Ikke alle uekte ladere er farlige

FARLIGE LADERE: En DinSide-leser betalte rundt 70 kroner for 4 ladere på eBay. Det gjør han neppe igjen, etter at det gikk som på bildet til høyre. (Foto: eBay/Leserbilde)
FARLIGE LADERE: En DinSide-leser betalte rundt 70 kroner for 4 ladere på eBay. Det gjør han neppe igjen, etter at det gikk som på bildet til høyre. (Foto: eBay/Leserbilde)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er de billige piratkopiene du skal unngå, sier ekspert. Ellers kan det gå som på bildet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finner du en «iPhone-lader» på eBay til en tiendedel av prisen som originalvaren, bør du tenke deg ekstra godt om for du trykker på kjøp. Da er nemlig sjansen stor for at innmaten neppe har gjennomgått særlig kvalitetskontroll.

En DinSide-leser kommer i hvert fall ikke til å benytte seg av lignende tilbud igjen, etter at han og samboeren fikk - bokstavelig talt - førstehåndserfaring på hva som kan skje. (se bildet øverst i artikkelen.)

– Laderen eksploderte i hånda på min samboer med det samme hun stakk den i veggen. Det var et rimelig høyt smell i huset, men det gikk bra denne gang. De andre laderne vi kjøpte i samme slengen kommer ikke til å bli brukt, forteller leseren.

Les også: Myter om batteri og lading

Er alle uekte ladere farlige?

Nylig kunne vi fortelle at Apple har satt i gang et bytteprogram for uekte usb-ladere etter at en kvinne døde i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er alle mobil- og nettbrettladere som ikke er fra originalprodusent farlige?

– Nei, dette er en ytterste konsekvens ved å bruke såkalte piratkopierte laderne. De har ofte dårligere kvalitetskontroll, om enn noe i det hele tatt, og komponentene er ofte av en billig kvalitet og kan operere med helt andre spenninger enn det elektroniske utstyret tåler, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen, til DinSide.

Les også: Så lite strøm bruker telefonen

Ifølge Kalheim finnes det tredjepartsprodusenter av ladere med god kvalitet. Han anbefaler at om du først skal kjøpe uekte ladere, kjøp fra en anerkjent produsent - som du gjerne finner hos en anerkjent forhandler. De finner du ikke blant billig-selgerne på Ebay.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke kjøp ladere fra boder i utlandet. Du vet ingenting om disse produktene. Hos en seriøs forhandler får du dessuten oppfølging dersom det skulle oppstå en feil. Produktet blir registrert og kan også bli tilbakekalt. Den forsikringen får du ikke hos en ukjent leverandør, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når alt kommer til alt er 149 kroner (prisen Apple tar for sin iPhone-lader) en billig forsikring for å unngå skader på både produktene samt liv og helse, mener Kalheim.

Les også: Ødelagt lader? Krev ny!

Hvordan ser man hva som er ekte?

Mange lurer sikkert på hva man skal se etter. Kjøper man en lader for tre euro i en tvilsom sydenbod, er det grunn til å være skeptisk. Men mange av de farlige piratkopiene ser tilsynelatende helt ekte ut.

Er du usikker, bør du studere merkingen. Ken Shirrif på Righto.com har undersøkt forskjellene mellom originale og falske ladere, og ikke bare er det store forskjeller i hva slags kvalitet det er på strømmen som genereres, men det er også mulig å se fysiske forskjeller.

Står det ikke originalprodusentens merke/navn på laderen, bør du for eksempel være varsom:

Ekte iPhone-lader til venstre, falsk iPhone-lader til høyre. Ser du forskjellene? (Foto: Ken Shirrif, Righto.com)

Ekte iPhone-lader til venstre, falsk iPhone-lader til høyre. Ser du forskjellene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Ken Shirrif, Righto.com)

Originalprodukter behøver ikke være problemfrie: Mac-batteriene blåste seg opp

Lad også telefonen «riktig»

I tillegg til å ha pålitelig utstyr, er det også viktig at du lader telefonen eller nettbrettet på riktig måte. Brannvernforeningen anbefaler at all lading foregår når man er våken og tilstede. La også dingsene ligge på et plant underlag med luft rundt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan man unngå å lade på nattetid, gjør det. Utstyr som står tilkoblet strømforsyning har ingenting i senga å gjøre. Varmeutvikling oppstår ved lading, og har du mobilen under puta, kan det oppstå mye varme, og den kan i verste fall ta fyr, forteller Kalheim.

– Når det er sagt så vil jeg tone det med lading om natten noe ned, det finnes dem som går ut med skremselspropaganda. Sannsynligheten for at noe skjer er liten, men det kan skje, så man må passe på.

Vær også forsiktig med hvordan du håndterer ledningen til laderen. Ikke ha den i klem, og dra den også ut på ordentlig vis via pluggen, ikke bare ved å nappe i ledningen. Det kan også ødelegge utstyret, ifølge Kalheim.

Les mer om hva som er mest brannfarlig i hjemmet