dalseg
Sidepanelene på vaskemaskinen er faktisk med på å styre hvor mye den vibrerer - og følgelig bråker. Foto: Elisabeth Dalseg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mønsteret på vaskemaskinen er mer enn pynt for øyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknikk er inni og design er utenpå, sant? Ikke nødvendigvis. Hos de tyske hvitevareprodusentene Bosch og Siemens (en del av samme konsern) jobber teknisk- og designavdelingen tett.

– Design handler selvfølgelig om å skape produkter som ser bra ut, og sørge for at man kjenner igjen produktene vi lager. De små designdetaljene, som en liten stripe eller bue, er avgjørende for identitet og merkegjenkjennelse, men design er så mye mer. Det er ikke bare utseendet, men også funksjon, sier Robert Sachon, designdirektør for hvitevarer i Bosch, til DinSide.

Vaskemaskin: Blir det renere med damp?

Bra vibrasjoner

Han trekker frem designet i sidepanelene på vaskemaskinene fra Bosch og Siemens som et klassisk eksempel på hvordan de små detaljene er kan gjøre stor forskjell.

Ved å endre designet på sidepanelene fra striper til rundinger, som ringer i vann, fikk de kuttet vibrasjonene i sentrifugeringen - og dermed også støy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at det er obligatorisk å merke alle hvitevarer med maks støynivå?

– Design er ikke bare utseende - det er også med på å utvikle produktenes funksjoner og egenskaper, sier Robert Sachon, designsjef i Bosch hvitevarer, til DinSide. Foto: Elisabeth Dalseg– Design er ikke bare utseende - det er også med på å utvikle produktenes funksjoner og egenskaper, sier Robert Sachon, designsjef i Bosch hvitevarer, til DinSide. Foto: Elisabeth Dalseg

– Det begynte hos ingeniørene som forsket på hvordan ulike grafiske former kunne dempe vibrasjon. Så så vi på mønsteret og laget en grafisk profil av det, og så gikk ballen litt frem og tilbake. Det viste seg faktisk at ett av forslagene våre var enda bedre mot vibrasjoner enn det opprinnelige forslaget fra teknisk avdeling, sier Sachon.

Og at det virker, er det liten tvil om. På IFA-messen viste Bosch blant annet frem en vaskemaskin som konstant sto og sentrifugerte.

Se også video på DinSide.

På den ene siden med det ordinære panelet med stripete relieff, på den andre siden det støydempende panelet med ringer.

Alt om vaskemaskiner på DinSide

Tips: Bråker vaskemaskinen ekstremt mye? Sjekk om den står støtt og i vater, og prøv eventuelt å regulere beina. Jo stødigere den står, jo mindre vil den bevege på seg - og jo mindre støy vil den lage når den sentrifugerer.

Alle sakene fra årets IFA-messe finner du her