Multekrem og trappistøl

Det beste som finnes av øl er perfekt følge til det beste som finnes av dessert - multekrem. Foto: matprat.no
Det beste som finnes av øl er perfekt følge til det beste som finnes av dessert - multekrem. Foto: matprat.no

Mange steder i Norge har myrene bugnet over av multer i år og da er det ingen grunn til å spare på Viddas gull. Multekrem og trappistøl er en nydelig kombinasjon.

De fleste forbinder kanskje multekrem med jul, konfirmasjon og andre høytidelige anledninger, men multebær er en dessert som passer like godt hele året.

Årets multesesong har i deler av landet vært ekstremt god, og det er bær nok til både syltetøy, likør og den fantastiske multekremen.

Multekrem kan man med stort hell servere med godt øl! Multer er jo noe av det beste som finnes av bær, og da er det naturlig at man ledsager multekremen med noe av det beste som finnes av øl. Trappistøl!

Les også: Havets sølv og øl er gull

Belgiske klosterøl brygget av munker

Trappistøl er ekte klosterøl fra Belgia og Nederland. Ølet er overgjæret (ale), maltig og svært smaksrikt. Med alkoholprosent fra 6 til rundt 11 er dette øl som også varmer godt. I dag finnes det åtte ulike bryggerier som produserer trappistøl. All inntekt fra produksjonen går til å opprettholde driften på klostrene og til veldedige formål.

Hvis man ikke finner et ekte trappistøl så er det også mulig å benytte et godt og søtlig bokkøl til multekremen.

Når du skal servere trappistøl er det viktig at du finner rett temperatur på ølet. Iskaldt trappistøl er ingen stor opplevelse og gir liten glede ved siden av multekremen. En temperatur på 10 – 12 grader gir ølet mye mer smak og passer desserten fint.

Les også: Nordiske kaloribomber

En klassisk dessert

Multekrem er en av de gode gamle dessertene som aldri går av moten. Lett å lage er den også. Med deilige multer sammen med pisket krem, og gjerne med noen kjeks eller kaker.

Så lett lager du multekrem:

1. Bland sukker og multer.

2. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.

3. Server multekremen med småkaker eller kjeks.

Les også: Pils gir pølse-piff

Øltips til multekrem

Vi har plukket fire trappistøl som du finner på Vinmonopolet. Alle disse fungerer flott til multekremen, men de er også meget gode på egenhånd – nærmest en dessert i seg selv.

Rochefort Trappist 8

Dette er et rødbrunlig øl, noe uklart og med et massivt skum som har litt brunfarge. Duften er maltig, rosin, karamell og frukt.

Et smaksrikt øl med kjeks, rosiner, plommer, karamell, kaffe og en behagelig bitterhet. Middels fyldig. Ølet brygges i klosteret Notre-Dame de Saint-Rémy utenfor Rochefort, noe som de har drevet med i minst 400 år.

Rochefort 8 Trappist - Alkohol 9,20% - (33 cl) - Kr. 55,-

Orval Trappiste

Ølet er lyst kobberbrunt, med kraftig og lyst skum. En søtlig duft med marsipan, blomster, litt eple, noe krydret.

Smaker flott med en fin syrlighet av eple, noe appelsin og en behagelig bitterhet. Et meget godt, og litt annerledes trappistøl. Orval Trappiste brygges i det belgiske klosteret Abbaye d´Orval.

Orval Trappiste - Alkohol 6,90% - (33 cl) - Kr. 50,60.


Chimay Trappist Blue

Dyp rød/kobberfarget med et flott skum som har litt brunt i seg. Skummet holder godt.

Dufter syrlig, med sirup, kjeks, banan, pepperkaker. Smaken er søtlig med litt syre. Banantoner og preg av kandissukker, noe bær, vanilje og krydder. Medium fylde.

Ølet har et vinøst, porteraktig preg. God balanse. Chimay Trappist Blue brygges i klosteret Abbay de Scourmont i Belgia.

Chimay Trappist Blue - Alkohol 9,0% - (33 cl) - Kr. 49,90.


La Trappe Dubbel

Dette trappistølet er mørkt og rødlig med lyst brunt skum som holder seg lenge. Dufter av banan, kandissukker, karamell og litt sitrus.

Smaken er kompleks med rosiner/dadler, kandis, banan, litt kaffe og sjokolade, nøtter og epler.

Et meget godt øl som vokser ettersom det varmer seg i glasset. Brygges av munker i Nederland på Bierbrouwerij de Koningshoeven.

La Trappe Dubbel - Alkohol 7,0% - (33 cl) - Kr. 48,70.

Husk at Trappistøl bør nytes i litt store klokkeformede glass hvor dufter og smak får fritt spillerom.

Oppskrift: Matprat.no