Blåbær tar kaka

DESSERT: Blåbærkake stekt i porsjonsformer er en lettlaget og deilig høstdessert. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idet jeg freser fram over blåbærlyngen med én plukker i hver hånd, ser jeg for meg både vinterlige pannekaker, skirenn med varm saft og – som umiddelbar gevinst – en herlig høstkake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Søtt samspill

Kake på asjetten?

Da kan du like gjerne ha «vin doux naturel» som portvin i glasset.

Deilige blåbær rørt med sukker og toppet med sprø speltflak, sukker og smør, kan være krevende å få til å passe godt med vin. Siden blåbær har den fargen de har, er det likevel lett å assosiere med aromaer og smaker som finnes i røde viner.

Utvalget av søte røde viner begrenser seg til unge, fruktige portviner, samt søte viner i stilen «vin doux naturel», hovedsakelig på druen Grenache fra Frankrike og Spania. «Vin doux naturel» lages ved at vinmakeren tilsetter nøytral druesprit for å stoppe gjæringen når vinene har cirka 100 gram restsødme per liter. Slik får man søte viner med mellom 16 og 20 % alkohol.

Ukens vin kommer fra Roussillon i Sør-Frankrike. Her produseres ikke bare vanlige hvit-, rød- og roséviner, men også flere av Frankrikes mest spennende røde hetviner. Maury er et relativt lite område i Roussillon, avsides beliggende et godt stykke inn i fjellene fra kysten. Her er det Grenache som gir de beste vinene, og ukens vin er laget av nettopp denne druen. Vinen er fremstilt på moderne vis, med fokus på frisk og ren frukt fremfor den tradisjonelle oksiderte vinstilen som var vanlig før i tiden.

Anthosyane Maury 2009 (varenr. 9352902, kr 179, bestillingsutvalg)

har ungdommelig dyplilla farge og aroma av mørke, sursøte skogsbær. I munnen er vinen tydelig søt med frisk syre, spenstig frukt og god lengde. Vinen er akkurat søt nok til at den ikke føles tørr sammen med blåbærene, og vinens aroma harmonerer godt med rettens bakte frukt og krydderne i toppingen. Pass på at vinen serveres avkjølt på omtrent 10 grader slik at den fremstår som så frisk som mulig.

Nå som høsten er her, er det bare å hive seg rundt hvis man skal rekke å lage noe godt av alle de fortreffelige, modne råvarene – grønnsaker, frukt, sopp og bær.

Selv har jeg altså vært ute på blåbærtur. Noen av de 17.500 bærene (= 10,5 kilo) jeg fanget i plukkerne, gikk til singelfrysing i rå tilstand.

Noen ble rørt med sukker og rørepulver til vinterens pannekaker. Det ble også noen liter blåbærsaft til vinterens skirenn. Og, ikke minst, fikk en porsjon ferske bær æren av å forvandles til en blåbærsmuldrekake sammen med noen få andre ingredienser.

Blåbærsmuldrekake er superlett å lage og krever ikke mer fancy maskiner enn to hender. Kaken består av tre hovedelementer: bær, lokk og rømme.

Les også: Ta barna inn i naturen

Et gyllent sprøtt lokk

Det gylne og sprø lokket er laget av en enkel smuldredeig. Denne deigen inneholder i sin enkleste form hvetemel, smør og sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få en fastere og litt mer spennende struktur tilsetter jeg en andel valsede speltflak eller havregryn.Blåbær er verken veldig søte eller veldig syrlige, men det bør de være for å fremstå som gode etter baking.

Derfor tilsetter jeg litt uraffinert økologisk sukker og litt sitronsaft. Slik blir sødme-/syrebalansen perfekt. Krydder som vanilje og kanel er veldig godt til blåbær. Har du en vaniljestang, så skrap ut frøene og bland dem i sukkeret før du heller det over bærene.

Les også: Slik får du deilige bær neste sommer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultat: En saftig kake

Smaken av vanilje virker utfyllende, og alle liker den. Har du ikke vaniljestang, så bruk litt vaniljesukker. Potetmelet er viktig, det absorberer og jevner all væske som renner ut av bærene under varmebehandlingen.

Vi får dermed en saftig og god syltetøykonsistens i stedet for en vandig suppe i bunnen. Når dette skal bakes, må du bruke keramikk eller annet egnet gods som tåler minst 200 grader i ovnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost

Lag enten en stor form til flere eller bruk porsjonsskåler. Det siste blir finest, men den første er mest hendig og går kjappest å lage. Godt blir det uansett!

Til varm kake er det deilig med iskald, fet Røros Rømme, som du får tak i i vanlige butikker. Et dryss kanel på rømmen er prikken over i-en.

Nevnte jeg forresten at blåbær er noe av det sunneste som finnes, inkludert både antioksidanter, vitaminer og skogstur?

Blåbærsmuldrekake

Ingredienser (4 personer)

Smuldredeig (bunnen på toppen): 150 g hvetemel50 g speltflak eller havregryn5 ss økologisk uraffinert sukker80 g godt smør½ ts salt

Bær: 400 g blåbær65 g økologisk uraffinert sukker2 ss potetmel1 vaniljestangSaft fra ½ sitron

Rømme: 100 g Røros Rømme1 ts malt kanel

Framgangsmåte

Blåbær: Du kan godt skylle bærene i kaldt vann i en sil først. La dem renne godt av seg før du har dem i en bolle. Press over sitronen. Snitt opp vaniljestangen, og skrap ut innmaten med en kniv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bland innmaten fra vaniljestangen i sukkeret, og dryss dette over bærene. Ha på potetmel, og rør rundt ti ganger. Bærene skal ikke moses, men alle ingrediensene skal blande seg jevnt og fint.

Legg bær i bunnen av formen/skålene, og dekk bærene med et 1– 2 cm tykt lag med smuldredeig. Ikke klapp deigen sammen, kaken steker finest når deigen er drysset luftig over.

Sett formen/skålene i ovnen på 200 grader ca. 15– 20 minutter. Lokket skal være gyllent og sprøtt. La desserten avkjøles noen få minutter før servering, og server helst mens den fortsatt er varm og nylaget.

Smuldredeig: Romtemperer smøret, og skjær det i terninger. Mål opp øvrige ingredienser som knas sammen med smøret med hendene. Ikke kna for lenge, da smelter smøret og du risikerer å få en deigball i stedet for en smuldrete deig.

Rømme: Rør sammen kanel og rømme. Ønsker du rømmen stiv, kan du piske den noen sekunder til den blir stiv og luftig.