Tenåringsfyll øker faren for demens

Alkoholforgiftning i tenårene kan føre til femdoblet demensfare, mener svenske forskere. Illustrasjonsfoto: Petr Josek / Reuters / NTB scanpix
Alkoholforgiftning i tenårene kan føre til femdoblet demensfare, mener svenske forskere. Illustrasjonsfoto: Petr Josek / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringer som ofte drikker seg fulle, får økt risiko for å rammes av demens mens de fortsatt er forholdsvis unge. Alkoholforgiftning i tenårene kan føre til femdoblet demensfare, mener svenske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har fulgt utviklingen hos nesten en halv million menn etter at mennene avtjente sin verneplikt på 1980-tallet. Av disse utviklet 487 tidlig demens, går det fram av en studie som ifølge fjernsynsselskapet SVT overrasker forskerne.

Studien viser at alkoholforgiftning var den største enkeltfaktoren bak tidlig demens, større enn faren for å arve problemene.

– Stikk i strid med hva man tidligere har trodd, utgjør alkohol en betydelig større risikofaktor enn arvelighet, het det på SVTs nettsider denne uken.

Blodtrykk

Men også personer som tok medisin mot psykoser og folk som slet med depresjon, fikk forhøyd risiko for å bli rammet av demens tidlig. Høyt blodtrykk kan også øke faren for at man rammes, skriver nyhetsbyrået TT.

Aller størst risiko blant deltakerne i studien løp de som viste lavt nivå når de ble evnetestet på sesjon, og i tillegg hadde to eller flere risikofaktorer. For disse var demensfaren hele 20 ganger større enn vanlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nøyaktige årsakene til sammenhengene, for eksempel mellom alkoholforgiftning og tidlig demens, er ennå ikke kjente.

Les også: Advarer mot farlige drikketrender i Spania

Døyver

– Alkohol kan være både høna og egget, sier legen Anna Nordström, som er en av forskerne bak studien.

– Det kan hende at du ikke har det så bra, og at du bruker alkohol for å døyve dette. Men det kan også hende at årsaken til at du ikke har det så bra, nettopp er at du drikker for mye alkohol, framholder Nordström.

Les også: - Nordmenn er blitt en gjeng rike alkoholikere

I dag lider omtrent 36,5 millioner mennesker verden over av demens. Innen år 2050 er det ventet at dette tallet vil bli tredoblet, til 115 millioner mennesker, viser beregninger fra Verdens helseorganisasjon WHO.

Ifølge Anna Nordström er det forholdsvis uvanlig at mennesker rammes av demens før de når pensjonsalderen. Demens er svært vanskelig å behandle og lar seg ikke helbrede, påpeker den svenske legen.