Coca-Cola forsvarer bruken av søtningsstoffer

Gjennom en ny reklamekampanje ønsker brusgiganten å forsikre forbrukere om at søtningsstoffet aspartam er trygt.

Mer om aspartam

Aspartam er et tilsetningsstoff som fremstilles syntetisk av to naturlig forekommende aminosyrer, asparaginsyre og fenylalanin. Aspartam brukes som et søtstoff i en rekke næringsmidler inkludert suketter.

Det tilhører kategorien «sterkt søtende stoffer» ettersom det søter cirka 200 ganger mer enn sukker, og brukes derfor i lettprodukter i stedet for sukker for å gi en søt smak uten at det gir noen særlige kalorier.

Stoffet brytes ned, og mister sin søtende effekt, ved sterk oppvarming og egner seg derfor dårlig til mat som skal bakes, kokes eller på annen måte utsettes for høye temperaturer.

Kilde: Matportalen

I USA lanserer Coca-Cola denne uken en nasjonal kampanje for å forsvare sin bruk av det kunstige søtningsstoffet aspartam i lettvarianten av Coca-Cola.

Tekstannonsen som har fått tittelen «Quality Products You Can Always Feel Good About», skal peke på det brusgiganten mener er fordelene ved kalorifattige, kunstige søtningsstoffer.

– Igjen og igjen har disse søtningsstoffene, med få eller ingen kalorier, vist seg å være av god kvalitet, og trygge alternativer til sukker. Faktisk har det i mer enn 200 studier i løpet av de siste 40 årene blitt slått fast at aspartam er trygt, heter det i annonsen, ifølge ABC News.

Coca-Cola-talsperson Ben Sheidler mener fordelene ved lettbrus ofte blir oversett i fedmedebatten, men at selskapet også forstår at folk har spørsmål knyttet til kunstige søtningsstoffer.

– Vi lagde denne tekstannonsen for å ta opp det folk er opptatt av, og gjøre det lettere for dem å få tak i fakta, sier han ifølge ABC News.

Les også: Lettbrus kan føre til diabetes

– Kan være kreftfremkallende

Men ikke alle er enige i at det som presenteres i Coca-Cola-annonsen er fakta.

Aspartam har flere ganger vært i søkelyset som mistenkt for en rekke uheldige effekter i mennesker, blant annet at det er kreftfremkallende. Flere studier som konkluderer med dette, er blitt publisert i vitenskapelige tidsskrifter.

I USA advarer forbrukerorganisasjonen Center for Science in the Public Interest (CSPI) mot bruk av aspartam, nettopp fordi stoffet knyttes til risiko for kreft.

– Tre uavhengige studier har funnet at aspartam kan forårsake kreft. Disse studiene er, slik vi ser det, sterkere enn tidligere bransjesponsede studier som har funnet at stoffet ikke forårsaker kreft, fordi de har flere deltagere og bedre metode, sier CSPI-forsker Lisa Lefferts til ABC News.

Les mer: - Lettbrus kan gi økt risiko for depresjon

Tidligere forskning har også vist at lettbrus blandet med alkohol kan gjøre deg mer full.

EUs endelige konklusjon utsatt

Det europeiske organet for matsikkerhet, European Food Safety Authority (EFSA), konkluderte i januar i år med at aspartam er trygt, etter en omfattende vitenskapelig gjennomgang.

Les mer: – Aspartam er trygt

EFSA-rapporten ble sendt ut på åpen høring, og den endelige rapporten skulle etter planen foreligge i mai.

Flere hundre kommentarer kom inn, og den endelige vurderingen av søtningstoffet er utsatt til november, skriver EFSA på sine nettsider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus