– Kaffe og te kan beskytte leveren

– KOFFEIN BESKYTTER: Forskere bak ny studie mener koffeinholdig kaffe og te kan bremse utviklingen av fettleversykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– KOFFEIN BESKYTTER: Forskere bak ny studie mener koffeinholdig kaffe og te kan bremse utviklingen av fettleversykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fire kopper om dagen kan bremse utviklingen av fettlever, mener forskere.

Fettleversykdom som tidligere kun ble forbundet med høyt alkoholinntak, har de senere årene ofte blitt knyttet til overvekt og fedme hos voksne.

På verdensbasis anslår man at 70 prosent av mennesker som får diagnosene diabetes og fedme, har fettlever.

En studie fra Duke University School of Medicine, som ble publisert i tidsskriftet Hepatology forrige uke, antyder at økt inntak av koffein kan redusere fettlever der sykdommen ikke er alkoholrelatert.

Les også: – Lavkarbo er en trussel mot folkehelsen

– Fire kopper om dagen

Fettlever er et forstadium til mer alvorlig leversykdom. Per i dag finnes det ikke noen effektiv behandling av fettlever, annet enn å legge om kostholdet og trene, skriver AFP Relaxnews.

I studien brukte forskerteamet, som var ledet av doktor Paul Yen, cellekultur og mus som modeller.

Undersøkelsen viste at koffein stimulerte forbrenningen av fettvev som var lagret i levercellene og reduserte fettlever hos mus som gikk på en diett bestående av mye fett.

Dersom dette er overførbart til mennesker, mener forskerne at et koffeininntak som tilsvarer fire kopper te eller kaffe per dag vil være det som skal til for å bremse utviklingen av fettlever som ikke er alkoholrelatert.

Les også: – Kaffedrikkere har lavere risiko for ulykker

– Oppløftende

– Dette er den første detaljerte studien som ser på hvordan koffein virker på fettceller i leveren og resultatene er veldig interessante. Kaffe og te er så vanlige drikkevarer og det er oppløftende at de kan ha en helsefremmende effekt, sier Yen ifølge AFP Relaxnews.

Det finnes en rekke studier som knytter kaffe til bedre helse, blant annet viser forskning at kaffe kan redusere risikoen for blodpropp og kan gi lavere risiko for selvmord , fordi koffein virker mildt antidepressivt. Kaffe er også knyttet til lavere risiko for hudkreft.

Men en annen amerikansk studie som ble publisert forrige uke, så på betydningen av kaffedrikking gjennom et helt liv. Der mente forskerne å se at for mennesker under 55 år kan mer enn fire kopper kaffe daglig forkorte livet.

Mer om fettlever: – Fet mat skader fosteret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus