Flekkfjerningsmidler

Flekkfjerningsmidler klarer ikke hele jobben

UNØDVENDIGE FLEKKFJERNINGSMIDLER: Det svenske forbrukermagasinet Råd &Rön har testet flekkfjerningsmidler, og de mener man like så godt kan bruke vanlig vaskemiddel. Vanish var ett av produktene som ble testet og var ett av to produkter som toppet testen, men var altså likevel ikke nok til å få testernes gunst. © FOTO: Alexander Berg jr.
UNØDVENDIGE FLEKKFJERNINGSMIDLER: Det svenske forbrukermagasinet Råd &Rön har testet flekkfjerningsmidler, og de mener man like så godt kan bruke vanlig vaskemiddel. Vanish var ett av produktene som ble testet og var ett av to produkter som toppet testen, men var altså likevel ikke nok til å få testernes gunst. © FOTO: Alexander Berg jr.

Du kan like godt bruke vanlig vaskemiddel.

Kampen mot flekkene er en evigvarende krig, og den utkjempes med et mangeslungent arsenal av våpen, både hjemmelagde og butikkkjøpte . Hvordan de fungerer avhenger både av middelet og materialet flekken har satt seg på, og hva flekken inneholder.

I reklamen for flekkfjerningsmidler blir vi fortalt om deres utrolige egenskaper. Alle flekkene forsvinner nærmest bare ved synet av midlene.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön har testet flekkfjerningsmidler, og konklusjonen levner midlene liten ære. Den viser at alle flekkfjerningsmidlene strengt tatt er undødvendige, og ingen av dem fikk gode nok resultater til at testerne i det hele tatt ville utrope en vinner.

«Vi gir aldri lavere karakter en et ettall, men her kunne vi egentlig delt ut flere nuller», skriver de i omtalen av rapporten.

Og selv om testen omfatter midler som finnes i svenske butikkhyller (vi sjekket i to butikker og fant kun Vanish), mener testansvarlig hos Forbrukerrådet, Jogrim Aabakken, at testen har gyldighet i Norge (testen er publisert på Forbrukerrådet sine sider).

- Råd & Rön er en svært seriøs testaktør. Når de har testet hele 16 ulike flekkfjernere og konkluderer med at man like godt kan bruke ordinære vaskemidler, er dette oppsiktsvekkende. Riktignok selges ikke alle de testede midlene i Norge, men samtlige testede midler oppnådde skuffende resultater, også de som er å finne i norske butikkhyller. Derfor er Råd & Röns konklusjon interessant også for norske forbrukere, fremhever han overfor klikk.no.

Ronny Karlsson, testansvarlig hos Råd & Rön, vil ikke konkludere med at testen direkte kan overføres til Norge, men mener likevel den vil ha en viss gyldighet.

- Det finnes trolig store likheter, men helt sikre kan vi ikke være, sier han til klikk.no.

Ingen testvinner

Testen er gjennomført på 15 ulike punkter inne kategoriene fettflekker, enzymflekker (protein) og såkalte blekbare flekker (gress, blåbær og rødvin). Maks poeng for hvert punkt er 9, men det er svært langt mellom de gode karakterene. Sammenlagt er det mulig å oppnå 100 poeng, men det beste produktet fikk bare 41 poeng.

- Råd & Rön pleier å utrope testvinnere, men mener at samtlige produkter er for dårlige til at noen av dem fortjener denne betegnelsen, sier Aabakken, som opplever resultatet som både overraskende og interessant.

- Jeg, som mange andre, har antatt at flekkfjernere har spesielle egenskaper, og blir overrasket når det viser seg at en seriøs aktør hevder at samme effekt kan oppnås med ordinære vaskemidler.

Les også: Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Begrenset effekt

Selv om hovedkonklusjonen levner produktene liten ære, er det likevel noen av dem som fungerer tilfredsstillende på enkelte områder. Blant annet får ett av de testede Vanish-produktene gode karakterer på animalsk fett, gress og tomatsaus.

- Dessverre ender samme produkt opp med bunnkarakterer for kaffe, poengterer Aabakken.

- Det vil nok være teoretisk mulig å sette sammen et middel som kan ta de fleste typer flekker, men det vil i så fall bli et meget komplekst middel som også vil koste mye, sier professor i kjemi ved NTNU, Martin Ystenes, til klikk.no.

- Det er også en viss risiko at dersom man blander sammen for mange kjemiske stoffer, vil de kunne ødelegge hverandre. Derfor vil det være mest hensiktsmessig å ha separate midler som løser ulike flekkoppdrag, og det er jo også det folk gjør til vanlig.

Les også: Slik blir du syk av klesvasken

Gjør vondt verre

I noen tilfeller mener testerne at flekkfjerningsmidlene bare gjorde det vondt verre.

- Når det gjelder sjokoladeflekkene, ble resultatet for flere av produktene at flekkene ble sittende enda hardere fast, slik at resultatet ble dårligere enn når bare vaskemiddel ble brukt, skriver Råd & Rön.

Les også: Slik fjerner du flekkene

Manglende validitet

Hos Reckitt Benckiser Nordic, som er den nordiske importøren av Vanish, mener man at testen ikke har tilstrekkelig validitet. Det begrunner de blant annet med at testen er utført på flekker som er kraftigere og mer uttalte enn de man som forbruker opplever.

- I slike tilfeller anbefaler vi en forbehandling, noe det ikke er gjort i denne testen, hvor man har tilsatt flekkmiddelet sammen med vaskemiddelet i såpeskuffen, sier Ina Andreasen, Nordic Regulatory Affairs & External Relations Manager, til klikk.no.

- Av den grunn konstaterer vi at testen ikke er utført slik vi anbefaler forbrukerne å bruke produktene.

I beskrivelsen av hvordan testen er utført, skriver Råd & Rön blant annet følgende: «Vi har vasket dels med vanlige vaskemiddel, dels med flekkmiddel i henhold til instruksjonen på embalasjen».

Les også: Tips til utendørstørking av klær

- Glede av flekkfjerningsmidler

Forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingunn Klepp, er av den oppfatning at flekkfjerningsmidler godt kan være nyttig i visse sammenhenger.

- Jeg tror at mange har glede av forskjellige flekkfjerningsmidler, fordi man slipper å vaske hele plagget, sier hun til klikk.no og utdyper at dersom man skal bruke et sterkt flekkfjerningsmiddel bør man gjøre en test på et sted som ikke synes, slik at man sikrer seg at middelet ikke ødelegger plagget.

Fjern flekken så fort som mulig

Råd&Rön konkluderer altså med at alle flekkfjerningsproduktene er undøvendige, og at man strengt tatt klarer seg med vanlig vaskemiddel.

- Mange vaskemidler er faktisk meget effektive, og mange flekker forsvinner derfor i vanlig vask, sier forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingun Klepp, til klikk.no.

Hun fremhever at det beste er å fjerne flekken så fort som mulig, og i den sammenheng er vann et effektivt middel.

- Trekk plagget over tappekranen og la vannet rennet gjennom flekken, fordi den skal ut den samme veien som den festet seg på plagget, forklarer hun.

Klepp råder videre til å bare bløtlegge det stedet hvor flekken er, slik at man slipper å bløtlegge hele plagget, særlig om det legges i et blekende middel.

Les også: Slik blir håndklærne myke igjen

Ikke varmt vann på matflekker

Ingunn Klepp forteller at mange av de vanlige flekkene inneholder proteiner, og de blir bare hardere når de utsettes for varme.

- Derfor er kaldt vann mest effektivt på proteiner, sier hun og utdyper at noen vaskemidler er spesielt utviklet for å fjerne proteiner.

- Disse inneholder enzymer som angriper proteinene.

Oppvaskmiddel på fett

I testen til Råd & Rön får alle midlene gjennomgående dårlig score når det gjelder fjerning av fettflekker, som er en av de vanligste hverdagsflekkene.

- Slike flekker fjernes enkelt ved bruk av oppvaskmiddel. La middelet ligge litt på flekken og spyl det så bort ved å tre plagget på kranen, forklarer Ingunn Klepp.

Dette kan du også gjøre på ullplagg, men til vask av ullplagg er det ifølge Klepp kun ullvaskemidler som duger.

- Det er det fordi alle andre vaskemidler innholder kjemiikaler ull ikke tåler, som enzymer, blekemidler og feil pH.

Klepp råder til at man generelt forsøker å tenke flekker når man kjøper klær og går for plagg hvor flekker ikke synes så godt.

Artikkelen er opprinnelig publisert på klikk.no.

Les mer fra klikk.no:

Rengjøring av glasset i stekeovnen

Vask huset med eddik

Denne gjør rent hjemme for bare tre kroner

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus