Meny

– Naturlig graviditetslengde kan variere med fem uker

Ny forskning viser at lengden på en graviditet er langt mindre forutsigbar enn man kanskje skulle tro. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Et normalt svangerskap kan variere med fem uker i lengde, selv når man kan slå fast nøyaktig dato for befruktning, viser ny forskning.

Forskere har i en ny studie for første gang beregnet lengden på svangerskap ved å ta utgangspunkt i akkurat når befruktningen skjer.

Termindatoen beregnes vanligvis til 280 dager etter begynnelsen på kvinnens forrige menstruasjon, men kan også gjøres mer nøyaktig ved bruk av ultralyd.

Men bare fire prosent av kvinner føder til termin, og bare 70 prosent føder innen ti dager fra termindatoen, ifølge en pressemelding fra US National Institute of Environmental Health Sciences.

I den ferske studien deltok 125 kvinner som forsøkte å bli gravide på naturlig måte. Forskerne beregnet det nøyaktige tidspunktet for eggløsning og for når det befruktede egget festet seg i livmoren, ved å følge med på hormonnivåene i kvinnenes urin.

Resultatene viste at den gjennomsnittlige perioden fra eggløsning til fødsel var 268 dager, eller litt over 38 uker.

– Det å legge vekt på en enkelt termindato kan få graviditetslengden til å virke mer forutsigbar enn den egentlig er, sier forsker Anne Marie Jukic i en pressemelding.

Les også: Åtte pinlige ting babyen din kommer til å gjøre

– Vi ble overrasket

Da de hadde utelukket seks premature fødsler, viste undersøkelsen at svangerskapene varierte i sin naturlige lengde med så mye som 37 dager, fra cirka 35-40 uker etter befruktning, noe som tilsvarer fra rundt 38-43 uker fra kvinnens siste menstruasjon, skriver Science Daily.

– Vi ble litt overrasket over dette funnet. Vi vet at svangerskapslengden varierer kvinner imellom, men en del av denne variasjonen har man alltid knyttet til feil i beregningen av hvor langt på vei en kvinne er når man setter termindatoen, sier Jukic i pressemeldingen.

– Våre beregninger inkluderer ikke disse feilkildene, og likevel er det fem uker variasjon i svangerskapslengden. Det er fascinerende, fortsetter hun.

Les også: Ble gravid som 14-åring

– Eldre mødre, lengre svangerskap

Studien viser også at embryoer som brukte lengre tid på å feste seg og så hadde en lengre periode fra det tidspunktet og frem til fødsel, sammenlignet med embryoer som hadde festet seg tidlig.

De fant også en sammenheng mellom mødrenes alder og lengden på svangerskapene, der de eldste mødrene hadde større sjanse for lengre svangerskap, samt en sammenheng mellom svangerskapslengde og kvinnens egen vekt da hun ble født.

Les også: Eldre kvinner er like fruktbare som yngre

Doktor Virginia Beckett som er talsperson for Royal College of Obstetricians and Gynaecologists i storbritannia, sier til BBC at studien er både interessant og viktig.

Forskerne mener likevel at det er for tidlig å komme med noen kliniske anbefalinger som følge av deres resultater.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Human Reproduction.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus