Slik unngår du hovne bein

FOREBYGGER: Gode råd for å forebygge hovne bein er å bruke støttestrømper, drikke mye vann og å reise seg og bevege seg ofte på flyreiser. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
FOREBYGGER: Gode råd for å forebygge hovne bein er å bruke støttestrømper, drikke mye vann og å reise seg og bevege seg ofte på flyreiser. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådene som forebygger opphovning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vanlige årsaker
Dette er de vanligste grunnene til at begge beina hovner opp:
  • Åreknuter.
  • Varme, for eksempel når du er på ferie i sydlige strøk.
  • Langvarig stillesitting.
  • Før menstruasjon.
  • Graviditet.
  • Bivirkninger av medisiner.
  • Nyresvikt.
  • Hjertesvikt.
  • Overvekt.
  • Feil kosthold.
  • Inaktivitet.

(Kilde: Ola Sand, speialist i allmennmedisin og nhi.no)


Ett eller to bein

-Ensidig ødem betyr at man kun er hoven i ett bein/én fot. Dette skyldes ofte sykdommer eller tilstander lokalt i det hovne beinet.

-Dobbeltsidig ødem betyr at begge bein er hovne. Dette skyldes som regel sykdommer andre steder i kroppen.

(Kilde: nhi.no)


Du bør oppsøke lege når...

  • hevelsen eller smertene kun er i ett av beina.
  • du har smerter.
  • dersom hevelsen i beina kommer brått og uventet.
  • hevelsen har tilleggssymptomer, som for eksempel tung pust.
  • hevelsen varer i dager og uker.

(Kilde: Ola Sand, speialist i allmennmedisin og nhi.no)


Hva gjør legen?

Kommer du til legen med hovne bein, vil en undersøkelse gjerne omfatte dette:

  • Måling av blodtrykk.
  • Hjerte- og lungeundersøkelse.
  • Blodprøve.
  • Urinprøve.
  • Ved mistanke om blodpropp, årebetennelse eller hjerte- eller nyresykdom blir man gjerne sendt videre til utredning på sykehus.

(Kilde: nhi.no)


Ja- og nei-mat

Når føttene hovner opp, bør du tenke gjennom balansen mellom inntaket av natrium og kalium. Natrium får du som regel nok av, men kalium kan det bli for lite av.

Spis mer av kaliumrike matvarer, som frukt, grønnsaker, meierivarer, nøtter, frø, belgfrukter og urter.

Spis mindre av natriumrike matvarer, som salt, buljong og halvfabrikata som posesuppe, sauser og gryteretter. I tillegg inneholder fabrikkbakt brød, spekemat, kaviar, frossenpizza og gatekjøkkenmat mye natrium.

(Kilde: nhi.no)

Sitter eller står du mye, kan du lett få hovne bein. Det samme kan skje på varme sommerdager. Nå finnes det heldigvis måter å hindre hevelser i beina på.

Alle kan få hevelse i beina, også kalt ødem, selv om eldre og gravide er ekstra utsatt for hovne føtter. Når blodet ikke pumpes effektivt nok tilbake fra føttene til hjertet, fører det til oppsamling av blod i beina.

Trykket i blodårene øker, og for å redusere trykket siver det væske ut fra blodårene – og dermed oppstår det hevelse.

Mange har opplevd at det å sitte lenge i ro, for eksempel på lange fly- eller bilturer, kan føre til slike hevelser, gjerne rundt anklene eller i nedre del av leggen. Ofte fortsetter også plagene i ferien, hvis flyturen gikk til sydligere strøk, for beina hovner lettere opp i varmen.

Mye stillesitting

– Hovne bein kommer av væskeansamling i beina og er veldig vanlig, og vanligvis skyldes det godartede tilstander, sier lege Ola Sand til Bedre Helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sand er spesialist i allmennmedisin og medisinsk leder ved BestHelse Nordstrand i Oslo.

Ofte er årsaken dårlig tilbakestrømning av blodet, på grunn av indre åreknuter, dårlige veneklaffer eller lite fysisk aktivitet.

– Venene er slappe årer og har veneklaffer som hindrer tilbakestrømning av blodet. For at blodet skal pumpes tilbake til hjertet, er de avhengig av at muskulatur i beina beinyttes. Musklene rundt venene presser venene sammen og flytter blodet, og veneklaffene sørger for at blodet går i riktig retning. Ved dårlige klaffer, for eksempel på grunn av åreknuter, lekker blodet tilbake, trykket blir for høyt og væsken lekker ut, forklarer Sand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme kan også skyldes problem med lymfeårer.

– Stillestående arbeid, lengre tids sitting, for eksempel i fly, bil eller buss, kan være årsaken til hovne bein, sier legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ha alvorlig årsak

Det kan imidlertid være en rekke andre årsaker til at problemene oppstår.

– Ikke godt nok behandlet høyt blodtrykk eller ikke god nok blodsirkulasjon i samleårer, er nok de vanligste årsakene til hovne bein, sier Fedon Lindberg, lege og indremedisiner.

En sjelden gang kan også hovne bein skyldes mer alvorlig sykdom, og da må man ofte skille mellom ensidig og dobbeltsidig ødem. Ensidig ødem betyr hevelse kun i ett bein, dobbeltsidig er i begge. Har du kun hevelse i ett av beina, kan det skyldes helt andre ting enn hvis begge beina er hovne.

– Ved ensidig hevelse og samtidig smerter og trykkømhet, kan hevelsen skyldes blodpropp, sier Sand.

Svikt i indre organer

Hjertesvikt er en annen mulig årsak.

Hvis du får hjertesvikt, klarer nemlig ikke hjertet å sirkulere blodet normalt og væske kommer ut i vevene. På grunn av tyngdekraften vil det meste komme ut i beina. Også leversvikt og nyresvikt kan gi hovne bein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

LEGENE: F.v. lege Ola Sand, indremedisiner Fedon Lindberg og overlege Rune Haaverstad. © FOTO: Espen Rooth/Privat

Hoven av lakris

– Det er ikke uvanlig med hovne bein under svangerskap, men også magefedme øker risikoen. Når bekkenvener blir delvis klemt, påvirker dette lymfesirkulasjonen, sier Lindberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovne bein kan også skyldes såkalt lymfeødem. Da er plagene kun i ett bein.

– Overproduksjon av binyrehormonet aldosteron eller medikamenter som øker dette hormonet, kan også bidra til hovne bein, og det samme kan inntak av store mengder lakris, sier Lindberg.

Spiser du mye lakris, kan nemlig dette være med på å øke blodtrykket og gi hovne bein. Årsaken er at lakrisen inneholder et stoff som har lignende effekt som aldosteron.

– Videre kan ubalanse med for lite kalium og for mye natrium i kosten bidra til høyt blodtrykk og hovne bein. Natrium finnes i salt, som vi får i oss mye av gjennom industribakt brød og andre bearbeidede matvarer. Kalium finnes i alle grønnsaker, frukter, rotfrukter, belgfrukter, nøtter og frø, sier Lindberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør også passe på at du ikke spiser for mye sukker og raske karbohydrater. Slike matvarer øker blodsukkeret og insulinnivået, og insulin påvirker nyrene til å beholde mer natrium og skille ut mer kalium.

Hjerteproblemer

Rune Haaverstad, professor og overlege ved Hjerteavdelingen på Haukeland universitetssjukehus, advarer på sin side om at hovne ben kan være et tidlig tegn på hjerteproblemer.

– Hovne ben kan ha flere årsaker – enten perifere eller sentrale, sier Haaverstad.

OPPHOVNET: Hovne bein kommer av væskeansamling i beina og er veldig vanlig, og vanligvis skyldes det godartede tilstander.

OPPHOVNET: Hovne bein kommer av væskeansamling i beina og er veldig vanlig, og vanligvis skyldes det godartede tilstander. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis årsaken til plagene har sin opprinnelse sentralt i hjertet, vil begge beina bli affisert.

– De hovne føttene kan da være et relativt tidlig symptom på hjertesvikt eller problemer i blodbanen inn til hjertet. Gjennom en diagnostisk prosess vil man da relativt enkelt kunne finne ut hva som er årsaken og hvilken behandling som kreves, sier overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at todisig ødem også kan peke på at det er en hormonell årsak til plagene.

Ligger hvilepulsen din på over 80, bør varsellampene begynne å blinke. Da er det på tide å undersøke om du kan ha en hjertesykdom.

Blodpropp i en vene

Overlegen forteller videre at ensidig ødem, det vil si kun ett opphovnet ben, oftest tyder på at problemet befinner seg i venene eller i lymfen. Det kan blant annet skyldes såkalt venetrombose (blodpropp i en vene) eller åreknuter.

Etter tidligere dyp venetrombose (blodpropp i en dyp vene, oftest i et av bena), kan man også utvikle posttrombotisk syndrom, med en viss ødeleggelse av små klaffer i venene på leggen, noe som også kan medvirke til hovne ben.

Lymfedrenasje

– Videre kan det være snakk om lymfeødem som blant annet kan forårsakes av at man er blitt operert og har fjernet lymfeknuter, for eksempel i lysken. I slike tilfeller vil lymfedrenasje hjelpe, sier Haaverstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En del vil også kunne få kroniske problemer med hovne føtter etter ortopediske inngrep. I slike tilfeller vil støttestrømper kunne dempe problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haaverstad anbefaler bruk av støttestrømper på lengre flyturer, både for å forebygge blodpropp og for å motvirke hevelse i bena.

Oppsøk lege!

– Blir de hovne føttene plagsomme, er det viktig å gå til legen og finne ut hva som er årsaken. Tykke legger og lår kan være et uttrykk for alvorlige hjertelidelser, og da er det viktig at man får behandling. Legen vil da kunne utføre kliniske undersøkelser og få utført blodprøver, samt ultralyd, som viser om pasienten har hjertesvikt, for eksempel på grunn av klaffesykdom eller at vedkommende har gjennomgått hjerteinfarkt, sier Haaverstad.

Når du over lengre tid ikke får på deg sko eller kjenner en ubehagelig tyngdefornemmelse i føttene, er dette ifølge overlegen tegn på at det er på tide med et legebesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjelder hvis du må kjøpe nye sko fordi føttene har vokst ut av de gamle, eller hvis de hovne føttene gjør at du beveger deg dårligere enn vanlig.

Nok trim

– Vanligvis skyldes som sagt plagene godartede lidelser, og da er behandlingen kompresjonsstrømper, sier allmennspesialist Sand.

– Bruk også strømper ved lengre flyreiser. Økt aktivitet er også viktig når man skal behandle hovne bein. Generelt er det vanskelig å anbefale noen spesielle øvelser, men tåhev, gange og generell trening kan minske plagene, sier han.

I noen tilfeller kan ulike typer vanndrivende medisiner brukes, men man bør alltid identifisere årsaken og forsøke å gjøre noe med dette først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden overvekt og høyt blodtrykk kan være en medvirkende årsak til plagene, påpeker Lindberg at det er viktig å være bevisst livsstilen sin når plagene oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hold en sunn vekt, mosjoner daglig for å bedre blod- og lymfesirkulasjonen, stress mindre og pass på å sove nok, sier Lindberg.

Mest kvinner

– Både menn og kvinner kan få hovne ben, men kvinner er mest utsatt. Dette skyldes dels at beinmusklene hos menn er kraftigere og hjelper til, slik at blod og lymfe pumpes bedre oppover, og dels at kvinnelige hormoner kan bidra til at kroppen beholder mer salt og væske, forteller Lindberg og fortsetter:

– Dette forklarer også at plagene hos kvinner påvirkes av menstruasjonssyklusen. Kvinner som har vært gravide, kan også få større problemer med sirkulasjon i samleårene og lymfesystemet i bena.

Hovner opp i varmen

Dette er grunnen til at mange hovner opp i beina når det er varmt:

– Dette skjer fordi de små blodårene i beina utvider seg når det er varmt. Som regel finnes det i tillegg mekaniske årsaker til nedsatt lymfesirkulasjon, som overvekt, graviditet eller noe økt blodtrykk, sier Fedon Lindberg. Badstu kan ha samme effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisiner som årsak

En del medisiner kan også ifølge NHI.no forårsake hevelse i beina. Dette gjelder blant annet NSAID-medisiner (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs).

Dette er en stor gruppe legemidler med relativt lik, betennelsesdempende virkning, som for eksempel Ibux, Naproxen og Voltaren. Også enkelte legemidler mot høyt blodtrykk, samt kortison og østrogen, kan være årsaken til at du er plaget med hovne bein.

Normalt hos gravide

Fem–ti prosent av alle gravide får hovne bein som en normal og forbigående reaksjon under graviditeten. Du bør likevel gå til legen for å utelukke svangerskapsforgiftning.

Slik forebygger du hovne bein

  • Bruk støttestrømper.
  • Tren regelmessig.
  • Unngå å sitte med beina i kors.
  • Hold beina høyere enn hodet minst ti minutter hver dag.
  • Skift mellom hvilken fot du legger vekten på, hvis du står mye.
  • Reis deg og beveg deg hvert 45. minutt, hvis du sitter på flyet eller andre steder.
  • Drikk mye vann.
  • Unngå koffein og alkohol.
  • Ikke bruk stramme klær.
  • Bruk komfortable sko.
  • Reduser saltinntaket.
  • Spis frukt, grønnsaker og fiber regelmessig.
  • Slutt å røyke.

(Kilde: Apotek1)

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

For høy hvilepuls kan bety hjerteproblemer

Slik tester du helsen din