Hulter-til-bulter-mat:

Oppskrift på rotfruktsalat som metter

FARGEFEST: Rotfruktsalaten er et kick for både øyne og smaksløker. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Dette er salaten for deg som ikke liker småpirk ved kjøkkenbenken.

Ukens drikkeanbefaling: Fra Grimstad med øl

Øl fra norske mikrobryggerier beviser at småprodusenter kan være minst like gode som store.

Da Øyvind sa han ville lage en rett med norske rotgrønnsaker i hovedrollen, var jeg ikke et øyeblikk i tvil: Dette var en klar øl-anledning.

Her vil det være best med et smaksrikt, sødmefullt øl med avdempet bitterhet, høy syre og høy konsentrasjon. Årsaken er at rotgrønnsaker er veldig smaksintense og har mye sødme. Den tøffe varmebehandlingen gir i tillegg et tydelig brent preg. Syrlige bær og en litt skarp ost kompletterer retten. Alle disse elementene styrker overbevisningen om at øl er det rette, og at hvitvin blir litt for puslete.

Utviklingen blant norske småskalabryggerier er utrolig spennende, og den som leter etter øl hos en av disse, vil finne! Blant de aller beste mikrobryggeriene er Nøgne Ø fra idylliske Grimstad. Kvaliteten på ølet skyldes blant annet de gode råstoffene. I ukas øl er ingrediensene rent vann, gjær, humle, samt malt fra bygg, hvete og havre. Det har også fått ni måneders modning på eikefat før tapping på flaske.Nøgne Ø Sour Brown (varenr. 419304, kr 45,90, bestillingsutvalg) har dyp, flott brunfarge og en fantastisk aromaprofil med malt, knekk, sjokolade og eksotiske krydder. I munnen er ølet friskt med avdempet bitterhet og intens sursøt smak som ifølge produsenten ligner balsamico. Jeg sier bare wow, for et øl! Sammen med Øyvinds komplekse salat av søte rotfrukter, syrlige bær og skarp rødkittost bidrar ølet med en harmoni og kontrast som gjør kombinasjonen supergod.

Ølen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Mer hendig og rustikk kan en salat knapt bli. Sesongens beste grønnsaker, frukt og hagebær – i kombinasjon med korn og ost fra to av Norges beste småskalaprodusenter – gjør deg både mett og full av riktig energi.

Dessuten er denne retten så utrolig deilig å lage! Ingen finhakking eller små urter, og ikke noe pirkearbeid i mils omkrets. Her bakes bare rotfruktene i store biter eller hele, og så deler man dem videre opp etterpå. Osten brytes opp i biter, og korn og løkringer drysses tilfeldig over til slutt.

Rofrukter har masse smak, og sødmen blir forsterket etter en time i ovnen. Derfor må man kombinere med noe som smaker friskt og syrlig – for eksempel faste plommer, stikkelsbær og kirsebær. Litt avhengig av hvor syrlige bærene er, kan man faktisk vurdere å droppe vinaigretten som skal ha den syrlige rollen i det totale smaksbildet.

En nydelig mellomhard ost som passer perfekt i denne kreasjonen, er Holtefjellost fra Eiker Gårdsysteri. Jeg har brukt «originalen», men den lagrede varianten, som kalles XO, funker også – dersom den rives grovt framfor å brytes i store biter.

Perlespelt fra Holli Mølle gir flott smak og konsistens i den rustikke salaten. Produsenten jobber utelukkende økologisk, og bruker gamle kornsorter på innovative måter.

Les også: Denne laksesalaten ble til ved et lykketreff

Rotfruktsalat

Ingredienser (4 personer)

Frukt og grønnsaker:

4 gulrot

½ selleri

2 ferske hvite løk

1 liten rødløk

1/2 kålrot

6 jordskokker

2 rødbeter

100 g brekkbønner

100 g original Holtefjellost

50 g kokte speltflak/perlespelt fra Holli Mølle

200 g syrlig bær/frukt (kirsebær, stikkelsbær eller plommer)

Vinaigrette:

1 ss honning

0,5 dl god eddik

1 dl god olivenolje

salt og pepper

Les også: Smarte salatreddere

Framgangsmåte

Grønnskaker og frukt: Vask og skrell alle grønnsakene bortsett fra jordskokken, den skrubbes bare. Del deretter opp grønnsakene som følger: Kålroten, som bruker lengst tid, deles i staver på maks 2 cm. Sellerien kan du bare skive opp i 2 cm skiver. Rødbetene deles i to, gulroten og jordskokken beholder du hele. Løken deles i to på langs.

Legg alle disse grønnsakene ved siden av hverandre – ikke oppå hverandre – i en stor ildfast form. Det er viktig at grønnsakene får en karamellisert skorpe under bakingen. Salt grønnsakene og hell på noen striper olivenolje. Sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 1 time. Ta ut og avkjøl litt før du deler grønnsakene opp i noenlunde like biter.

Brekkbønnene koker du i saltvann i 2 minutter før de avkjøles i kaldt vann. Tørk av og legg dem sammen med grønnsakene. Den lille rødløken snittes i ringer på ca. 2 cm, løs opp ringene slik at de blir fine og litt mindre. Fjern stilker og steiner fra de bærene du ønsker å bruke. Del dem deretter i store biter og legg dem oppå grønnsakene.

Koke perlespelten i lettsaltet vann til den er mør (les på pakken). Sil av vannet og avkjøl perlene litt. Hell på litt olivenolje så de ikke kleber seg sammen når de blir kalde. Holtefjellosten kan du bare bryte opp i passende biter på ca. 1 cm.

Ikke rør for mye rundt i dette, bare servere det omtrent slik det ligger i all sin rustikke tilfeldighet.

Vinaigretten: Bland lun honning, eddik og olivenolje med salt og svart pepper. Hell over en skje eller to per porsjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus