Jakten på det rette parti

DEBATT: Partilederdebattene kan gi en viss oversikt over det politiske landskapet. Men det blir også mye tåkeprat. (FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)

Hvilke politiske farger synes du skal prege Stortinget de neste fire årene? Snart må du bestemme deg.

Stortingsvalget 2013 nærmer seg med raske klyv, og det er helt naturlig å lide valgets kval. Spesielt for unge velgere og førstegangsvelgere kan havet av partier, påstander og debatter føles uoversiktlig.

Men innen 9. september bør alle ha kommet fram til hvem som fortjener deres stemme.

Les alt om Stortingsvalget

Få deltar

– Jo tidligere man stemmer, dess mer sannsynlig er det at man stemmer senere i livet, sier stipendiat Julie Ane Ødegaard ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Dette er noe av forklaringen på at lav valgdeltakelse blant unge er noe som bekymrer. Det er også et argument for dem som ønsker å senke stemmerettsalderen til 16 år. Politikerne har altså mye å gå på når det gjelder å engasjere unge velgere.

– Ungdommer jeg har snakket med etterlyser at politikken skal føles relevant. Og det er vanskelig å finne fram i mylderet og å finne rett parti, sier Ødegaard.

Hun forsker for tida på ungdommers forhold til politikk, og blant annet ei gruppe som deltok i et prøveprosjekt ved kommunestyrevalget i 2011. Da senket 20 kommuner stemmerettsalderen til 16 år.

Les også: Høyre-kommunen Kristiansand krever høyest eiendomsskatt

Valgomater

Denne høsten kjøres mediekampanjen Min stemme 2013. Den har som mål å få flere unge til å engasjere seg i demokratiet. Kampanjen har også undervisningsopplegg for skoler og barnehager.

Men hvordan kan de unge selv gå fram for å finne sitt parti denne valghøsten? Med nettets mange valgomater?

– Valgomater er en måte å orientere seg på, og det kan være gøy å se konkrete resultater. Men mange valgomater er litt kompliserte, mener Ødegaard.

Også Bernt Aardal, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning og Universitetet i Oslo, mener valgomater kan gi en grei pekepinn på hvor man står.

– Å gå inn på ungdomspartienes hjemmesider er heller ingen dårlig idé. Og de store TV-debattene er viktige for å få et overblikk. En utfordring er at man ikke nødvendigvis er interessert i alle saker, sier han.

De fleste større nettaviser har i dag valgomater. På NDLA.no vil det også komme en valgomat som er spesielt tilpasset unge.

Still spørsmål

Partiprogrammene er gjerne generelle, og de er krevende å gå løs på, mener Aardal. Men det kan være en fordel å finne noen saker du synes er viktige. Og finner du ikke svar på hva partiene mener om dem, kan sosiale medier som Facebook være en nyttig kanal.

Og valgtorgene og debattene ved skolene gir en unik anledning til å utfordre politikerne, råder Ødegaard ved UiB. Også gjennom avisenes debattsider kan man stille spørsmål.

– De unge må tørre å utfordre politikerne med spørsmål som «hvorfor skal jeg stemme på deg?», og «hvorfor skal jeg stemme i det hele tatt?». Og de skal forvente et svar. Dette kan også tydeliggjøre forskjellene mellom partiene, sier forskeren, som etterlyser flere ungdomspolitikere i de politiske debattene.

Men det er ikke alltid ungdomspartiene er enige med moderpartiet. Det har vi for eksempel sett i forholdet mellom AUF og Arbeiderpartiet i debatten rundt oljeboring i Lofoten. Hvordan skal man forholde seg til slike uenigheter?

– Det kan være ulike nyanser i standpunktene. Men skal du finne ett parti der du er enig i alle saker, vil du slite. Det gjelder å finne hovedretningen i politikken, sier Aardal.

Tips til unge velgere

Vi har spurt de politiske partiene om deres beste tips til unge med stemmerett i stortingsvalget:

* Arbeiderpartiet (Ap): Følg Jens Stoltenberg på Facebook/ Twitter.

* Fremskrittspartiet (Frp): Ta en partitest for å se hvilket parti du er mest enig med. Partiene som styrer landet de neste årene, vil ha stor påvirkning på ditt liv og din økonomi.

* Høyre (H): Bruk din stemme, for denne bestemmer det samfunnet du skal leve i.

* Kristelig Folkeparti (KrF): Unge bør stemme fordi politikk handler om hverdagen, som at 17.000 elever gruer seg til skolen fordi de blir mobbet. Det er de som stemmer, som avgjør hvilke saker som skal prioriteres.

* Senterpartiet (Sp): Snakk med forskjellige politikere og hør hva de prioriterer høyest. Da får man ofte fram noe av det viktigste et parti vil prioritere.

* Sosialistisk Venstreparti (SV): Politikere er flinke til å love mer til alt. Utfordre gjerne på hvem som skal få mindre. Med SVs politikk får de aller rikeste mer skatt.

* Venstre (V): Sett deg inn i partienes ideologi og filosofi, ikke bare enkeltsaker. Finn ut hvilken retning du vil at Norge skal gå i.

* Rødt (R): Finn ut hva partiene mener, men også hva de har gjort hvis de har hatt makt. Finn partiet du er mest enig med, du finner aldri et du er enig med i alt. Se etter unge kandidater på valglistene, representanter som vet litt om hva det er å være ung i dag.

* Miljøpartiet De Grønne (MDG): Stem på et parti som faktisk tar ungdom på alvor ved å være villige til å bygge et bærekraftig samfunn nå.

Saker for de unge

Partiene har tatt utfordringen: Nevn tre saker som er viktige for dere, og som også er spesielt relevante for unge i landet vårt.

SV

* Et nytt løft for yrkesfagene. Flere lærlingplasser, mer yrkesretting og høyere stipend.

* Kamp mot voldtekt. Mer midler til etterforskning og oppklaring, samt et løft for forebyggende arbeid.

* Ungdomskort på kollektivtransport i hele landet til 200 kroner.

Venstre

* Senke stemmerettsalderen til 16 år, slik at flere får være med i demokratiet vårt.

* Verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeutvinning, slik at vi tar vare på umistelige verdier for framtidige generasjoner.

* Fjerne datalagringsdirektivet, slik at vi bevarer et fritt internett og hindrer staten i å ha full kontroll over hvor folk med smarttelefon befinner seg til enhver tid.

KrF

* Vi vil satse skolepengene på flere gode lærere og mobbeombud, ikke flere timer.

* Antallet barn i fattige familier har vokst, og det er en trend det haster med å snu.

* Ungdommer som sliter med sin psykiske helse, skal ikke måtte stå i kø, men få hjelp med en gang.

Sp

* Ta naturen i bruk for å redde miljøet. Øke norsk matproduksjon, ta vare på matjorda, sikre storstilt utbygging av fornybar energi og satse på klimasmart teknologi.

* Vi vil gi Norge den tryggeste og mest effektive og miljøvennlige infrastrukturen i Europa.

* De skoleleie trenger ikke mer skole, men en skole der de får prøvd seg fram i praktiske fag. På yrkesfag må det tilbys praksisbrev som opplæringsløp i hele landet.

Frp

* Vi vil doble grensen for boligsparing for ungdom (BSU), bygge minst dobbelt så mange studentboliger som dagens regjering, og øke studiestøtten.

* Senke bilavgiftene kraftig, slik at ungdom får mulighet til å kjøpe seg nye trygge og miljøvennlige biler.

* Vi ønsker å gjøre sidemål valgfritt og å innføre lærerevaluering, slik at vi får en skole der eleven står i sentrum og har vesentlig mer valgfrihet enn i dag.

Høyre

* Kunnskap i skolen.

* Vi vil at alle elever skal møte en drømmelærer i klasserommet.

* Vi vil bygge Norge for framtida gjennom å realisere kunnskapssamfunnet.

Rødt

* Å sørge for at unge får fast stilling. Altfor mange unge går årevis i midlertidige stillinger og vikariater før de får en forutsigbar arbeidshverdag.

* Leksefri skole for å gi elevene like muligheter. Mer tilpasset opplæring på skolen og skikkelig fritid etter en lang skoledag.

* Gratis kollektivtransport i de store byene er viktig for ungdom som ikke har lappen.

Ap

* Arbeid til alle. Arbeid gir individuell frihet, økonomisk trygghet og den enkelte muligheten til å realisere sitt potensial.

* Høyere utdanning og forskning er avgjørende for å bygge framtidas Kunnskaps-Norge. Høyere kvalitet og bedre oppfølging vil bedre studentenes gjennomføring av studiene.

* Er du alvorlig syk, skal en av verdens beste helsetjenester stå klar til å hjelpe. Vi vil gi folk med psykiske lidelser bedre, raskere og lettere tilgjengelig tjenester.

MDG

* Klimasaken er den viktigste saken i vår tid. Politikere må begynne å handle dersom unge skal få en trygg framtid.

* Det er uholdbart at det foregår systematisk dyreplageri i samfunnet i 2013. Vi skal sette dyrevelferd på agendaen.

* Ungdom skal ha mulighet til å reise enkelt og miljøvennlig. Da trenger vi en helt annen satsing på kollektivtransport enn i dag.

Stortinget

Stortinget består av 169 representanter valgt fra 19 valgdistrikter, altså fylkene.

Slik ble mandatfordelingen etter stortingsvalget 2009 (antall mandater i parentes):

Sosialistisk Venstreparti (11)

Arbeiderpartiet (64)

Senterpartiet (11)

Kristelig Folkeparti (10)

Venstre (2)

Høyre (30)

Fremskrittspartiet (41)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus