FARGE PÅ GRUNNMURSlik velger du riktig farge på grunnmuren

VELG RIKTIG FARGE: Fargen på grunnmuren kan påvirke helhetsinntrykket på boligen din. Og nei, du bør ikke velge hvitt. Foto: ifi.no
VELG RIKTIG FARGE: Fargen på grunnmuren kan påvirke helhetsinntrykket på boligen din. Og nei, du bør ikke velge hvitt. Foto: ifi.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange er opptatt av fargen på huset, men glemmer å gi grunnmuren den oppmerksomheten den fortjener. Riktig eller gal farge kan ha mye å si for helhetsinntrykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren og sommeren er tiden for vedlikehold av fasaden. Mange gir fasaden en skikkelig husvask mens andre velger kanskje å gå for en helt ny farge på boligen. Det mange ikke tenker på er at fargen på grunnmuren i stor grad kan påvirke helhetsinntrykket av boligen.

I Norge er det mange som velger en hvit grunnmur. Malermester Ole Andreas Klaveness, mener at grått ofte er et godt valg, og synes det er påfallende at mange maler hvitt uten å tenke over alternativene.

Les også: Slik velger du riktig fasademaling

Velg det som passer huset

Malermester Klaveness, fargedesigner i Nordsjö Tale Henningsen og sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie er enige om at man bør velge en farge som passer til huset, men de har ulike tilnærminger.

- Hvis man har en høy grunnmur, kan en mørkere farge være fin, men ikke så mørk som huset. Har du et antikt hvitt hus, vil det virke møkkete med en kritthvit grunnmur under. Tenk helhet, sier Tale Henningsen til ifi.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klaveness mener også at man bør ta hensyn til husets farge.

– Grunnmuren må matche fargen på panelet. En svartaktig farge i bunnen og hvitt på toppen, vil fort bli sjenerende. Se på både farge og kulør. Lite skal til før det er som å få en helt annen adresse. Grått har i tillegg mange nyanser, sier han til ifi.no.

Saken fortsetter under bildet GODT VALG: Ifølge ekspertene er grått er en farge som egner seg godt til grunnmuren. © FOTO: Jan Larsen/ifi.no GODT VALG: Ifølge ekspertene er grått er en farge som egner seg godt til grunnmuren. © FOTO: Jan Larsen/ifi.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se på hele huset

Henningsen er opptatt av at man ser på hele huset når man velger grunnmur.

- Har man kalde farger på vegger og staffasje bør man velge en kald farge på grunnmuren. Og har man varme farger, bør man velge en varm farge på grunnmuren, sier hun til klikk.no.

Videre påpeker hun at man bør ta hensyn til fargen på taksteinen. Takstein og grunnmur er jo som tilbehør til huset, og bør derfor ha en likhet i fargenyanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Grått er jo noe som symboliserer stein og murte flater, og egner seg godt på en grunnmur. Legg husets farger sammen, og mys litt med øynene. Hvis en farge hopper veldig frem, bør man vurdere noe annet, tipser hun.

Les også: Irrgrønt og knallrødt i alle hjem

I Norge velger mange hvit grunnmur.

Det kan ifølge Henningsen virke kaldt, og føre til at huset ikke står like godt visuelt.

- Sort lager et gap mellom husveggen og bakken, og sterke farger vil gi et inntrykk av at huset svever og ikke hører sammen med grunnmuren, påpeker hun. Med to farger kan huset fremstå som litt hardt, og øyet går i pingpong mellom fargene. Et hus har godt av å få flere farger, og tre er veldig fint. Gråfargen som blir brukt på grunnmuren kan fint komme opp på fasaden. På den måten blir det et helhetlig og rolig uttrykk.

- Men det er jo som alltid, regler er til for å brytes, legger hun til. Hvite grunnmurer kan være flott mot et blomstrende plommetre eller rosebusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen. © FOTO: ifi.no HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen. © FOTO: ifi.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever. © FOTO: ifi.no SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever. © FOTO: ifi.no

Grått med gult i

Sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie i Weber Norge har jobbet mye med løsninger og skader på fasader og mener at grunnmur i grått aldri blir feil, så lenge du velger riktig gråfarge.

- Når man velger gråfarge, så må man ha en med litt gult i, sier hun til ifi.no. Hvis ikke blir muren seende lyseblå ut, det kommer av refleksjon fra himmelen. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå. Mens gråfarge med bitte lite gult i blir grått. Fargen vil si mye om hvordan du oppfatter huset ditt. Jeg ville nok alltid ha valgt en mørkere grunnmur enn resten av huset. Bygg i skrånende terreng har en større grunnmur foran, og en mindre mur ned mot bakken bak. Her kan en velge å behandle grunnmuren foran som en hvit førsteetasje, og den bakre delen som vanlig grunnmur. En mørk grunnmur trekker da huset ned mot bakken, og forankrer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun minner også om den praktiske siden ved å ha en egen farge for grunnmur:

- Alle hus bør ha en egen grunnmursfarge på grunn av vedlikeholdet. Har man et hus som gror opp av bakken uten klar grunnmur, vil den nederste delen alltid se møkkete ut. En adskilt grunnmur i egen farge kan lettere vedlikeholdes, forteller hun.

Les også: Ni ideer til hva du kan gjøre med en liter maling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se på tomten

Klaveness anbefaler å ta bilder av vegetasjonen rundt huset om sommeren, og studere fargene for å se hva som best kan hentes opp i fargen på grunnmuren.

- Det er ingen fasit på hvordan en grunnmur skal se ut. Men på denne måten kan du få en pekepinn. Hele gråskalaen går for eksempel godt i Oslo-området. Hovedstaden ligger i granittland. Da får du balanse mellom hus og natur, sier han til ifi.no og legger til: - Ikke sett knallrosa eller skrikende gul farge på muren. Huset skal stå på noe som er tilpasset tomten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klaveness forteller at når hele veggkonstruksjonen går til grunnen slik den gjør på for eksempel funkishus, er problemstillingen en annen:

- De har ikke en definert grunnmur. Men når trehus står på en grunnmur, da har vi behov for å plassere det i terrenget. Det mange vil oppleve, er at noe annet enn hvitt fungerer bedre på grunnmuren, sier han.

Saken fortsetter under bildet GRÅTONER: Grått kommer i mange nyanser og det er viktig å se på fargen til huset når man velger gråtone. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens en gråfarge med bittelite gult i blir grått. © FOTO: ifi.no GRÅTONER: Grått kommer i mange nyanser og det er viktig å se på fargen til huset når man velger gråtone. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens en gråfarge med bittelite gult i blir grått. © FOTO: ifi.no