Dette skal du gjøre i møte med rovdyr

KAN BJØRNER KLATRE I ET TRE? Ja, det kan de, i noen tilfeller både både raskere og bedre enn deg. Dessuten løper de opptil 60 km/t.
KAN BJØRNER KLATRE I ET TRE? Ja, det kan de, i noen tilfeller både både raskere og bedre enn deg. Dessuten løper de opptil 60 km/t.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskap om rovdyr gjør at du føler deg tryggere, sier ekspert. Men det er likevel ikke rovdyr som er Norges farligste dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å møte et av våre store rovdyr i naturen er en svært sjelden opplevelse, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.

I de fleste tilfeller vil dyret oppdage oss lenge før vi oppdager det, og dyret vil forlate området eller gjemme seg. Men det er en del mennesker som opplever frykt for rovdyr, særlig bjørn og ulv.

Les også: Flere ulver, færre bjørner

Vanligst å se dem fra bil

– Vi har sett at kunnskap om rovdyr og hvordan dyrene opptrer, gjør at mange føler seg langt tryggere når de ferdes i naturen, fortsetter Hanssen.

Hun forteller at det vanligste, selv om også dette er sjelden, er å oppdage rovdyr fra bilen. Er du derimot i naturen og ser et rovdyr, er det én regel som gjelder: Opptre rolig og trekk deg forsiktig tilbake.

IKKE FARLIGE: Dyr en møter i naturen, er i utgangspunktet ikke farlige, sier Susanne Hanssen hos viltseksjonen i Miljødirektoratet. IKKE FARLIGE: Dyr en møter i naturen, er i utgangspunktet ikke farlige, sier Susanne Hanssen hos viltseksjonen i Miljødirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I MØTE MED BJØRN:

Hovedregel: Ikke løp!

– Dersom en er på fisketur eller på bærtur i skogen og oppdager en bjørn i nærheten, skal en opptre rolig. Om bjørnen ikke har oppdaget deg skal du forsiktig trekke deg tilbake. Ikke løp. Dersom bjørnen har oppdaget deg skal du signalisere at du har fredelige hensikter. En bjørn vil ikke angripe en som ikke provoserer den, sier Hanssen.

Hanssen forteller også at du ikke skal bli redd hvis den reiser seg på to bein.

Det betyr vanligvis at den er usikker og forsøker å se og lukte bedre for å få oversikt over situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En vinter i hi

Hva er et skinnangrep?

Regionalt rovviltansvarlig hos Statens Naturoppsyn, Espen Marker, sier det viktigste er å ikke overraske en uoppmerksom bjørn. Spesielt ikke hvis den forsvarer avkom eller bytte.

– Kommer bjørnen etter kan man legge fra seg effekter og ryggsekk for å avlede oppmerksomheten til bjørnen. Kommer bjørnen i full fart er det viktig å huske at det kan være skinnangrep, det vil si at bjørnen svinger unna og avbryter angrepet. Videre er det anbefalt å legge seg på magen og skjerme hode og nakke med hendene eller sekk, sier Marker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NØYTRALISERE: Rådet om å legge seg ned gjelder dersom en bjørn opptrer aggressivt, og med bakgrunn i at bjørner i Skandinavia sannsynligvis først å fremst angriper for å nøytralisere en fare, ikke for å drepe, forteller Susanne Hanssen, seniorrådgiveren ved viltseksjonen i Miljødirektoratet (Foto: PantherMedia / Jens Klingebiel)

NØYTRALISERE: Rådet om å legge seg ned gjelder dersom en bjørn opptrer aggressivt, og med bakgrunn i at bjørner i Skandinavia sannsynligvis først å fremst angriper for å nøytralisere en fare, ikke for å drepe, forteller Susanne Hanssen, seniorrådgiveren ved viltseksjonen i Miljødirektoratet. Foto: PantherMedia/Jens Klingebiel

Ikke skyt

Marker sier dette bare er tilfellet som siste utvei etter at bjørnen har gått til angrep. Han sier også det finnes historier om at bjørnen har avbrutt angrep når den ble slått eller sparket på nesa.

Marker forteller at farlige situasjoner oppstår som regel når hund og/eller våpen er med i bildet. Spesielt siden man ikke skal skyte med våpen når man møter på bjørn. Men hvor lett er det egentlig å handle rasjonelt når man faktisk har et våpen i hånda og bjørnen kommer mot deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok ikke lett, spesielt når så få jegere har praktisk erfaring med bjørn og ikke kan skille mellom en provosert bjørn og en som vil unngå kontakt.

JAKTHUND: Jakthunder, som denne finske spetsen, kan få rovdyr etter seg. (Foto: PantherMedia / Alexander Semenov)

JAKTHUND: Jakthunder, som denne finske spetsen, kan få rovdyr etter seg. Foto: PantherMedia/Alexander Semenov

Hund kan skape farlige situasjoner

Susanne Hanssen, seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet, sier også at hund kan være et problem når det gjelder bjørn.

– Om hunden løper tilbake til eieren for å søke trygghet med bjørnen i hælene kan det oppstå en farlig situasjon. Om en har våpen i hånden er det svært viktig å IKKE skyte. Bjørnen vil som regel «bøye» av, utføre et såkalt skinnangrep, men dersom den skadeskytes er den farlig. Det er svært vanskelig å treffe en bjørn som løper i høy hastighet. I en slik situasjon er det helt klart mest rasjonelt å ikke skyte, poengterer Hanssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I MØTE MED ULV:

Vær selvsikker og dominant

Hanssen forteller at de fleste ulver er sky og vil trekke seg unna mennesker, også om en befinner seg i et ulverevir.

– Men hvis en ulv kommer mot og nær deg uten å vise tegn til redsel, kan du møte den som om du møter en løshund. Ved å signalisere med kroppsspråket at du er selvsikker og dominant, for eksempel med å vifte med armene og rope plutselig høyt. Da vil ulven bli skremt og forsvinne, råder seniorrådgiveren, som også gjør et poeng ut av at for de fleste vil det å se en ulv i terrenget bare være et spennende og minneverdig øyeblikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Åtte av tretten norske ulver er forsvunnet

Må lære seg hva som er farlig

Unge ulver kan noen ganger vise seg ved bebyggelse og langs veier. Disse må lære seg hva som er farlig.

– For dyrene i naturen gjelder det å unngå å bli drept, og ulver er lærenemme dyr med evne til å vurdere og reagere på ulike situasjoner til egen fordel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IKKE VÆR REDD: Det er ingen grunn til å frykte ulven, gled deg heller over et minne for livet hvis du skulle se en, sier ekspertene vi har snakket med. IKKE VÆR REDD: Det er ingen grunn til å frykte ulven, gled deg heller over et minne for livet hvis du skulle se en, sier ekspertene vi har snakket med.

Slik unge ulver på vandring blir ofte jaget av andre dyr eller mennesker og lærer seg raskt å unngå slike ubehagelige og farlige situasjoner, sier Hanssen.

«Jakter» på hunden

Espen Marker hos Statens Naturoppsyn sier at ulven ikke er farlig for mennesker, og hvis det skulle oppstå en situasjon er det fordi de kun er ute etter hunden.

Friske ulver vil som regel avbryte «jakten» på hunden når den merker mennesker.

Disse er farligere

Da er det heller andre dyr enn rovdyr man skal passe seg for, sier Marker.

– Elg skader folk hvert år. Det er elgkuer som forsvarer avkom, ungdyr som har avvikende adferd og elg som angriper jegere. Det er som regel samme regel som gjelder: Lag lyder som sørger for at man ikke overrasker viltet på kort hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanssen hos viltseksjonen hos Miljødirektoratet, sier likevel det er ett svært lite dyr som er Norges farligste dyr.

– Statistisk sett er det farligste dyret vi har i Norge antagelig vepsen på grunn av de allergiske reaksjonene et vepsestikk kan gi allergikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NYT SYNET: Gaupe og jerv har så vidt jeg vet aldri skadet eller drept mennesker verken i Norge eller Sverige, forteller Ida Glemminge hos Statens Naturoppsyn. (Foto: PantherMedia / Thorstein Berg)

NYT SYNET: Gaupe og jerv har så vidt jeg vet aldri skadet eller drept mennesker verken i Norge eller Sverige, forteller Ida Glemminge hos Statens Naturoppsyn. Foto: PantherMedia/Thorstein Berg

Kun 1000 store rovdyr i Norge

Ida Glemminge er naturveileder hos Statens naturoppsyn og sier det er viktig å se på antallet rovdyr i Norge for sette ting i perspektiv.

I hele Norges land har vi totalt cirka 1000 store rovdyr til sammen. Cirka 140 bjørner, 70 ulver, 400 gauper og 400 jerv.

Disse dyrene holder dessuten til i områder der det er relativt lite ferdsel fra mennesker, og er også ofte aktive på den tiden av døgnet vi hviler, noe som også reduserer kontakt med mennesker. Og skulle du være redd for møte på en ulv, har du også statistikken på din side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ordfører vil ha helikopterjakt på ulv

Ekstremt sjeldent

– Det siste kjente tilfelle av et menneske som ble tatt av ulv i Norge var i år 1800. Siste angrep av ulv på menneske i Sverige var i 1821. Det var en ulv som hadde blitt holdt i fangenskap hele livet uten noen gang å kunne jakte, for deretter å bli sluppet løs i skogen. Ulveangrep på mennesker forekommer under svært spesielle omstendigheter, der det som regel er sykdom og total mangel på byttedyr inne i bildet.

VEILEDNING: Ida Glemminge holder opp et jerveskinn i forbindelse med naturveiledning om store rovdyr for elever ved Solør videregående. (Foto: Statens naturoppsyn)

VEILEDNING: Ida Glemminge holder opp et jerveskinn i forbindelse med naturveiledning om store rovdyr for elever ved Solør videregående. Foto: Statens naturoppsyn

Norske rovdyr representerer altså en svært liten fare for mennesker, det er heller kyr, hunder og elg som skaper farlige situasjoner – og dødsfall. Ta en kikk på disse tallene vi fikk fra Statens naturoppsyn, hentet fra bl.a. Statistisk sentralbyrå:

  • 8 personer ble drept av storfe mellom 1997 og 2008 i Norge
  • 3 personer (barn) drept av hunder etter 1994 i Norge
  • 22 personer drept og 821 skadet i trafikken i forbindelse med viltpåkjørsler i Norge de siste 10 årene
  • 21 av de 22 dødsulykkene var etter påkjørsel av elg