Meny

– Man sover dårligere ved fullmåne

DÅRLIGERE SØVN: Forsøkspersonene i en ny studie sov dårligere i dagene rundt fullmåne. Foto: Colourbox.com

Søvnkvaliteten er dårligere i dagene rundt fullmåne, ifølge ny forskning.

Både på kort og lang sikt er søvn viktig for vår fysiske og psykiske helse - og ikke minst for vår velvære.

Månens syklus har opp gjennom tidene blitt forbundet med psykisk sykdom og søvnløshet, uten at det nødvendigvis har vært vitenskapelig begrunnet.

Men i en ny studie har sveitsiske forskere funnet en sammenheng mellom fullmåne og søvnkvalitet, melder Videnskab.dk.

Forskere fra Psychiatric Hospital of The University of Basel har i sine forsøk sett hvordan de 33 deltagernes søvn ble gradvis dårligere, jo nærmere fullmåne man kom.

– Dette er første pålitelige bevis for at månesyklusen kan påvirke søvnstruktur hos mennesker, skriver forskerne i tidsskriftet Current Biology.

Les også: Tre næringsstoffer som kan gi bedre søvn

Mindre dyp søvn

I dagene rundt fullmåne hadde deltagerne i gjennomsnitt 30 prosent mindre dyp søvn og de sov 20 minutter kortere, viser studien.

I tillegg brukte deltagerne gjennomsnittlig fem minutter lenger på å sovne om kvelden.

Deltagerne rapporterte også at de følte seg mer trøtte i dagene rundt fullmåne, uten at de visste at det var sammenhengen mellom månesyklusen og søvnkvaliteten forskerne undersøkte.

Mengden dyp søvn er viktig for menneskers helse og velvære, så denne forringelsen av søvn rundt fullmåne er av betydning, ifølge den danske søvnforskeren Poul Jennum, som ikke selv har deltatt i den sveitsiske studien.

– Vårt immunsystem er sterkt påvirket av den mengden søvn vi får. Når man har økte søvnforstyrrelser så er man også mer utsatt for infeksjoner, sier han til Videnskab.dk.

Les også: For lite søvn kan gi gammel hud

Innebygd «måneur»?

Jennum sier studien er interessant og vitenskapelig solid, men at den inkluderer en relativt liten gruppe forsøkspersoner og at det derfor må videre forskning til før man kan konkludere med at dette er noe som rammer alle mennesker.

– Vi vet heller ikke noe om hva som er årsaken til eller funksjonen med denne forbindelsen mellom søvn og månens syklus. Det er rene spekulasjoner for øyeblikket, sier han til Videnskab.dk.

Forskerne bak studien tillater seg imidlertid å spekulere. De utelukker at det er sterke stråler fra månen som er avgjørende (deltagerne sov i rom uten vinduer), og tror heller ikke det har med gravitasjon å gjøre. De holder heller en knapp på at vi mennesker har et innebygd «måneur», slik som visse havdyr har, som stammer fra tidlig i evolusjonshistorien.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus