– Omega-3 kan redusere ADHD-symptomer

Det er for tidlig å si om den effekten omega-3-tilskudd har på rotter med ADHD også kan overføres til mennesker, understreker forskere bak ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er for tidlig å si om den effekten omega-3-tilskudd har på rotter med ADHD også kan overføres til mennesker, understreker forskere bak ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk studie viser at det er en klar nedgang i ADHD-symptomer hos rotter som har fått tilskudd av omega 3-fettsyrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskere ved Universitetet i Oslo som står bak studien, der de har observert rottenes adferd og analysert biokjemiske prosesser i hjernene deres.

Etter at rottene hadde fått tilskudd av omega-3-fettsyerer, kunne forskerne se en klar reduksjon i ADHD-symptomer, samt hurtigere omsetning av signalstoffene dopamin, serotonin og glutamat i nervesystemet, skriver Forskning.no.

Undersøkelsen viste også at mannlige rotter hadde bedre effekt av fettsyrene enn de kvinnelige rottene.

– I noen forskningsmiljøer er det kontroversielt å foreslå at ADHD har noe med biologi å gjøre. Men vi har utvilsomt funnet molekylære forandringer i hjernen etter inntak av omega-3 hos rotter med ADHD, sier professor i biokjemi Ivar Walaas til Forskning.no.

Les også: Stor økning i antall voksne på ADHD-medisiner

Fikk omega-3 fra første stund

Rottene som ble brukt i studien, kalles spontant hypertensive rotter. De har en genetisk skade som gir symptomene høyt blodtrykk i voksen alder, og hyperaktivitet, dårlig konsentrasjonsevne og impulsitet før de kommer i puberteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sistnevnte er de tre kriteriene som legges til grunn for å stille diagnosen ADHD hos mennesker. Disse rottene reagerer også på det sentralstimulerende medikamentet Ritalin på samme måte som mennesker med ADHD, med at de hyperaktive responsene blir stabilisert, og brukes derfor som en modell på ADHD i forskning.

Forskerne mener omega-3 kan spille en rolle helt fra livets begynnelse, så en gruppe rottemødre fikk omega-3 i maten sin før de ble befruktet, gjennom svangerskapet og mens de ammet avkommet. Deretter fikk ungene omega-3 i sitt eget fôr da de 20 dager gamle ble separert fra moren. En kontrollgruppe av mødre og avkom fikk ikke omega-3-tilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – ADHD-medisiner kan gi mindre kriminalitet

Forbedret adferd

Noen dager etter at ungene ble separert fra moren, begynte forskerne å analysere adferden deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både for adferd drevet av belønning og spontan adferd så forskerne betydelige forskjeller mellom rotter som hadde fått omega-3-tilskudd i fosterlivet og tidlig barndom og rotter som ikke hadde fått tilskudd.

Men når det gjaldt den belønningsdrevne adferden, var det kun hannrotter som viste en forbedring.

Les også: Tenåringsfyll øker faren for demens

Raskere omsetning hos hannrottene

Walaas og hans forskergruppe ble på dette tidspunktet involvert i studien for å analysere de molekylære prosessene i rottenes hjerner.

Forskerne målte hvor mye av nevrotransmittere, som overfører nerveimpulser, som var frigitt og nedbrutt inne i nervefibrene.

Også når det gjaldt omsetning av nevrotransmitterne dopamin og serotonin, var det kjønnsforskjeller, ved at omsetningen av disse gikk mye raskere hos hannrottene som hadde fått omega-3, sammenlignet med de som ikke hadde fått det. Den effekten så forskerne ikke hos hunnrottene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For en tredje nevrotransmitter, glutamat, så de imidlertid en liten forbedring hos begge kjønn, forklarer doktorgradsstipendiat Kine S. Dervola til Forskning.no.

Blant mennesker er det flere gutter enn jenter som har ADHD-symptomene.

– Lite er forstått rundt kjønnsforskjellene knyttet til ADHD, men våre resultater kan inspirere til mer og bedre forskning på temaet, sier Dervola til nettstedet.

Selv om oppmerksomhet og impulskontroll hos mennesker er knyttet til nettopp omsetningen av nevrotransmittere, og man antar at virkningen av blant annet dopamin og glutamat er svekket hos mennesker med ADHD, er forskerne forsiktige med å si at deres funn lar seg overføre til mennesker.

De etterlyser videre forskning som vil gi bedre forståelse av ADHD.