Åpen hageløsning

VELKOMMEN: Joachim Raade er en ekte entusiast som har lagt mye jobb ned i hagen og sitt gamle trehus på Sagene i Oslo. Nå vil han åpne hagen for alle hver søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Noen liker å nyte roen og freden i sin egen hage. Andre åpner hagen for alle.

Besøkshager
En besøkshage er rett og slett en hage som eieren åpner for alle. Det er opp til hageeieren om åpningstidene skal være faste eller om hagen kun er åpen etter avtale. Det er også opp til hageeieren å bestemme om det skal kreves inngangspenger, og om det skal være omvisning, servering eller lignende.


Hageselskapet har en søkbar database over besøkshager. Også hos ulike hagerelaterte foreninger, for eksempel Norsk Roseforening, finnes medlemmer som åpner hagene sine for skuelystne.

1000 åpne hager

Hvert år inviterer Hageselskapet hageeiere til å åpne hagen sin for alle én dag i august. I år er datoen satt til 18. august. Hagene trenger ikke å være spesielt flotte, hensikten er å fremme hageglede og øke folks hageinteresse. Oversikt over hager du kan besøke i år, finner du på Hageselskapet sine sider.

På Sagene i Oslo, mellom blokker og bilveier, ligger en liten rekke gamle trehus. Hus av den typen som får folk til å si «ååå, så koselig!» når de går forbi. Nå kan de snart også stoppe opp og gå inn. Fra 18. august blir Maridalsveien 112 en av landets besøkshager.

– Det er ikke så mange som har hage her i området. Så jeg synes det er fint å gi folk muligheten til å hygge seg i vår, forteller Joachim Raade, som i disse dager legger siste hånd på blomsterbed, platting og hagedam før porten åpnes for alle. Planen er å by på vafler, kaffe og grønt gress hver søndag så lenge hagesesongen varer.

– Jeg mener det forplikter å eie en vernet bygning som denne. Folk er veldig nysgjerrige på husene her, dette er jo byhistorie. Jeg kommer stadig i prat med interesserte forbipasserende, sier Joachim.

Han er sjette generasjon i boligen, som har vært i familiens eie siden 1855.

Les også: Her får du gratis møbler

1000 åpne hager

At Joachim har valgt å åpne hagen for første gang den 18. august, er ikke tilfeldig. Det er nemlig datoen for det årlige arrangementet «1000 åpne hager», hvor mange av landets hageeiere inviterer skuelystne til å studere blomsterbed og grønnsakshager.

En del av hageeierne holder imidlertid som Joachim åpent også ellers i året. På Hageselskapets sider kan interesserte lete opp besøkshager etter kriterier som fylke og hagetype.

– Vi har en stor database over hager man kan besøke. Det er en fin måte å komme i kontakt med andre hageeiere på, en del leter nok opp aktuelle besøkshager når de likevel skal til en annen kant av landet, forteller prosjektlederen for «1000 åpne hager», Wenche Røtterud i Hageselskapet.

Ideen om en åpen hagedag ble satt ut i livet første gang for tre år siden, og har vært en suksess.

– Hageinteressen hos folk er økende, særlig har de unge fått øynene opp for å dyrke nyttevekster, opplyser hun.

Les også: – Living får flest klager av alle

Ivrig entusiast

Man trenger slett ikke ha ugressfrie bed og nyraket singel for å invitere gjester inn porten. Hageselskapets database byr på alt fra insektvennlige og viltvoksende hager til flotte parkanlegg.

Joachim Raade har lagt mye arbeid ned i hagen, men innrømmer at han ikke er noen gartner.

– Jeg har tatt meg av den overordnede planleggingen av hagen, mens samboeren min tar seg av blomster og slikt, forteller han. Faren hans var landskapsarkitekt, og noen av elementene i hagen har han stått for. Mens Joachim er en selvlært entusiast, som stadig kommer opp med nye ideer.

– Det jeg er mest fornøyd med, er vinduet her, sier han, og viser fram et vindu med gardiner og pyntegjenstander som pryder den ene plankeveggen, og gir en illusjon av at det som bare er et høyt gjerde, rommer et helt hjem.

– Jeg får stadig spørsmål om hvem som bor der, smiler han.

Les også: Dette tiltrekker myggen

Stolt hageeier

Den gamle stallen har han og faren gjort om til lysthus, som nå kan gi ly til hagegjester på gråværsdager. Mursteinene til noen av veggene har Joachim funnet i Akerselva. Han har selv vasset ut og hentet dem, for så å trille dem hjem i sønnens barnevogn, alt for å få bygningen så original og helhetlig som mulig.

Det siste prosjektet hans er en karpedam, der regnvann fra taket på stallen skal renne ut i dammen, og en platting over skal gi følelsen av å sitte på en brygge.

– Jeg tenkte at noen fisk kan være spennende for barna som kommer innom, sier Joachim. Og innrømmer at han også har egoistiske grunner for å åpne hagen for alle:

– Jeg er jo stolt av stedet her. Det blir som å eie en fin veteranbil – du vil gjerne vise den fram.

Les også: Innredning med saltstenk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus