– Ikke farlig å drikke litt alkohol under svangerskapet

KRITIKK: Doktor Fergus McCarthy og forskere fra Irland, England, New Zealand og Australia får kritikk for studien om alkohol og svangerskap. Foto: Colourbox.com
KRITIKK: Doktor Fergus McCarthy og forskere fra Irland, England, New Zealand og Australia får kritikk for studien om alkohol og svangerskap. Foto: Colourbox.com

Forskere hevder det ikke er sammenheng mellom alkoholinntak og for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos barnet.

En ny studie hevder å ha funnet ut at å drikke alkohol under og i starten av svangerskapet ikke ser ut til å øke risikoen for for tidlig fødsel, lav fødselsvekt eller høyt blodtrykk for moren, skriver AFP relaxnews.

Det er doktor Fergus McCarthy og forskere fra Irland, England, New Zealand og Australia som har sammenlignet utfallet fra fødseler blant 5628 kvinner som var gravide for første gang mellom 2004 og 2011.

Les også: – Mye alkohol i ung alder gir økt risiko for brystkreft

Skarp kritikk

Mer enn halvparten av kvinnene rapporterte å drikke alkohol i løpet av de første tre månedene av svangerskapet. Mens 19 prosent svarte at de bare sporandisk drakk alkohol, rapportere 25 prosent av kvinnene at de drakk tre til syv alkoholenheter i uka. I tillegg sa 15 prosent av dem at de fikk i seg mer enn syv enheter hver uke.

Ved å se på forekomster av for tidlig fødsel, barn med lav fødselsvekt eller liten størrelse og svangerskapsforgiftning, en alvorlig tilstand der en gravid kvinne utvikler høyt blodtrykk, mener forskerne at de ikke kunne se forskjell mellom gruppene, skriver AFP relaxnews.

Funnene er publisert på Internett i anledning oktoberutgaven av det anerkjente tidskriftet Obstetrics & Gynecology.

Studien har også fått skarp kritikk, fordi den ikke undersøker langsiktige helsemessige trusler i forhold til alkohol og svangerskap.

Les også: En av tre mener gravide kan drikke alkohol

Oppfordrer til avhold

Mens sammenhengen mellom tung alkoholbruk og helse og utviklingsmessige problemer hos barn er godt dokumentert, sier forskerne at det er annerledes for folk som kun drikker mindre mengder alkohol.

En dansk studie fra 2012, viser funn av at lav eller moderat forbruk av alkohol under graviditeten ikke påvirker femåringers evne til å planlegge, organisere, legge strategier, huske detaljer eller overholde tidsaspekter.

I en studie publisert i april i år så forskere fra et universitet i Storbritannia nærmere på atferdsmessige og kognitive forskjeller fra de som er født av foreldre som drakk litt under svangerskapet og de som var totalt avholds. Blant 10.534 syvåringer fant forskerne ingen forskjeller.

Likevel; flere eksperter oppfordrer ingen kvinner til å drikke alkohol under svangerskapet før det er krystallklart at alkohol ikke påvirker fødselen og barnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus