Slik holder du vepsen unna

Søtsaker er mat for veps, som trenger mye energi for å holde seg i sving. (Foto: Colourbox.com)
Søtsaker er mat for veps, som trenger mye energi for å holde seg i sving. (Foto: Colourbox.com)

Knepene som kan beskytte deg mot stikk.

For mange ødelegger vepsen sensommeridyllen. Særlig om man sliter med vepseskrekk, eller, enda verre, er allergisk. Vepsen er faktisk et farlig insekt for mange, og hvert år tar vepsen liv i Norge.

Insektstukket? Lommelegen gir råd om hva du skal gjøre.

Få veps i sommer, men ...

Forskerne i Norsk institutt for naturforskning samlet i mai i år inn observasjoner av veps over store deler av landet. Prognosen de kom frem til over hvor mange veps som ville summe rundt i sommer, ser ut til å ha slått til.

– I mai ble det observert mange vepsedronninger i arbeid, og dette er faktisk et tegn på at det kan bli lite veps utover sommeren. Værforholdene i sommermånedene kan påvirke størrelsen på bestandene, men ting tyder på at vi vil få en sommer uten altfor mye stikkeveps, fortalte Frode Ødegaard, forsker i NINA i en artikkel tidlig i sommer.

Men det betyr ikke at høsten blir vepsefri. For stabilt og varmt sommervær som mange har hatt i år, kan nå gi en oppblomstring i vepsebestanden.

Slik holder du dem unna

Så hva kan man gjøre for å holde uanmeldte vepsegjester unna middagsbordet?

  • Sett en liten skål med syltetøy et sted litt unna bordet. Da holder forhåpentligvis vepsen seg der.
  • Bruk lokk, nett eller plast for å hindre at vepsene oppdager og kan forsyne seg av maten.
  • Lag din egen vepsefelle ved å klippe en brusflaske i to, fylle bunnen med syltetøy eller annet søtt, og sette flaskeåpningen nedi, slik at vepsen sklir ned og ikke klarer å finne veien opp igjen.
  • Ikke ha på klær i sterke farger, vepsen kan tro dette er blomster.
  • Parfymelukt kan også forveksles med blomster.
  • Kommer det en veps, så ha en dusjflaske med vann og en fluesmekker eller avis klar. Spray vann på vepsen når den surrer rundt. Den blir da våt og tung, og må lande et sted. Da kan du klaske til den og bli kvitt den.

Har du noen lure råd du vil dele med andre DinSide-lesere? Skriv i debattforumet! Plages du mer av mygg? En skje kan stille kløen

Smarte dingser

Det finnes smarte dingser som skal hjelpe deg i kampen mot vepsen. Her er et utvalg:

Beskyttelseslokk: Clas Ohlson selger beskyttelseslokk til brusboksen (eller ølboksen), slik at du ikke risikerer at en veps lurer seg oppi i et ubevoktet øyeblikk. Koster 19 kroner.

Insektnett til vinduet: Redd for at det skal lure seg inn en veps på soverommet? Du kan henge opp et insektsnett for å sikre deg. Clas Ohlson har en variant til 69 kroner, sjekk også andre utstyrs-, byggevare og jernvareforretninger.

Elektrisk fluesmekker: En fluesmekker du kan bruke i løse luften, fordi den gir insektene dødelige støt når de kommer i kontakt med nettingen. Dermed slipper du å vente til insektet har satt seg et passende sted før du kan klaske til. Biltema har en variant til 24,90 kroner, men det finnes flere.

Les også hvordan insektene kan hjelpe deg i hagen

Profftipsene

Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam har tidligere skrevet i fagbladet Bygg.no at det er effektivt å ta ibruk støvsugeren om du oppdager et vepsebol på eiendommen.

– Det er mest effektivt å fjerne veps med støvsuger på dagen når det er stor aktivitet ut/inn av bolet. Da kan man fange både veps som er på vei inn og de som skal ut for å hente mat. I løpet av 20-30 minutter kan man fange opp flere hundre vepser og tømme selv store vepsebol i løpet av noen få timer.

Men da må du sjekke at støvsugeren er i stand til å jobbe så lenge. Om du må ta pauser, så tett åpningen i støvsugeren slik at ikke insektene kommer seg ut.

Vepsene dør ikke nødvendigvis i posen, men de blir i det minste svimeslått nok til at du etter avsluttet arbeid kan ta ut posen uten problem. Posen kan du legge i en bærepose som knytes igjen. Deretter kan du kvitte deg med vepsene ved å legge posen over natten i fryseren før du kaster den eller kaste den direkte, tråkke på den eller brenne den.

Les også: Insektene du ikke vil ha besøk av

Ser du hele bolet, og det henger på et greit tilgjengelig sted, kan du rett og slett tre en plastsekk over bolet for å fjerne det. Da bør du gjøre det tidlig på morgenen, eller når det regner kraftig, for å sikre det at flest mulig av vepsene er på plass inne i bolet.

Tør du ikke, eller kommer du ikke til? Skadedyrfirmaer kan også bistå ved fjerning av vepsebol.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus