Meny

Slik kan alle se passordene dine

I Google Chrome kan hvem som helst med tilgang til PC-en din se passordene i klartekst. Foto: Skjermdump

Kjente du til dette «hullet» i Google Chrome? Se hvordan du unngår snokingen.

Å svare ja på spørsmål om nettleseren skal huske passord er for mange nærmest obligatorisk. Den store fordelen er at du da slipper å fylle inn passordet neste gang du besøker nettstedet.

Les også: Denne nettleseren kommer best ut i sikkerhetstest

Lagres i klartekst

Den store ulempen er at passordene dine lagres ukryptert i nettleseren, og det gjelder både Internet Explorer, Firefox og Chrome. Det betyr at man med de rette verktøyene kan lese av passordene.

Det finnes haugevis av gratisprogrammer som gjør dette i løpet av sekunder. Men hvis du bruker Google Chrome trenger du ikke en gang et spesielt program til formålet, det holder å ta en kikk på innstillingene i nettleseren.

Det betyr videre at hvis du går fra PC-en din kan hvem som helst med fysisk tilgang til den lese de lagrede passordene dine i løpet av noen få sekunder.

Slik gjøres det

Man skriver ganske enkelt Chrome://settings i adressefeltet, klikker videre på lenken Vis avanserte innstillinger nederst, og under seksjonen Passord og skjemaer klikker man Administrer lagrede passord:

Deretter er det bare å klikke på nettstedene på listen, og trykke den blå Vis-knappen. Voila, passordet ditt vises i klartekst. Du kan også få direkte tilgang til passordlisten ved å skrive Chrome://settings/passwords i adressefeltet.

Slik unngår du det

Hvis du er opptatt av sikkerhet er det aller beste å fjerne haken for Tilby å lagre passord jeg skriver inn på nettet. Ulempen er at du da må huske passordene dine, og skrive dem inn i passordfeltet hver gang.

Hvis du synes det blir tungvint, anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om hvordan du kan ha forskjellige, sikre passord på alle nettjenester, uten å ha klisterhjerne.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus