Foreldre sper på barnas studielån

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener at det er fint å støtte barna økonomisk under studietiden. Foto: NTB scanpix
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener at det er fint å støtte barna økonomisk under studietiden. Foto: NTB scanpix

– Jeg ikke sikker på hvor god ide det er å gi barna for mye i pengestøtte, skriver forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Over 83.000 søkere har fått tilbud om studieplass på norske læresteder, 4.000 flere enn i 2012. Og når studentene pakker sakene og flytter for å studere, blir foreldrene gavmilde.

En ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at 40.000 studenter får mellom fem hundre og ett tusen kroner i måneden i økonomisk støtte hjemmefra.

Ytterligere 30.000 studenter får inntil to tusen i støtte.

Les også: – Mangler 13.000 studentboliger

– Et sunnhetstegn

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener det er fint at foreldre støtter barna økonomisk under studietiden.

– Å leve utelukkende av studielånet er krevende, i alle fall i de store byene der boligutgiftene er høye, skriver Gundersen på bankbloggen penger og livet.

Men det finnes de som gjerne får betydelige summer fra foreldrene for å klare seg. I undersøkelsen viser det seg at to prosent får inntil fire tusen kroner i måneden fra familien.

– Jeg mener det er et sunnhetstegn at studenter tar økonomisk ansvar og må klare seg selv. Bedre voksenopplæring får du ikke. Derfor er jeg ikke sikker på hvor god ide det er å gi barna FOR mye i pengestøtte, skriver Gundersen på bloggen.

Les også: Ny fattigrekord for studenter

– Situasjonen er uakseptabel

ABC Nyheter skrev forrige uke at aldri før har studenter fått så lite sammenlignet med folketrygdens grunnbeløp.

I år som i fjor opplever studenter det laveste realnivået på lån og stipend siden Lånekassen startet sine registreringer i 1975.

Nyvalgt leder i Norsk Studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje har i et intervju med Dine Penger uttalt at han er kritisk til dagens studiestøtte

– Det er simpelthen ikke mulig å være heltidsstudent i dag uten å jobbe så mye at det går kraftig ut over studiene. Situasjonen i dag er uakseptabel, sa Rydje til Dine Penger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus