Apple lanserer to nye iPhone-modeller

Her er nye iPhone 5S

NY IPHONE: Her er nye iPhone 5S. Lynrask mobil med fingeravtrykksleser og et nytt kamera. © Apple
NY IPHONE: Her er nye iPhone 5S. Lynrask mobil med fingeravtrykksleser og et nytt kamera. © Apple

En billig iPhone 5C og en potensielt lynrask iPhone 5S med fingeravtrykk-leser i hjem-knappen er høydepunktene fra Apples lanseringer i kveld.

iPhone 5 er historie og erstattes av to nye modeller. En billig iPhone 5C og en ny lynrask iPhone 5S. iPhone 4S blir fortsatt å finne i salg.

Nye iPhone 5S blir trolig en lynrask mobil. For første gang har en produsent puttet inn en 64 bits prosessorarkitektur i en mobiltelefon. Dette er samme type arkitektur som man bruker på moderne PC-er. Enkelt forklart kan en 64 bits prosessor håndtere langt større datamengder enn et system som baserer seg på 32 biter. Apple har nemlig utviklet en helt ny prosessor, kalt A7, som ifølge Apple er mange ganger raskere enn selskapets foregående modeller

iOS 7, som kommer 18. september, skal være laget med tanke på å utnytte kraften til den nye prosessoren.

Les også: Sjekk billigvarianten iPhone 5C

Apple opplyser også om at alle innebygde apper, vi antar de mener sine egne apper som iPhoto og andre, skal være optimalisert for musklene til A7-prosessoren.

Apple lover også lenger batterilevetid på iPhone 5S. På 3G skal mobilen tåle ti timers taletid og standby-tiden skal være bedre enn på iPhone 5.

Skjermen er en retinaskjerm på 4 tommer - og vi antar dette er samme type skjerm som sitter i iPhone 5. Apple svarer altså ikke på kritikken mange har rettet mot iPhone om at en skjerm på firetommer er for lite når konkurrenter som Samsung lanserer mobiler som Galaxy S4 med femtommers skjerm og Galaxy Note 3 med 5,7 tommers skjerm.

=

NY: Her er nye iPhone 5. Samme formfaktor som iPhone 5, men innmaten er ny. I tillegg har den fått en fingeravtrykksleser og et bedre kamera. Den får også iOS7.

Nytt kamera

Apple har også laget et nytt kamera på iPhone 5S. Et nytt objektiv og en ny sensor som er 15 prosent større enn forgjengeren skal gi bedre bilder. Autofokus-funksjonen er også oppdatert og har nå 15 fokussoner.

En ny blits kommer også til iPhone 5S. Den har to LED-lys. Et kaldt og hvitt og et varmt og gyllent. Sammen skal disse to LED-lysene kunne levere over 1000 fargetoner slik at man får mer naturlige hudtoner når man tar bilder med blits.

iPhone 5S får også en bildestabilisator. Vi noterer også en kul slow-motion-funksjon der mobilen kan ta video med en hastighet på inntil 120 bilder i sekundet i 720p-oppløsning. Denne videoen kan man slå spille av i normale hastigheter og på den måten få frem en slow-motion-effekt.

Apple viste også frem flere demobilder som virkelig imponerer.

VELKJENT: iPhone 5S kommer i flere fargenyanser.=

VELKJENT: iPhone 5S kommer i flere fargenyanser.

Fingeravtrykksleser

Touch ID heter funksjonen som mange har spekulert i at Apple skulle lansere på en ny iPhone. Integrert i hjem-knappen har Apple integrert en fingeravtrykksleser. Den støtter 360 graders avlesning, slik at du ikke trenger å holde fingeren din i en bestemt retning. Løsningen kan brukes til å logge på mobilen og for eksempel å bekrefte kjøp i App Store. Hjem-knappen er laget av safir, så den skal være så godt som ripefri.

iPhone 5S kommer for salg i ni utvalgte land (ikke Norge) 20. september. Resten av verden (100 land) får mobilen mot slutten av året – nærmere bestemt i desember. Vi vil tro at Norge befinner seg i denne 100-lands gruppen.

iPhone 5S kommer i tre farger; Gull, sølv eller space gray, som Apple kaller det. I tillegg kommer Apple med nye etuier i ulike farger.

Les også:

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Gear

Slik får du iPhone til å slutte å forstyrre deg

FINGERKONTROLL: På nye iPhone 5S kan du åpne mobilen med fingeren.=

FINGERKONTROLL: På nye iPhone 5S kan du åpne mobilen med fingeren. Foto: Apple

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus