Flere bier skal få Oslo til å blomstre

Bier er viktige for det økologiske mangfoldet, og en liten gjeng entusiaster fra Oslo jobber nå for å få mangfoldet til å blomstre i Oslo sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis biene dør, har mennesker fire år igjen å leve. Dette tar gjengen i Norges første urbane birøkterlag, Bybi, på alvor.

– Biene er ikke en del av den økologiske faunaen i byene, men de er likevel viktige å ha her. De hjelper til med pollinering, sier Anniken Røstad Jøssund til NTB.

Verdens bier dør sakte, men sikkert. Tidligere i år konkluderte EUs kontor for mattrygghet, EFSA, med at det er plantemidler som reduserer verdens biebestand for hvert år som går.

Fruktplantasjer er ille ute hvis biene dør, og det har derfor enorme økonomiske konsekvenser hvis biene forsvinner.

Les også: Disse kamelene bor i Finnmark

Lignende prosjekter som det i Oslo, finnes også i København, Paris, Berlin, New York, San Francisco, Sydney, Hongkong og flere andre byer.

– I tillegg til at det er viktig at biene skal finne et godt sted å leve, skaper biene en positiv oppmerksomhet rundt kortreist mat. Det at vi driver med dette i sentrum skaper også oppmerksomhet rundt biesaken – biene er ikke bare plagsomme insekter som stikker, de er livsviktige for oss og mangfoldet, sier hun.

Birøkterlaget har såkalte bigårder på mange steder i Oslo: på Sagene, Alna, Bjørvika og Rodeløkka. Det ligger også en i Asker.

I tillegg oppfordres hageeiere til å fylle hagene med blomsterplanter for å tiltrekke de flittige og viktige biene.

Personvernpolicy