Barneoppdragelse:

Lev sakte med barna

GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner. Foto: Thinkstock
GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner. Foto: Thinkstock

– Det handler om å ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre.

Slipp barna fri! Det er tanken til en ny foreldrebevegelse i USA kalt «slow parenting». Her handler det om å roe ned.

Den travle, søvnløse småbarnspappaen som avtaler podens pianotimer på mobiltelefon mens han står på sidelinjen og heier under datterens fotballtrening, er ut.

Multitasking er gammeldags.

Det er den svenske tobarnsmoren Trine Grönlund som startet bevegelsen Go slow family. Hun levde et hektisk liv i New York, med sjefskarriere i IT- og reklamebransjen samtidig som hun var småbarnsmor. En dag sa det stopp. Trines kropp orket rett og slett ikke mer hardkjør og ble tvunget til å bremse ned og være tilstede i øyeblikket.

Les også: Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Resultatet har blitt web TV-forlaget ZenTV som gir ut digitale produkter innenfor personlig utvikling. Hun jobber i dag som foreleser og programleder. Med sine nettbaserte kurs prøver hun å bekjempe tidsfattigdommen i høyt presterende familier, skoler og foretak.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelFRITID: Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt, mener psykologer. Foto: Thinkstock

En bedre utgave av deg selv

Psykolog og terapeut Hedvig Montgomery er en av dem som Trine Grönlund har intervjuet til web-tv-kurset sitt.

Det handler om det å bli en bedre utgave av seg selv og tillate seg å være forelder, ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre, forklarer hun til Foreldre.no

– Aldri før har voksne eller barn hatt så mye regulert tid som nå, tid som andre på et eller annet vis bestemmer over. Med for mye regulert tid, mister vi det som er aller viktigst, tid til hverandre. Hvem er jeg oppi dette og hva er vår relasjon? Det er dette slow parenting handler om - å bryte ut av det vante skjemaet og planleggingen og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner.

PSYKOLOG: Hedvig Montgomery. Foto: privatPSYKOLOG: Hedvig Montgomery. Foto: privat

Hedvig Montgomery holder inspirasjonskurs for foreldre og ser selv mor til tre gutter mellom tre og 20 år.

– Jeg har i praksis vært småbarnsmor hele mitt voksne liv og det har vært en god erfaring. Å ha små barn er den mest fantastiske selvutvikling som finnes - om man tillater seg det.

Les også: Får sinte foreldre sinte barn?

For at foreldre skal kunne bli en bedre utgave av seg selv, må de gå gjennom noen viktige spørsmål. Du bør se på hva som var bra i din barndom, hva som var vanskeligst - og hva du ønsker å gi videre til dine barn. Snakk med den andre forelderen, dersom dere er to.

Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Da har dere et godt utgangspunkt.

– Men dette må justeres hele tiden. Barna kommer inn som en tredjeperson og har sine meninger om hvordan ting bør være. Her er det ingen oppskrift på hvordan du skal få det til. Du må handle ut ifra dine forutsetninger og de barna du har fått.

Skremmebilde av barns hverdag

Marianne Østby psykologspesialist og jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne. Tidligere i år skrev hun Aftenposten-kronikken «Det søte i å gjøre ingenting». Det var etter å ha sett tv-programmet «The lost adventures of childhood», der det ble vist et skremmebilde av barns hverdag, hun ble inspirert til å skrive mer om fenomenet.

– Dette er en trend vi har sett lenge, og noe jeg som mor selv synes er utfordrende, sier Marianne Østby.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

I Aftenpostens kronikk skriver hun:

«Barn med stress- symptomer og uro. Barn høye på adrenalin som løper fra aktivitet til aktivitet. Som stimuleres og aktiviseres. Forsvarsløse små som taper kampen mot foreldres ambisjoner. Foreldres angst for ikke å gjøre nok for barna sine fører til «hyper-parenting». Med angsten i halsen utøver de foreldreskapet sitt som om det var et OL. En hverdag der barnets tid er gjennomorganisert av de voksnes planer og ambisjoner. Barn uten anledning til fri lek. Dette er bekymringsfullt for selvfølelsen. Vi vet at fri lek bygger selvfølelse».

Jeg tror det er mye i det. Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt. Å bygge god selvfølelse er viktig. Og det tar tid. Men er det for mye aktiviteter og for lite fri lek, kan det være vanskelig å få tid til dette, påpeker psykologen.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelBARNDOM: Barn har også behov for å være, ikke bare gjøre. Foto: Thinkstock

Gjøre ingenting

Hun forteller om at mange barn sier de bare vil være hjemme og gjøre ingenting - om de kunne velge selv. Det er det beste de kan tenke seg, at tiden ikke styres av andre. Dette er derfor viktig både for barna, men også altså for utviklingen av selvbildet.

Slow parenting er en spennende mottrend til nåtidens hardkjør med organisert hverdag og aktiviteter. Den nye trenden er å dra ting ned og ha færre aktiviteter. Men det krever mye mot og mange vil nok merke at barna ikke kan leke ute - uten å vite hva de skal finne på, sier Marianne Østby.

Som hun skriver i kronikken:

«Det er lett å dras med i konkurransen om den flinke familien. Aktivitet og travelhet har blitt et mål på vellykkethet. Men hva er de vi alle maser sånn med? Hva er vi redd for å gå glipp av? Mange av oss voksne kan snart ikke lenger ord og begreper som «ligge på sofaen» eller «hvile middag». Da jeg var liten var det fortsatt lov. Nå har vi har ikke tid. Det er hardt å henge med på kjøret. Du kan lett miste selvtilliten hvis du ikke henger med på babysang, svømming, turn og slalåmtrening for 3-4-åringer. Det er som om vi ikke evner å ta et skritt til siden der vi raser rundt for å fylle dagens tempokrav. Uten evne til å velge selv».

Les også: Seks irriterende ting barna sier

– Dette kan være vanskelig for mange fordi man møter så mye press. Det er vi voksne som må sette grenser og disponere tiden og familielivet. Hva er viktig? Jeg heier på at barn kan kjede seg litt, mange vil trenge tid for å igjen finne på noe selv. De har nok ikke mistet evnen.

Marianne Østby mener man bør tenke seg om litt før man setter i gang for mye aktiviteter for barn utenfor barnehagen. Det å være sammen og ha det gøy er fint det, men da er det fint hvis mor og far er med på leken. En kan glede seg sammen. Da er ikke alltid organiserte fritidsaktiviteter nødvendig.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelFORELDREROLLEN: Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Foto: Thinkstock

18 viktige år

PSYKOLOG: Marianne Østby. Foto: privatPSYKOLOG: Marianne Østby. Foto: privat

Psykolog Hedvig Montgomery synes det er merkelig at noen mener de tre første årene i barnets liv er de viktigste. Selv mener hun at det er de 18 første årene som er viktigst.

– Men ikke stress om du har gjort noe feil. Alle gjør det. Kunsten er å unngå de største feilene. Husk også at det er mulig å rette opp, at det alltid finnes løsninger. Jeg har ikke vært borti en familie som ikke kan bli bedre og klare utfordringer de ikke trodde de kunne løse. Relasjoner kan repareres, sier Hedvig Montgomery.

Hun gleder seg over at flere menn nå tropper opp på foreldrekurs enn for 15 år siden da hun begynte som terapeut.

– Jeg ser færre «muslingmenn» i dag. Og det er bra. For taushet dreper parforhold. Men fremdeles er 80 prosent av kursdeltakerne kvinner.

Les også: Ti tips til god oppdragelse

– Det er ingen oppskrift på barneoppdragelse. Du kan lese et tonn av litteratur om temaet, men det er egentlig helt uinteressant til man ser det i forhold til sine egne barn - og hvem de er.

Å se sine barn slik de er, krever tid og tålmodighet. Slow parenting lager rom for nettopp det. At vi ikke trenger å omgås etter en oppskrift, men at vi kan lage vår familie slik den best fungerer.

Hennes råd er å stole mer på seg selv, reflektere og justere kurs oftere. Og husk at det ikke finnes noen snarvei til riktig barneoppdragelse, heldigvis har vi også 18 år til rådighet.

Les mer:

Derfor er stress farligere for barn

Barn får plager bare voksne fikk før

Spar én time om dagen med smarte rutiner

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26 WHO berømmer Kina for smittetiltak23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina
Siste nytt
02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus