Mobbeofre gruer seg til skolestart

Mandag er det skolestart. Mange mobbeofre gruer seg til å starte igjen, sier Røde kors. Ill.foto: NTB scanpix
Mandag er det skolestart. Mange mobbeofre gruer seg til å starte igjen, sier Røde kors. Ill.foto: NTB scanpix

De siste ukene før skolestart kontaktes Røde Kors av barn og unge som ikke vil begynne på skolen igjen. En av tre henvendelser fra unge som blir mobbet, handler om digital mobbing.

– De siste ukene før skolestart er det mange som gruer seg. Det er komplekst, og mobbing er ofte en del av et større bilde, sier Ane Bjørknes, rådgiver i Røde Kors sitt dialogtilbud for barn og unge, Kors på halsen.

En rapport fra Medietilsynet fra 2012 viser at 15 prosent av alle barn mellom 9 og 16 år jevnlig mobbes via nett eller mobil, og i første halvår i år hadde Kors på halsen dobbelt så mange henvendelser om digital mobbing som de hadde i fjor. Den kan være like ille som mobbingen som skjer på skolen.

– Ungdom skiller ikke mellom nettmobbing og mobbing i skolegården. For dem er det det samme, og for noen er dette så voldsomt og vanskelig at det kan utvikle seg til psykiske problemer, sier Bjørknes.

– «Liker» er viktig

Gjennomsnittsalderen på dem som henvender seg til Kors på halsen er 14 år. Generalsekretær i Røde Kors, Åse Havnelid, savner en satsing på skolehelsetjenesten.

– Politikerne må ta større ansvar for å få til en bedre skolehelsetjeneste. Vi ser at det å ha en helsesøster eller en skolepsykolog ofte er til stor hjelp. Jeg håper dette også kan bli et tema i valgkampen, sier hun.

Havnelid mener det også er viktig med mer kunnskap om nettvett, både hos de unge, hos foreldrene og lærere.

– Det som spres på nett, blir aldri borte. Det som starter som en spøk, kan få store konsekvenser for et menneske. Mange får en aha-opplevelse når de ser hvilke konsekvenser et bilde eller en kommentar kan få, sier Havnelid.

Også noe så enkelt som «liker» på Facebook kan skape mobbe- eller ensomhetsfølelse. En tommel opp på Facebook eller et hjerte på Instagram kan bety mye for mange.

– At noen trykker «liker» på det man legger ut, er viktig. Mange reagerer på at de ikke får liker, mens andre får mange. De føler seg utelatt når alle andre i klassen «liker» hverandres skolebilde, men ikke det de selv har lagt ut, sier Bjørknes.

Mer åpenhet

På nettprat-linjen (chat) på Facebook og telefonlinjen til Kors på halsen sitter over 100 frivillige som hvert år tar imot godt over 20.000 henvendelser. Hundrevis av disse handler om mobbing.

– Rundt skolestart tenker de unge blant annet mye på om situasjonen og vennegjengen blir den samme som før sommeren. Hvis de har opplevd nettmobbing i løpet av sommeren, lurer de på hvordan det blir å møte folk ansikt til ansikt igjen, sier Bjørknes.

Hun ser likevel en positiv utvikling i det at flere tar kontakt. Hun mener lavterskeltilbud som nettprat har gjort det enda enklere for ungdom å snakke om de vanskelige tingene.

På samme måte som det kan være enklere å mobbe noen på nett, kan det også være enklere å skrive om det vanskelige på en nettprat-linje på Facebook i stedet for over telefon.

– Vi opplever både en større åpenhet rundt mobbing og psykiske problemer og at flere tør snakke om det, sier Bjørknes. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus