Tjener 100.000 på gjesterommet

Ingvild Moen tjener gode penger på å leie ut gjesterommet sitt gjennom Airbnb. 100.000 kroner har hun inkassert i løpet av det siste året. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)
Ingvild Moen tjener gode penger på å leie ut gjesterommet sitt gjennom Airbnb. 100.000 kroner har hun inkassert i løpet av det siste året. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)

Selv om hun bare leier ut 200 døgn i året.

For et par år siden kjøpte Ingvild Moen en leilighet som var litt i dyreste laget. Hun fikk innvilget lån av banken, men synes at hverdagsøkonomien ble trangere enn hun ønsket. For å spe på inntektene bestemte hun seg for å leie ut gjesterommet i den 70 kvm store leiligheten på Grønland i Oslo. Ingvild synes riktignok at det er deilig å ha leiligheten for seg selv innimellom også. Løsningen ble derfor å leie ut på døgnbasis gjennom nettjenesten Airbnb.

Les også: Bo privat når du er på reise

I fjor tjente hun 100.000 kroner skattefritt på det.

Si nei når banken spør: Feil svar koster deg over 500.000 kroner

Fordeler og ulemper

På gjesterommet ligger det igjen en hilsen fra Ingvilds siste overnattingsgjest. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)På gjesterommet ligger det igjen en hilsen fra Ingvilds siste overnattingsgjest. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)

Ingvild forteller at det er både fordeler og ulemper med å åpne hjemmet for nye fremmede hver uke. I fjor hadde hun gjester i om lag 200 av årets netter. Noen ganger mens hun selv var bortreist, men stort sett har hun vært hjemme og «tatt seg av gjestene».

– De fleste gjestene blir i 3-4 dager, og jeg har etter hvert satt én uke som maksgrense for opphold. Jeg hadde en gjest boende i 14 dager, men det ble litt i lengste laget. Gjestene blir mer komfortable og tar seg mer til rette når oppholdet varer over lengre tid, forteller hun. Videre forteller Ingvild at det krever litt innsats å holde leiligheten representabel til enhver tid. Det blir også mye klesvask når håndklær og sengetøy skal vaskes etter hvert besøk.

Les også: Sjekk hvordan Irina Lee sparer 100.000 kroner på to år

– Dette får jeg penger for å oppleve

I løpet av dette året har Ingvild blitt rik på mer enn penger. Erfaringene og mange nye bekjentskaper er også noe hun setter høyt.

– Denne uka har jeg besøk av en amerikansk pensjonist. Han har vært med å bygge opp USAs tilskuddsordning til fattige familier som ønsket at barna deres skulle få utdanning. På 70-tallet en gang sendte de ut 10 millioner tomme søknadsskjemaer i posten til ulike skoler, og fikk 4 millioner søknader tilbake. Da jeg kom hjem fra Øyafestivalen sent fredag, viste han meg bilder fra hjemmet sitt i North Dakota mens jeg spiste nattmat, forteller Ingvild på bloggen sin.

Les også: Rivieraen på tvers

Ingvild understreker at man ikke bør leie ut til folk man føler seg usikre på.

– Er du dame og vil kun ha kvinnelige gjester? Kun folk med profilbilde? Skriv det i profilen din og vær kompromissløs. Det er ditt hjem, det er dine regler som gjelder, råder hun.

Leide ut via Airbnb, og opplevde at feriehuset ble brukt som bordell

Året oppsummert

I løpet av det første året har Ingvild hatt om lag 50 gjester boende. Hun har leid ut gjesterommet i 200 netter og tjent 100.000 kroner på det. Siden hun leier ut mindre enn 50 prosent av leilighetens areal, er inntekten skattefri. Foruten å bruke pengene til nedbetaling av lån, har leieinntektene også gitt Ingvild mulighet til å satse på etableringen av sitt nystartede firma.

Ingvild råd til deg som skal leie ut:

1. Maks lengde per opphold på èn uke.

2. Sett av tid til klesvask og husvask.

3. Sett noen grenser for mye kontakt du ønsker med gjestene dine.

4. Du trenger ikke å prate med gjestene hele tiden. Stillhet fungerer helt fint.

5. Gjestene kommer ofte senere enn planlagt. Legg inn en buffer når du skal ta i mot nye gjester.

6. Vær bevisst på hvem du leier ut til.

Les mer om Ingvilds erfaringer som hotellvertinne i bloggen hennes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus