Meny

Svart belte i tzatziki

VEGETAR: Bulgursalat og tzatziki er en fullgod vegetarrett. Men det er også godt som tilbehør til fisk og kjøtt.(FOTO: Carl Martin Nordby)

Skaff deg svart belte i tzatziki og bulgursalat i dag!

Ukens vinanbefaling: From Santorini with love

På den vakre greske øya Santorini lager de utrolig gode hvitviner av den ukjente druen Assyrtiko. Hemmeligheten ligger i øyas skrinne, vulkanske jordsmonn.

Frisk salat med bulgur, deilig tzatziki, frisk mynte, søte tomater, rosiner, brokkolini og rødløk. Retten har lite fett, noen sødmefylte elementer og et friskt aromabilde. Den passer godt med aromatiske, tørre og friske hvitviner. Denne ukas anbefaling kommer fra den idylliske greske ferieøya Santorini og druen som dyrkes her, Assyrtiko.

Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2012 (varenummer 9869201, kr 185, bestillingsutvalg) er laget fra lavtytende 80 år gamle vinstokker plantet i Santorinis karrige vulkanske jordsmonn. Den har en nesten overraskende god syrestruktur og konsentrasjon. Som navnet indikerer, er den gjæret med den gjæren som naturlig finnes i vineriet. Delvis i ståltanker, og delvis i eikefat fra Frankrike og Amerika, og europeiske fat av akasietre. Villgjæren gir en langsom og lang gjæring som bidrar til vinens kompleksitet. Vinen er ungdommelig på duft. Den domineres av sitrus, grønne epler og friske urter med et bakteppe av godt integrert eik. I munnen er vinen knusktørr med høy syre. Frukten har god konsentrasjon, og igjen er det sitrusfrukter, epler og krydder som preger smaken. Kombinasjonen mellom Øyvinds salat og vinen er perfekt på en deilig sommerkveld.

Vinen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Dette er en typisk sommerrett som bare prøves. Bulgur og tzatziki passer rett og slett perfekt som en vegetarhovedrett i god moderne miljø-ånd, eller som tilbehør til alle typer kjøtt og fisk.

Hva i granskauen er egentlig bulgur? Bulgur er Midtøstens svar på potet, ris eller pasta. Det er knuste biter av durumhvete som på forhånd er kokt og tørket. Behandlingen gjør at den har lang holdbarhet, og den blir kokt og serveringsklart på kun 15 små minutter. Næringsrik er den også – og det finnes glutenfri bulgur som er minst like god.

Selve bulguren smaker ikke all verdens, og gumling av nykokt bulgur naturell er ingen stor gastronomisk nytelse. Men bulgurens nådegave er at den er svært mottakelig for mange andre smaker og konsistenser.

I Midtøsten serveres gjerne bulgur og couscous, som er nesten det samme, lun eller kald som en salat med nøtter, tørket frukt og grønnsaker. Så et søtt innslag i form av rosiner er veldig godt sammen med salte pinjekjerner, urter, løk og nykokte grønnsaker. Jeg har forelsket meg helt i små brokkoli, kalt brokkolini, som i denne salaten er kokt og avkjølt. De ser bra ut, har en nydelig grønn smak og god konsistens. Finner du ikke brokkolini, kan du bruke små dusker av vanlig brokkoli.

Flat persille og mynte er urter som spiller godt på lag i miksen. Mynte er ikke noe jeg bruker mye i mat, men den er faktisk helt uunnværlig i denne salaten. For fargens skyld kan man gjerne bruke noen små gode tomater. En skvis med limesaft og olivenolje gir salaten det siste den trenger: fett og syre. Nå inneholder salaten alt vi mennesker setter pris på og trenger.

Sausen som serveres til bulgursalaten, bør være kald, mager og frisk. En yoghurtbasert saus med hvitløk fungerer ypperlig til. Tar du i saltet og revet agurk, har du plutselig en fullblods tzatziki. Men husk å bruke den faste tyrkiske eller greske yoghurten når du lager denne. Det gir deg en fyldigere konsistens, samt en naturlig og frisk smak.

Les også: Sommersmak i glasset

Bulgursalat med tzatziki

Ingredienser (3-4 personer)

Bulgursalat:

100 g bulgur

3 dl vann

1 ts salt

7 ss olivenolje

½ stk. lime (saft)

100 g brokkolini

½ stk. rødløk

2 stk. vårløk

20 mynteblader

En god neve flat persille

12 stk. små plommesherrytomater

1 neve rosiner

4 ss pinjekjerner

salt og nymalt svart pepper

Tzatziki:

200 g tyrkisk/ gresk yoghurt

2 fedd hvitløk

1 stk. agurk (+1 ss salt til salting)

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

Salt og nymalt svart pepper

Les også: Ukemeny med sommermat

Fremgangsmåte

Bulgursalat: Start med å koke vann med salt. Hell i bulguren og la den koke 5 minutter på moderat varme under lokk. Ta kjelen til side, og la den trekke i 15 minutter. Slå deretter bulguren ut på et fat, og la den dampe fra seg til den er lun/ romtemperert. Hell på olivenoljen og slå den løs, slik at det ikke er store klumper i den.

Brokkolinien koker du i 2 minutter i ramsalt vann. Ta dem deretter over i iskaldt vann. Hell av og rist ut vannet av brokkolinien. Legg dem sammen med alle andre ingredienser på bulguren.

Tilsett hakkede rosiner, ristede pinjekjerner, delte tomater, hakket mynte, vårløk, flat persille og rødløkringer. Skvis over limesaft og smak til med salt, pepper og olivenolje.

Tips: Ikke rør rundt hver gang du tilsetter noe, da blir det til slutt bare mos. Vipp sammen salaten og smak til idet du skal servere.

Tzatziki: Skrelle agurken, del den i to på langs og skrap ut kjernen. Da fjernes mesteparten av vannet, og du ender med en fast og fin tzatziki.

Riv den opp på den groveste delen på svigermor-rivjernet. Salte agurken med en ss salt. La det trekke i minst 10 minutter. Skyll agurken i 1 minutt og sil av vannet. Lag en «snøball» av agurken med hendene og skvis ut mesteparten av vesken. Tilsett agurken i yoghurten. Finhakk 2 fedd hvitløk, ha i salt, pepper, olivenolje og en skvis sitronsaft. Rør rundt, og tzatzikien er serveringsklar. Restene er holdbare 3-4 dager i kjøleskap.

Hvis du heller vil servere en hvitløk- og yoghurtsaus, dropper du bare agurken. Også det er meget godt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus