Innreredning av stue

Slik får du maks ut av stuen din

GOD ATMOSFÆRE: Vi tilbringer mye tid i stuene våre. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre den enda litt smartere og finere. Samme fargetone på sofa og vegg gjør at rommet virker større. Foto: Tia Borgsmidt
GOD ATMOSFÆRE: Vi tilbringer mye tid i stuene våre. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre den enda litt smartere og finere. Samme fargetone på sofa og vegg gjør at rommet virker større. Foto: Tia Borgsmidt

Med små grep blir stuen din litt finere.

Enten stuen din er stor eller liten, er utfordringen å gjøre den hyggelig og innbydende. I små stuer er det lurt å tenke fleksible løsninger. I store, åpne stuer gjelder det å dele inn i soner med romdelere og gulvtepper.

Velg en dus veggfarge

Når det gjelder farger i stuen er det smart å velge en kald, avslappende farge som hovedfarge på veggen. Gå gjerne for en dus blå- eller grønntone. Det er farger som passer sammen med alle andre farger.

Bruk gjerne en miks av varme og kalde farger på tilbehøret, så får du en god blanding av avslappende og energigivende farger i stuen. Har sofaen samme farge som veggen, virker stuen større.

Bruk vinduskarmen

Bruk en en bred vinduskarm som ekstra sitteplass – det er deilig å sitte på en pute med en kopp te og følge med i livet utenfor.

Les også: Mye bolig for pengene?

Lag en sitteplass i karmenBRUK KARMEN: Lag en sitte plass i vinduskarmen. Du får en skreddersydd løsning som ser lekker ut og som vil skape mye trivsel i hjemmet. Foto: Tia Borgsmidt

Utnytt nisjer

Ved og ta i bruk nisjer og hulrom i veggen utnytter du plassen maksimalt. Du kan for eksempel bygge en løsning der hyller til boksamlingen er bygget inn i veggen, og det er plass til at tv-en kan trilles inn i åpningen når den ikke er i bruk.

Du kan også male hulromet i veggen i en annen farge enn resten av veggen. Nisjen blir da som et blikkfang og et lite kunstverk på veggen.

Les også: Blikkfanget som redder interiøret ditt

Lag hyller i nisjer.UTNYTT HULROM: Skal du flytte en dør, så kan du lage en bokhylle fremfor å tette igjen åpningen.Her huser en nisje familiens bøker og TV. Foto:Tia Borgsmidt

Fleksible løsninger

Har du liten stue så tenk fleksible møbler med flere funksjoner. Bruk for eksempel en stor puff som sofabord.

Har du en stor firkantet puff, kan settes helt bort til sofaen, så du kan legge beina på den eller bruke den som gjesteseng i forlengelse av sofaen.

Les også: Glem lavere boliglånsrente

En stor puff kan ha mange funksjonerFLEKSIBELT: Her brukes en stor puff både som sofabord og ekstra sitteplass. Lignende puffer får du hos Bolia. Perlekunsten er laget av Kathrine Højriis Nielsen og lærsofaen er kjøpt på lauritz.com. Foto: Tia Borgsmidt

Lag sofaen på mål

Finner du ikke den helt riktige hjørnesofaen? Lag den selv, da vel! Du kan lage en rimelig løsning av to rammemadrasser på bein dekket med tepper og puter. En annen mulighet er å lage en ramme av planker og bestille skummadrasser på mål til å legge oppå. Slike får du hos blant andre Skumtex. Gi sofaen personlighet ved å legge pene tekstiler eller tepper over.

Les også: Slik bor du fint og smart i liten bolig

En hjemmelaget hjørnesofa er utmerket når du ønsker å skape flest mulig sitteplasser og bruke minst mulig penger. HJØRNESOFA PÅ BUDSJETT: Det er ikke vanskelig å lage sin egen hjørnesofa. Med noen rammemadrasser og løse puter, så kommer du langt. Foto. Tia Borgsmidt

Innred med kunst

Har du flere kunstverk, så samle dem i én stor bildekollasj over sofaen. Bland store og små bilder, men hold deg til samme fargeskala. Heng opp bildene sånn at de flukter i ytterkant for et rolig uttrykk. Still gjerne ut nipsen på brede rammer! Bilderammen Ribba er fra Ikea og er fin til utstilling av små pynteting, postkort og mindre bilder.

Les også: Ikke alle uekte ladere er farlige

Kunsten preger stilen i stuen.KUNST: Tenk på kunstverkene dine som en helhet. De i stor grad med på å skape stilen og stemningen på stuen din. Foto: Tia Borgsmidt

Kunst på lavbudsjett

Kunst gjør mye for et rom, og det behøver ikke være dyrt for å være fint. Her er det brukt forskjellige rammer i ulike farger, og inni henger alt fra barnetegninger til postkort og broderier. Sammen danner de et stort og hyggelig bilde på veggen.

Les også: Flekkfjerningsmidler klarer ikke hele jobben

Sett sammen bilden dine til en stor bildeveggBILDEVEGG: Skap en vakkert blikkfang i stuen. Foto: Tia Borgsmidt

Bruk romdelere

Det kan være vanskelig å skape en hyggelig og avslappet stemning i nyere leiligheter med store åpne rom. Da kan det være en idé å dele opp rommet med en halvvegg eller to like lave skjenker som står rygg mot rygg, eller med lave reoler. Ram inn de ulike sonene som spise- og sofagruppen med et gulvteppe, og legg bløte puter og pledd i sofaen.

Les også: Tjener 100.000 på gjesterommet

Skap trivsel ved å skille ulike soner fra hverandre.LAG SONER: I store, åpne rom er det fint å dele inn stuen i ulike soner. Foto: Ikea.

Les også:

Kaffen smaker dårlig hvis du fyller trakteren slik

Fullvokst hekk på et par timer

Gjør du dette, trenger du aldri å rydde

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus