Gylne tider

OPPLYSENDE: Helle Tjaberg viser noen av produktene som skal lyse opp norske hjem i høst, blant annet lamper, duftlys og boller fra Tom Dixon. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Pynt går aldri av moten. I høst skal det blant annet skimre i gull, kobber og messing.

– Gylne detaljer er stort i høst, sier trendrådgiver Helle Tjaberg, der hun står i skinnet fra den britiske designeren Tom Dixons gylne kolleksjon. Her er både ulike pendellamper i messing og kobber, telysholdere i samme fasong, eksklusive duftlys i beholdere av messing, kobber og nikkel, og håndlagde messingboller.

– I tillegg til produkter av kobber og messing ser man også detaljer i gull på andre materialer, for eksempel i den nye porselenskolleksjonen til de norske designerne Wik & Walsøe, fortsetter hun.

Hos Illums Bolighus er temaet for høstens vindusutstilling «ild».

– Kobber er definitivt in for tiden. Derfor har vi prøvd å vise hvordan du kan sette sammen et interiør med gylne innslag, forteller Meline Nilsen.

Les også: Nordmenn pusser opp feil

Moderne nips

Nips, pynt og dekor er ord som ifølge Tjaberg har en negativ klang hos mange nordmenn. Det er ikke dermed sagt at vi pynter mindre enn tidligere generasjoner.

– Tidligere satte man kanskje suvenirer, porselensfigurer eller kunstglass på rekke og rad. I dag prøver man gjerne å gjøre noe mer ut av gjenstandene ved å sette dem sammen og skape kontraster, sier Tjaberg.

I høst er det trendy å skape små stilleben, gjerne med en monter, glassklokke eller et «fuglebur» over.

– Folk kombinerer gjerne noe kitschy og noe gammelt med noe moderne. Å lage slike sammenstillinger passer perfekt for vår digitale verden, der interiørinteresserte gjerne deler det de har satt sammen på blogger, Facebook og Instagram, sier Tjaberg.

Uansett om du velger å dele resultatet eller ikke, kan det å sette ting sammen på en ny måte være en rask vei til fornyelse av interiøret.

Les også: Glem alt du vet om flatpakkede møbler

Retrobølge

Ifølge Tjaberg er vi inne i en nostalgisk periode, og retroprodukter selger fremdeles godt.

– Keramikkbollene med det gamle lotusmønsteret fra Lucie Kaas er veldig populære, vi blir stadig utsolgt, sier Nilsen hos Illums Bolighus.

Julie Håkonsen i butikken Ting forteller at geometriske former også er stort i høst.

– Den trenden har tatt helt av. Vi ser også mye pastellfarger, eventuelt i kombinasjon med neon. I tillegg er botanikk stort nå, sier hun.

For plantene skal også med i høstens interiør.

– Skal du lage et vakkert tablå, bør du ha med minst én grønn plante. Og da snakker vi ikke om blomster, men grønne bladplanter, kaktuser, sukkulenter og lignende, sier Tjaberg.

Plantene skal helst puttes i store glassboller.

Henger du ikke med på alle trendene, kan Tjaberg trøste med at å pynte et hjem handler om mer enn hva som er moderne.

– Det viktigste er at du omgir deg med ting som gjør deg glad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus