Meny

Lei av navnet ditt?

Så lett bytter du navn

NYTT ETTERNAVN: Den vanligste grunn til å bytte etternavn er fortsatt ønske om felles etternavn etter giftemål. Foto: Thinkstock

Det å endre navn gjøres fort og greit på nett, men husk at du må leve med navnet ti år fremover.

Om navnebytte:

Slik skifter du navn

  • Fyll ut elektronisk skjema på nettsiden til Skatteetaten eller skriv ut et papirskjema du kan sende inn med posten
  • Innhent samtykke fra foreldrene dine hvis du er under 18 år
  • Innhent samtykke fra barnet hvis du vil endre navnet på et barn under 12 år
  • Du vil motta godkjenning eller avslag i løpet av omtrent tre uker

Kilde: Skatteetaten

Vanlige årsaker til å skifte navn:

  • Man slår seg ikke til ro med navnet man fikk av foreldrene
  • Man ønsker å ta et ekstra fornavn, for eksempel navnet til besteforeldre eller oldeforeldre, for å føre dette videre og hedre denne personen
  • Man kjennes bedre ved et annet navn enn det offisielle navnet sitt. For eksempel et kallenavn fra barndommen
  • Man ønsker å fjerne et navn som aldri har vært i bruk og som man derfor ikke har noe forhold til
  • Man skifter navn i forbindelse med kjønnsskifte
  • Man får nytt etternavn i forbindelse med giftemål

Kilde: M. Phil. Marte Ihlebæk

Det å bytte navn er enklere enn noensinne.

På Skatteetatens hjemmeside kan du enkelt fylle ut en søknad om navneendring for deg selv eller barn under 18 år du har foreldreansvar for.

Både fornavn, mellomnavn og etternavn kan forandres.

– Er man under 18 år må imidlertid den eller de som har foreldreansvaret samtykke i navneendringen. Det er også slik at barnet selv må samtykke hvis han eller hun er over 12 år, så da kan ikke foreldrene lenger ta avgjørelsen alene, sier kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet, Anette Bjerke.

Mer godtas for voksne

Og selv om ikke alt er lov, er det lettere for en myndig person å få godkjent et spesielt eller hjemmesnekret navn til seg selv enn det er for nybakte foreldre når de skal gi navn til sin lille baby.

– Det er litt strengere regler for hva man får godkjent for barn enn for voksne. Små barn har jo ikke selv muligheten til å mene noe om navnet, har navneforsker Ivar Utne tidligere uttalt til klikk.

Ikke alt blir godkjent

Ifølge Utne er det likevel noen navn som blir stanset.

Det er da gjerne snakk om navn som er banneord, tabuord, navn på sykdommer eller medisiner samt negative ord.

Man vil heller ikke normalt kunne få godtatt etternavn som fornavn, da må dette navnet eventuelt fungere som et mellomnavn i stedet.

Pass også på å velge navn som tilhører rett kjønn. Det er ikke lov til å velge et jentenavn hvis man er gutt eller omvendt, men tvekjønnede navn vil naturligvis være et alternativ.

Bare hvert tiende år

Et navn er personlig, og det er derfor viktig å tenke nøye gjennom det valget man gjør.

Et spesielt navn som virker kult og spennende i dag klinger kanskje annerledes også i dine egne ørene dine om noen år.

– Det er kun lov å endre, ta og fjerne fornavn eller etternavn en gang hvert tiende år, men det finnes enkelte unntak. Hvis du ønsker å ta etternavnet til ektefelle eller en samboer du har bodd sammen med i mer enn to år, eller som du har barn sammen med, vil dette gå greit selv om det ikke har gått ti år ennå, sier Bjerke.

Internasjonal klang

– Det viktigste når man vil bytte navn, er at man liker det navnet man skal bytte til. Navneskifte er ikke noe man gjør så ofte, så man bør tenke at man kan leve med det resten av livet, sier Marte Ihlebæk.

Hun har mastergrad i navnegransking.

– Andre faktorer som kan være viktig for noen, spesielt i et mer internasjonalt samfunn, er om navnet passer på flere språk. Dette er også en tendens jeg ser hos nybakte foreldre i dag. De vil gjerne gi barna sine navn som passer for eksempel både på norsk, engelsk og spansk, sier hun.

Dersom dette er viktig for deg, er det viktig å unngå de typisk norske bokstavene æ, ø og å.

Det kan også være greit å tenke seg om før man velger et navn som betyr noe som kan virke belastende på et annet språk.

Utradisjonelt eller vanlig navn?

– Navneloven sier at navnet ikke skal være til ulempe for navnebæreren. Man bør derfor tenke seg godt om før man velger slike navn til seg selv, men det er selvfølgelig også noen som ønsker veldig utradisjonelle navn og skifter navn nettopp av denne årsaken, sier Ihlebæk.

Ønsker du et navn som er enkelt og godt å leve med, slår tradisjonelle, norske navn sjelden feil.

– Husk bare at hvis du velger et navn som er veldig vanlig og populært i din egen omgangskrets, er det mer sannsynlig at du får kallenavn enn hvis du velger et mer unikt navn. Dette trenger jo likevel ikke være negativt, sier hun.

Så lett bytter du navn

NØYE GJENNOMTENKT: Når du bestemmer deg for å skifte navn, er det viktig å huske at navnet skal være godt å leve med resten av livet. Foto: Thinkstock

Se også: Her er søsknene Donald, Dolly og Mickey

Velkomponert dobbeltnavn

Man ser stadig oftere kreative varianter av mellomnavn og etternavn, slik som for eksempel Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha.

Ihlebæk syns imidlertid en skikkelig tankeprosess er på plass uansett hvilket navn du skal bytte eller forandre på.

– I utgangspunktet kan man jo ikke skifte navn oftere enn hvert tiende år dersom det ikke foreligger særlige grunner og du skal altså se for deg at du vil trives med navnet resten av livet, sier hun.

Hun legger til at hvis du ønsker deg et dobbeltnavn er det greit å huske at for de fleste klinger navnet best om det er det andre navnet som har flest stavelser.

– Det vil derfor virke mer markert om man tar et dobbeltnavn der det første navnet er lengst. Leif Gunnar oppfattes for eksempel som mer velklingende enn Gunnar Leif, sier hun.

Les også: Seks tegn på at du bør velge et annet navn til barnet

Ta tilbake det gamle navnet

Angrer du veldig på et valg du gjorde, er det heldigvis håp. I alle fall hvis du savner det gamle navnet ditt.

Det er nemlig lettere å få tilbake et navn du allerede har hatt enn å få et splitter nytt et, så selv om det ikke er gått ti år siden du byttet kan du ta tilbake et tidligere fornavn eller etternavn.

– Det samme gjelder hvis du vil ta etternavnet til steforeldre, fosterforeldre eller adoptivforeldre eller hvis du har særlige grunner til å ta, endre eller sløyfe fornavn eller etternavn, sier Anette Bjerke.

Noen etternavn er beskyttet

Når det gjelder etternavn, kan du som hovedregel velge fritt blant frie etternavn.

Vær imidlertid klar over at ikke alle navn er frie.

– Et etternavn regnes som beskyttet dersom 200 eller færre personer i Norge heter det. For at du skal kunne ta et beskyttet etternavn, må alle som allerede heter det samtykke, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Disse navnene blir hotte i 2020

Finnes unntak

Noen unntak finnes det likevel her også. Hvis du allerede har tilknytning til det beskyttede navnet, åpner det for å ta det i bruk.

– Du kan for eksempel dreie seg om slektskap, ekteskap, adopsjon, steforeldreforhold eller fosterforeldreforhold, sier Bjerke.

Man vil i slike tilfeller bli kontaktet av en saksbehandler dersom det blir behov for dokumentasjon.

Ikke så vanlig med helt nye navn

– Det er fortsatt vanlig å skifte etternavn ved giftemål, men det er en tendens til at flere kvinner ønsker å beholde sitt eget etternavn også når de gifter seg. Det blir også mer vanlig at mannen tar kvinnens etternavn eller at de tar hverandres navn i tillegg til sitt eget og binder navnene sammen med bindestrek, sier Ihlebæk.

Hun forteller at det motsatte gjelder ved separasjon og skilsmisse. Da er det mange som ønsker å ta tilbake sitt gamle navn.

– Det er imidlertid ikke så vanlig at folk tar helt nye etternavn, som de ikke har noe familiært forhold til. Oftere ønsker folk å bytte etternavn til gårdsnavn som andre i slekta har, eller navn som ikke er blitt ført videre fordi familien har valgt å føre videre andre etternavn, sier hun.

Les også:

Her er navnene som funker i utlandet

Dette er de rare dobbeltnavnene

Navnet viser hva du stemmer

Disse navnene kan du ha i 100 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:03 Franskmenn dømt til døden i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Minst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke
Siste nytt
15:03NorgeFranskmenn dømt til døden i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NorgeForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenMinst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus