– Veggedyr har blitt et folkehelseproblem

VEGGEDYR: Etter å ha vært nesten utryddet i et halvt århundre, er skadedyrene veggedyr et økende problem i Norge. Særlig de siste par årene har skadedyrbekjempere fått flere oppdrag som gjelder veggedyr. Foto: Colourbox.com
VEGGEDYR: Etter å ha vært nesten utryddet i et halvt århundre, er skadedyrene veggedyr et økende problem i Norge. Særlig de siste par årene har skadedyrbekjempere fått flere oppdrag som gjelder veggedyr. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2007 har det vært en økning fra 300 til 1000 tilfeller av veggedyr som skadedyrfirmaer bekjemper per år i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Folkehelseinstituttets råd for å forebygge veggedyr:

* Er man ute og reiser, vær oppmerksom. Ta en kikk under senga på rammen eller sengeplater, for å se om det er sorte flekker. Er det det, kan det være veggedyr.

* Det som hotellnæringen kan gjøre er å lære opp dem som rer opp senger til å se etter veggedyr. Det er veldig viktig å få tatt tak i veggedyrinfestasjoner tidlig, slik at man unngår at det blir en veletablert koloni. I starten er det lettere å få bekjempet dem enn om det er en stor og veletablert koloni av veggedyr.

* Veggedyr kan også bringes videre med bagasjen. Har man en hardplastkoffert bør man ha den lukket når den står på rommet, sånn at veggedyrene ikke kommer inn i den.

* Det er bedre med hardplast enn ryggsekk, fordi slike kofferter har færre steder dyrene kan stikke seg bort i.

* Når man skal pakke kofferten før hjemreisen kan man gjerne riste tøyet sitt. Eggene limes godt fast, så det er vanskelig å riste ut dem, men voksne og nymfer (barn) kan man bli kvitt på denne måten.

* Også når man kommer hjem kan man riste bagasjen før man tar den med inn i huset, og legger man den i en dypfryser i et par døgn tar man knekken på eventuelle dyr.

* Hvis du er på hotell og får en rad med stikk langs bukselinningen, bør du være forsiktig med bagasjen før du tar med inn i huset.

* Varmebehandling ved høye temperaturer har samme effekt som frysing. Legger man bagasjen i en badstue, i over 45 grader i noen timer, vil veggedyra dø.

* Man bør også være oppmerksom på ting som man drar med seg inn i huset, gamle møbler fra loppemarked for eksempel, ta en titt på dem først for å forsikre om at de er frie for veggedyr.

De kommer frem om natten og suger menneskeblod, så trekker de seg tilbake til skjulestedet sitt om dagen. De etterlater seg ekskrementer og alt fra små bitt til store byller.

Veggedyr var nærmest utryddet i Norge i et halvt århundre, men nå er skadedyrene igjen på frammarsj.

Mens skadedyrfirmaer i 2007 var inne og bekjempet veggedyr i rundt 300 tilfeller, er tallet nå på nesten ett tusen bekjempelser per år, melder NRK.

Veggedyr er blitt et folkehelseproblem i Norge, mener veggedyrekspertene i Folkehelseinstituttet, Anders Aak og Bjørn Arne Rukke.

– Økningen har vært særlig stor de to siste årene, sier forskerne til NRK.

Les også: Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Tar veggedyr med hjem fra reise

Bjørn Arne Rukke har tidligere forklart til ABC Nyheter at veggedyr var vanlige i Norge frem til 40-50-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men fra 50-tallet fikk bestanden en knekk, og hovedgrunnen var at man fikk insektmidler, eller insekticider, som ble veldig effektive. Man så en nedgang fram til midten av 90-tallet. Etter det mener man at det har vært en økning, sa han.

Veggedyr har også blitt et økende problem i andre land, og nordmenns store reiseaktivitet er en del av forklaringen på at skadedyrene på ny får fotfeste her til lands.

– Folk reiser mer og er innom flere steder, selv om de ikke er på et sted lenge kan de få med seg veggedyr, ifølge Rukke.

Se boksen til høyre for råd om hva du bør gjøre hvis du mistenker at det er veggedyr på hotellrommet der du har sovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Majorstubillen kan gjøre stor skade på ull og silke

Veggedyrene er blitt resistente mot innsektmidler

En annen viktig årsak, og kanskje hovedforklaringen på hvorfor veggedyrene igjen har blitt et problem, er at de har blitt resistente mot insektmidlene, altså at midlene ikke virker lengre på veggedyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er stor forskjell på hvordan man reagerer på veggedyr, ifølge skadedyreksperten. Mens noen ikke reagerer i det hele tatt, får andre små røde prikker som enten klør eller ikke klør. Noen kan få blemmelignende byller, men dette er ikke vanlig.

Det kan være vanskelig å skille bittene fra andre insektbitt, men veggedyrene biter kun på naken hud.

– Hvis du ligger i senga og for eksempel har på deg en pysjbukse, så kan de stikke langs kanten, ikke gjennom klærne. Så hvis du ser en rekke med stikk langs buksekanten, kan det dreie seg om veggedyr, har skadedyrforsker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet tidligere forklart til ABC Nyheter.