Meny

Barneoppdragelse:

Lev sakte med barna

GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner. Foto: Thinkstock
GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner. Foto: Thinkstock

– Det handler om å ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre.

Slipp barna fri! Det er tanken til en ny foreldrebevegelse i USA kalt «slow parenting». Her handler det om å roe ned.

Den travle, søvnløse småbarnspappaen som avtaler podens pianotimer på mobiltelefon mens han står på sidelinjen og heier under datterens fotballtrening, er ut.

Multitasking er gammeldags.

Det er den svenske tobarnsmoren Trine Grönlund som startet bevegelsen Go slow family. Hun levde et hektisk liv i New York, med sjefskarriere i IT- og reklamebransjen samtidig som hun var småbarnsmor. En dag sa det stopp. Trines kropp orket rett og slett ikke mer hardkjør og ble tvunget til å bremse ned og være tilstede i øyeblikket.

Les også: Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Resultatet har blitt web TV-forlaget ZenTV som gir ut digitale produkter innenfor personlig utvikling. Hun jobber i dag som foreleser og programleder. Med sine nettbaserte kurs prøver hun å bekjempe tidsfattigdommen i høyt presterende familier, skoler og foretak.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelFRITID: Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt, mener psykologer. Foto: Thinkstock

En bedre utgave av deg selv

Psykolog og terapeut Hedvig Montgomery er en av dem som Trine Grönlund har intervjuet til web-tv-kurset sitt.

Det handler om det å bli en bedre utgave av seg selv og tillate seg å være forelder, ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre, forklarer hun til Foreldre.no

– Aldri før har voksne eller barn hatt så mye regulert tid som nå, tid som andre på et eller annet vis bestemmer over. Med for mye regulert tid, mister vi det som er aller viktigst, tid til hverandre. Hvem er jeg oppi dette og hva er vår relasjon? Det er dette slow parenting handler om - å bryte ut av det vante skjemaet og planleggingen og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner.

PSYKOLOG: Hedvig Montgomery. Foto: privatPSYKOLOG: Hedvig Montgomery. Foto: privat

Hedvig Montgomery holder inspirasjonskurs for foreldre og ser selv mor til tre gutter mellom tre og 20 år.

– Jeg har i praksis vært småbarnsmor hele mitt voksne liv og det har vært en god erfaring. Å ha små barn er den mest fantastiske selvutvikling som finnes - om man tillater seg det.

Les også: Får sinte foreldre sinte barn?

For at foreldre skal kunne bli en bedre utgave av seg selv, må de gå gjennom noen viktige spørsmål. Du bør se på hva som var bra i din barndom, hva som var vanskeligst - og hva du ønsker å gi videre til dine barn. Snakk med den andre forelderen, dersom dere er to.

Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Da har dere et godt utgangspunkt.

– Men dette må justeres hele tiden. Barna kommer inn som en tredjeperson og har sine meninger om hvordan ting bør være. Her er det ingen oppskrift på hvordan du skal få det til. Du må handle ut ifra dine forutsetninger og de barna du har fått.

Skremmebilde av barns hverdag

Marianne Østby psykologspesialist og jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne. Tidligere i år skrev hun Aftenposten-kronikken «Det søte i å gjøre ingenting». Det var etter å ha sett tv-programmet «The lost adventures of childhood», der det ble vist et skremmebilde av barns hverdag, hun ble inspirert til å skrive mer om fenomenet.

– Dette er en trend vi har sett lenge, og noe jeg som mor selv synes er utfordrende, sier Marianne Østby.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

I Aftenpostens kronikk skriver hun:

«Barn med stress- symptomer og uro. Barn høye på adrenalin som løper fra aktivitet til aktivitet. Som stimuleres og aktiviseres. Forsvarsløse små som taper kampen mot foreldres ambisjoner. Foreldres angst for ikke å gjøre nok for barna sine fører til «hyper-parenting». Med angsten i halsen utøver de foreldreskapet sitt som om det var et OL. En hverdag der barnets tid er gjennomorganisert av de voksnes planer og ambisjoner. Barn uten anledning til fri lek. Dette er bekymringsfullt for selvfølelsen. Vi vet at fri lek bygger selvfølelse».

Jeg tror det er mye i det. Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt. Å bygge god selvfølelse er viktig. Og det tar tid. Men er det for mye aktiviteter og for lite fri lek, kan det være vanskelig å få tid til dette, påpeker psykologen.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelBARNDOM: Barn har også behov for å være, ikke bare gjøre. Foto: Thinkstock

Gjøre ingenting

Hun forteller om at mange barn sier de bare vil være hjemme og gjøre ingenting - om de kunne velge selv. Det er det beste de kan tenke seg, at tiden ikke styres av andre. Dette er derfor viktig både for barna, men også altså for utviklingen av selvbildet.

Slow parenting er en spennende mottrend til nåtidens hardkjør med organisert hverdag og aktiviteter. Den nye trenden er å dra ting ned og ha færre aktiviteter. Men det krever mye mot og mange vil nok merke at barna ikke kan leke ute - uten å vite hva de skal finne på, sier Marianne Østby.

Som hun skriver i kronikken:

«Det er lett å dras med i konkurransen om den flinke familien. Aktivitet og travelhet har blitt et mål på vellykkethet. Men hva er de vi alle maser sånn med? Hva er vi redd for å gå glipp av? Mange av oss voksne kan snart ikke lenger ord og begreper som «ligge på sofaen» eller «hvile middag». Da jeg var liten var det fortsatt lov. Nå har vi har ikke tid. Det er hardt å henge med på kjøret. Du kan lett miste selvtilliten hvis du ikke henger med på babysang, svømming, turn og slalåmtrening for 3-4-åringer. Det er som om vi ikke evner å ta et skritt til siden der vi raser rundt for å fylle dagens tempokrav. Uten evne til å velge selv».

Les også: Seks irriterende ting barna sier

– Dette kan være vanskelig for mange fordi man møter så mye press. Det er vi voksne som må sette grenser og disponere tiden og familielivet. Hva er viktig? Jeg heier på at barn kan kjede seg litt, mange vil trenge tid for å igjen finne på noe selv. De har nok ikke mistet evnen.

Marianne Østby mener man bør tenke seg om litt før man setter i gang for mye aktiviteter for barn utenfor barnehagen. Det å være sammen og ha det gøy er fint det, men da er det fint hvis mor og far er med på leken. En kan glede seg sammen. Da er ikke alltid organiserte fritidsaktiviteter nødvendig.

oppdragelse,foreldre og samliv,trass,søskenkrangelFORELDREROLLEN: Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Foto: Thinkstock

18 viktige år

PSYKOLOG: Marianne Østby. Foto: privatPSYKOLOG: Marianne Østby. Foto: privat

Psykolog Hedvig Montgomery synes det er merkelig at noen mener de tre første årene i barnets liv er de viktigste. Selv mener hun at det er de 18 første årene som er viktigst.

– Men ikke stress om du har gjort noe feil. Alle gjør det. Kunsten er å unngå de største feilene. Husk også at det er mulig å rette opp, at det alltid finnes løsninger. Jeg har ikke vært borti en familie som ikke kan bli bedre og klare utfordringer de ikke trodde de kunne løse. Relasjoner kan repareres, sier Hedvig Montgomery.

Hun gleder seg over at flere menn nå tropper opp på foreldrekurs enn for 15 år siden da hun begynte som terapeut.

– Jeg ser færre «muslingmenn» i dag. Og det er bra. For taushet dreper parforhold. Men fremdeles er 80 prosent av kursdeltakerne kvinner.

Les også: Ti tips til god oppdragelse

– Det er ingen oppskrift på barneoppdragelse. Du kan lese et tonn av litteratur om temaet, men det er egentlig helt uinteressant til man ser det i forhold til sine egne barn - og hvem de er.

Å se sine barn slik de er, krever tid og tålmodighet. Slow parenting lager rom for nettopp det. At vi ikke trenger å omgås etter en oppskrift, men at vi kan lage vår familie slik den best fungerer.

Hennes råd er å stole mer på seg selv, reflektere og justere kurs oftere. Og husk at det ikke finnes noen snarvei til riktig barneoppdragelse, heldigvis har vi også 18 år til rådighet.

Les mer:

Derfor er stress farligere for barn

Barn får plager bare voksne fikk før

Spar én time om dagen med smarte rutiner

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen
Siste nytt
17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus