Ettbarnsforeldre opplever hets

ENEBARN: Solveig Mari Ness (23) opplever at mange synes hun er egoistisk fordi hun ikke vil gi datteren Leona (5) søsken. © Foto: Thinkstock
ENEBARN: Solveig Mari Ness (23) opplever at mange synes hun er egoistisk fordi hun ikke vil gi datteren Leona (5) søsken. © Foto: Thinkstock

– Folk mener jeg er egoistisk fordi jeg vil reise, bo i utlandet og rett og slett tenke på meg selv, sier Solveig Mari Ness (23).

Vi fikk mange kommentarer på vår Facebook-side da vi spurte om lesernes meninger

"Jeg synes at alle barn har rett til å vokse opp med søsken"

"Flere av dere er sikkert vokst opp med søsken og hadde gleden av det. Hvorfor da velge bort den samme gleden for din sønn/datter?"

"Vi har kun ett barn og skal ikke ha flere av flere grunner, får veldig mye negative reaksjoner på vårt valg, desverre!"

"Jeg har en datter på 5 år, og kommer ikke til å få flere av forskjellige grunner. Det er en del reaksjoner på det, og jeg synes at det er trist at folk har slike fordommer når det gjelder antall barn en familie skal ha".

Når kommer nummer to? Har du ett barn har du garantert fått dette spørsmålet.

Flertallet ønsker seg kanskje to eller tre barn, men hva med de som synes det er nok med ett? Bør ikke det være greit?

Forventninger om flere

Solveig Mari Ness (23) har bestemt seg for at det holder med ett barn. Hun er fornøyd med det ene barnet hun har og ønsker ikke flere. Hun fikk datteren Leona (5) dagen før sin egen attenårsdag og har vært alene med henne hele tiden.

– Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil ha flere. Jeg studerer sykepleie på Høgskolen i Ålesund, eier leilighet i et barnevennlig strøk og har en kjempegod familie rundt meg. Grunnene til at jeg ikke ønsker flere barn er "egoistiske" mål, drømmer og ambisjoner, sier Solveig.

Hun opplever stadig at folk rundt henne har forventninger til at hun skal ha flere barn.

Når hun legger bort for små klær på loftet, får hun automatisk "du vil vel kanskje ha dem til neste barn kommer?" til svar. Mange synes det er et egoistisk valg.

– Jeg vil videreutdanne meg, reise, jobbe og bo i utlandet, rett og slett tenke på meg selv og hva jeg ønsker - i den alderen andre kanskje begynner å stifte familie. De norske holdningene er bygget opp på at det "forventes" at man skal passe inn i A4-modellen med mann, barn, stasjonsvogn, stakittgjerde, katt og campingvogn eller hytte, slår Solveig fast.

Hun er selv attpåklatt og "enebarn". Hun har halvsøsken som i alder kunne vært hennes foreldrene. Hun tror enebarn lærer å kjenne etter hva sine egne behov er, mer sosiale/utadvendte og blir mer vant til om omgås voksne. Solveig ser på det å ha barn som altoppslukende. Det er ikke snakk om to, fire eller sju år. Det er snakk om hele livet, enten på ene eller andre måten.

– Derfor burde det være opp til hver enkelt om hvor mange mennesker man ønsker å "binde" seg opp til, og om man i det hele tatt ønsker det. Jeg akter å gi mitt ene barn alt det trenger av kjærlighet, forståelse, kunnskap, grensesetting og sosialisering. Og det er mitt valg!

Er det egoistisk å ville ha kun ett barn? spør en mamma i vårt forum Barnimagen .

Tradisjonell familiepakke

– Den norske familiepakken er mor og far, to barn, SUV i garasjen, blanke flater på kjøkkenet og hytte på fjellet. Du er på en måte ikke i mål før dette er på plass. Min førstefødte var ikke et døgn en gang før jeg fikk spørsmålet om når andremann kommer, og så fortsetter det. Det er nesten vittig, først kommer spørsmålet litt sånn halvveis fleipete, før det blir sagt med mer og mer alvor. Da førstemann hadde rundet to år, og jeg ennå ikke var gravid med nummer to, var fleipen helt borte, sier Karianne Gamkinn. Hun er skribent og foredragsholder, driver av PR-firmaet Gamkinn Media og bloggen Mammadamen.com. Tidligere i år ga hun ut boka "Beklager, jeg må være mamma" om hverdagslivet med mann og to små barn. Hun har selv valgt å slutte i fast jobb for å få bedre tid med familien - og har selv opplevd "mammapolitiets" vrede for å ta et utradisjonelt valg.

Med 1,9 barn per kvinne er Norge det landet i den vestlige verden der kvinner får flest barn. At det er så godt lagt til rette med velferdsgoder som foreldrepermisjonsordning, barnehage og rettigheter som å velge redusert stilling når barna er små påvirker klart den høye fødselsraten. Det påvirker nok også at nordmenn lettere stusser hvis du velger ikke å få flere enn ett barn. I motsetning til land som Italia og Tyskland der fødselsraten er svært lav og mange kvinner må velger bort barn av økonomiske årsaker og ønske om å gjøre karriere, har kvinner her i Norge mulighet til både få barn, jobbe og ha god økonomi.

– Hvorfor du ikke velger å gi barnet ditt søsken når det er så godt tilrettelagt for flere barn oppfattes derfor lettere som egoistisk valg, tror Karianne Gamkinn.

 KVALITETSTID: Fordelene med ett barn er at foreldrene får god tid til barnet. Men mange ettbarnsforeldre føler de blir sett på som egoistiske. © Foto: Thinkstock KVALITETSTID: Fordelene med ett barn er at foreldrene får god tid til barnet. Men mange ettbarnsforeldre føler de blir sett på som egoistiske. © Foto: Thinkstock

Hun mener oppfatningen om at enebarn er egoistiske, blir dårligere på samarbeid og er mer ensomme enn barn som er del av en søskenflokk er sterk. Veldig mange mener nok at å ha søsken er av vesentlig større verdi enn å være enebarn. Og å få flere barn og gi barnet søsken anses vel egentlig som en del av den oppdragelsen man gir barna sine.

– Å velge å få kun ett barn kan nesten tolkes som du ikke vil det beste for barnet ditt. Ja, jeg har inntrykk av at mange lett synes synd på enebarn og at det også er greit å si det høyt. Det er vel mer sosialt akseptert å spørre om når andremann kommer enn ikke å ønske søsken til barnet sitt.

Ikke bland deg

Du bør absolutt ikke blande seg i andres valg, mener mammabloggeren. Det kan være mange grunner til at man ikke får flere enn et barn - medisinske, økonomiske og personlige.

Uansett mener hun dette er et svært personlig valg og noe folk bør bli mer forsiktige med å spørre om. Dette handler om hvordan folk velger å leve livet sitt og bør respekteres.

– Likhetstanken er sterk i Norge, og du utfordrer denne ved å få flere enn normen på 2-3 barn. Mitt inntrykk er at hvis begge foreldrene er i full jobb og har karriere i tillegg til tre barn eller flere anses det som trendy. Kombinasjonen mange barn og karriere gir status fordi de viser at de får til alt. De er ressursmennesker som både klarer å håndtere mange barn og karriere, sier Karianne Gamkinn til Foreldre.no

 MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn. © Foto: privat MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn. © Foto: privat

Er det dog en familie med tre eller flere barn der en av foreldrene velger å jobbe redusert og være mer hjemme for å få familiekabalen til å gå opp er det ikke fullt så statusbyggende. Spesielt har jeg inntrykk av at mange reagerer hvis det er mor i familien som velger å jobbe redusert. Da er det lett å kritisere som likestillingsfiendtlig.

– Og er du alenemor til fire barn, rykker du nok enda lenger ned på rangstigen.

Presset øker

Også et annet foreldrepar Foreldre.no har vært i kontakt med, har bevisst valgt at datteren på tre år skal være enebarn. De kommer fra en liten bygd og ønsker derfor å la seg intervjue anonymt. De forteller at presset fra familie, venner og kollegaer på at det nå er på tide med en til, begynner å ta seg opp.

– Når vi sier at vi ikke vil ha et barn til blir vi ofte møtt med vantro. Vi får høre at datteren vår kommer til å bli bortskjemt, føle seg alene, at hun kommer til å bli sær og at vi nesten gjør et "overgrep" mot henne på grunn av denne avgjørelsen, forteller moren.

Begrunnelsen deres er enkel. Moren led av ekstrem svangerskapskvalme i ni måneder og hadde fire sykehusinnleggelser.

– Egoistisk tenker noen - det gjør ikke vi, heller tvert imot. Vi vet med 99 prosent sikkerhet at jeg kommer til å bli så dårlig en gang til. Skal da datteren min se moren sin ligge å kaste opp hele tiden, uten å kunne fungere i ni måneder, for så å bruke ett år på å komme seg igjen? Vi har valgt å vie all vår tid på henne, fordi alle barn fortjener det. Hun fortjener ikke det motsatte, kun fordi resten av samfunnet mener at det er egoistisk å kun få ett barn, fastslår moren.

Foreldrene opplever også at folk henvender seg direkte til datteren deres med spørsmål som "Stakkars, vil ikke mammaen og pappaen din gi deg ei lillesøster eller lillebror?", "Du må si til må si til mammaen og pappaen din at det er på tide med en lillebror nå!" eller "Tenk hvor artig det hadde vært med søsken da, vil du ikke ha det?".

– Der og da er det veldig sårt både for oss og henne. Dette er en personlig avgjørelse som vi har tatt, som er det beste for oss og datteren vår per dags dato. At andre mennesker skal blande seg inn i vårt privatliv, og henvende seg direkte til vår tre år gamle datteren for å understreke sin misnøye, syns vi er horribel. Ei jente på tre år skal ikke ta stilling til slike avgjørelser, eller bli satt i en slik posisjon av voksne mennesker. Når hun har spurt, har vi forklart henne ærlig hvorfor vi har tatt den avgjørelsen, har hun slått seg til ro med det.

I og med at de har tatt denne avgjørelsen har vi også foreldrene vært veldig bevisst på at datteren ikke skal bli "bortskjemt og spesiell" som andre mener kan skje.

– Vi gir henne ikke alt hun peker på, hun må dele på det hun har med andre barn som er på besøk, hun leker ikke mye alene, men sammen med oss eller andre barn - men man kan IKKE skjemme bort et barn på kjærlighet, og det får hun både i pose og sekk.

Tendens til høyere intelligens

 IKKE BLAND DEG: La andre får velge om de ønsker ett, to,tre eller flere barn. Det kan oppleves sårt at folk blander seg. © Foto: Thinkstock IKKE BLAND DEG: La andre får velge om de ønsker ett, to,tre eller flere barn. Det kan oppleves sårt at folk blander seg. © Foto: Thinkstock

Forskning viser at enebarn skiller seg lite fra andre barn. Psykologiprofessor Toni Falbo ved universitetet i Texas er en av dem som har studert enebarn. Falbo har forsket på enebarn og enebarnfamilier siden 1970-tallet, og den entydige konklusjonen er at de negative forestillingene om enebarn bare er myter.

Enebarn kan derimot ha en tendens til noe høyere intelligens og være litt bedre utdannet enn barn med søsken, men ellers er det ingen forskjell.

– Ingen har noen gang publisert forskning som beviser forestillingene om at enebarnet er ensomt, egoistisk og mistilpasset, har hun tidligere uttalt til Psychology Today.

Enebarn er ikke mindre sosiale eller mindre veltilpasset i samfunnet, mener Kirsten Hofgaard Lycke, professor ved Pedagogisk forskningsinstitutt på Universitetet i Oslo.

Hun har skrevet en doktoravhandling om søskenforhold, og i fjor ga hun ut boka "Søsken for livet", som blant annet handler om hvordan og hvorfor søsken blir forskjellige.

Professoren mener at foreldre med bare ett barn er flinke til å sørge for at barnet får være sammen med andre.

– Foreldre som har ett barn, er ofte mer sammen med det ene barnet, finner på aktiviteter og kommuniserer mer med barnet, har Hofgaard Lycke tidligere uttalt til Foreldre.no

Les mer:

Den beste aldersforskjellen mellom barna

Enebarn gjør karriere

Mest stress med tre barn

Slik får du mer tid, mer penger og mer sex

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus