Slik kan alle se passordene dine

I Google Chrome kan hvem som helst med tilgang til PC-en din se passordene i klartekst. Foto: Skjermdump
I Google Chrome kan hvem som helst med tilgang til PC-en din se passordene i klartekst. Foto: Skjermdump
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjente du til dette «hullet» i Google Chrome? Se hvordan du unngår snokingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å svare ja på spørsmål om nettleseren skal huske passord er for mange nærmest obligatorisk. Den store fordelen er at du da slipper å fylle inn passordet neste gang du besøker nettstedet.

Les også: Denne nettleseren kommer best ut i sikkerhetstest

Lagres i klartekst

Den store ulempen er at passordene dine lagres ukryptert i nettleseren, og det gjelder både Internet Explorer, Firefox og Chrome. Det betyr at man med de rette verktøyene kan lese av passordene.

Det finnes haugevis av gratisprogrammer som gjør dette i løpet av sekunder. Men hvis du bruker Google Chrome trenger du ikke en gang et spesielt program til formålet, det holder å ta en kikk på innstillingene i nettleseren.

Det betyr videre at hvis du går fra PC-en din kan hvem som helst med fysisk tilgang til den lese de lagrede passordene dine i løpet av noen få sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjøres det

Man skriver ganske enkelt Chrome://settings i adressefeltet, klikker videre på lenken Vis avanserte innstillinger nederst, og under seksjonen Passord og skjemaer klikker man Administrer lagrede passord:

Deretter er det bare å klikke på nettstedene på listen, og trykke den blå Vis-knappen. Voila, passordet ditt vises i klartekst. Du kan også få direkte tilgang til passordlisten ved å skrive Chrome://settings/passwords i adressefeltet.

Slik unngår du det

Hvis du er opptatt av sikkerhet er det aller beste å fjerne haken for Tilby å lagre passord jeg skriver inn på nettet. Ulempen er at du da må huske passordene dine, og skrive dem inn i passordfeltet hver gang.

Hvis du synes det blir tungvint, anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om hvordan du kan ha forskjellige, sikre passord på alle nettjenester, uten å ha klisterhjerne.