– Denne kan forhindre myggstikk

MYGGFRI: Dette lille plasteret skal gjøre deg usynlig for de små blodsugerne. Foto: Skjermdump
MYGGFRI: Dette lille plasteret skal gjøre deg usynlig for de små blodsugerne. Foto: Skjermdump

Forskere tror du snart kan gå en sommer uten å få myggstikk, takket være et lite plaster.

Har du vært på fisketur og irritert deg over at myggen liker deg spesielt godt? Eller bare slappet av på terrassen og en mengde mygg bare kaster seg over deg som om du skulle vært en nystekt biff?

Har du forsøkt alle mulige alternativer for å få bort blodsugeren uten å lykkes, vel, da kan løsningen for å bli kvitt problemet være nærmere enn du tror.

For tre forskere fra Olfactor Laboratories i USA har de siste årene utviklet et plaster som skal kunne beskytte deg mot blodsugerne. Plasteret som er kalt Kite Patch skal bestå av ikke-giftige kjemikalier og skal lett kunne festes på hud og klær, skriver nettstedet io9.com.

Hemmeligheten bak plasteret skal være at den blokkerer sporene av karbondioksid fra utpusten til mennesker.

– På den måten blir du praktisk talt usynlig for myggen, sier prosjektsjef Michelle Brown til Huffington Post.

Les også: Mest utsatt for myggstikk

– Kan redde liv

Forskerne skal de neste månedene teste ut plasteret i Uganda, som har store problemer med mygg.

Der håper også forskerne at plasteret skal hjelpe mot malaria-smitte i fremtiden.

– For mer enn halvparten av verdens befolkning, først og fremst i Afrika, Sørøst-Asia og Sør-Amerika, kan beskyttelse mot mygg bety forskjellen mellom liv og død.

– Til tross for internasjonal innsats, dør et barn av malaria hvert minutt hver dag, sier kreativ leder av prosjektet Torrey Tayenaka i en promoteringsvideo lagt ut på internett.

I en pressemelding skriver selskapet at de håper plasteret skal revolusjonere arbeidet mot dødelige sykdommer.

– Denne vitenskapen kan godt endre spillet i det internasjonale samfunnets kamp mot malaria, Dengue, og andre dødelige sykdommer, skriver selskapet ifølge Huffington Post.

Les også: Slik holder du myggen unna

Forhindre myggbitt

Til Nordlys sier professor i entomology ved Universitetet i Tromsø, Arne C. Nilssen, at han har tro på plasteret.

– Sporing av karbondioksid er vel det aller viktigste hjelpemiddelet myggen og andre blodsugende insekter har for å finne sine ofre. Dette faktumet har vært kjent i lengre tid. Myggen bruker karbondioksid for å finne ofre på lang avstand. Har disse forskerne nå funnet en måte som kan blokkere myggens mulighet fra å spore dette, vil det så absolutt kunne bidra til å forhindre myggbitt, sier Nilssen til Nordlys.

Professoren er ikke alene om å ha troen på prosjektet. Det har allerede mottatt støtte fra nasjonalinstituttet for helse i USA og fra Bill Gates' eget fond - The Bill & Melinda Gates Foundation.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus