FARGE PÅ GRUNNMUR

Slik velger du riktig farge på grunnmuren

VELG RIKTIG FARGE: Fargen på grunnmuren kan påvirke helhetsinntrykket på boligen din. Og nei, du bør ikke velge hvitt. Foto: ifi.no
VELG RIKTIG FARGE: Fargen på grunnmuren kan påvirke helhetsinntrykket på boligen din. Og nei, du bør ikke velge hvitt. Foto: ifi.no

Mange er opptatt av fargen på huset, men glemmer å gi grunnmuren den oppmerksomheten den fortjener. Riktig eller gal farge kan ha mye å si for helhetsinntrykket.

Våren og sommeren er tiden for vedlikehold av fasaden. Mange gir fasaden en skikkelig husvask mens andre velger kanskje å gå for en helt ny farge på boligen. Det mange ikke tenker på er at fargen på grunnmuren i stor grad kan påvirke helhetsinntrykket av boligen.

I Norge er det mange som velger en hvit grunnmur. Malermester Ole Andreas Klaveness, mener at grått ofte er et godt valg, og synes det er påfallende at mange maler hvitt uten å tenke over alternativene.

Les også: Slik velger du riktig fasademaling

Velg det som passer huset

Malermester Klaveness, fargedesigner i Nordsjö Tale Henningsen og sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie er enige om at man bør velge en farge som passer til huset, men de har ulike tilnærminger.

- Hvis man har en høy grunnmur, kan en mørkere farge være fin, men ikke så mørk som huset. Har du et antikt hvitt hus, vil det virke møkkete med en kritthvit grunnmur under. Tenk helhet, sier Tale Henningsen til ifi.no.

Klaveness mener også at man bør ta hensyn til husets farge.

– Grunnmuren må matche fargen på panelet. En svartaktig farge i bunnen og hvitt på toppen, vil fort bli sjenerende. Se på både farge og kulør. Lite skal til før det er som å få en helt annen adresse. Grått har i tillegg mange nyanser, sier han til ifi.no.

Saken fortsetter under bildet GODT VALG: Ifølge ekspertene er grått er en farge som egner seg godt til grunnmuren. © FOTO: Jan Larsen/ifi.no GODT VALG: Ifølge ekspertene er grått er en farge som egner seg godt til grunnmuren. © FOTO: Jan Larsen/ifi.no

Se på hele huset

Henningsen er opptatt av at man ser på hele huset når man velger grunnmur.

- Har man kalde farger på vegger og staffasje bør man velge en kald farge på grunnmuren. Og har man varme farger, bør man velge en varm farge på grunnmuren, sier hun til klikk.no.

Videre påpeker hun at man bør ta hensyn til fargen på taksteinen. Takstein og grunnmur er jo som tilbehør til huset, og bør derfor ha en likhet i fargenyanse.

- Grått er jo noe som symboliserer stein og murte flater, og egner seg godt på en grunnmur. Legg husets farger sammen, og mys litt med øynene. Hvis en farge hopper veldig frem, bør man vurdere noe annet, tipser hun.

Les også: Irrgrønt og knallrødt i alle hjem

I Norge velger mange hvit grunnmur.

Det kan ifølge Henningsen virke kaldt, og føre til at huset ikke står like godt visuelt.

- Sort lager et gap mellom husveggen og bakken, og sterke farger vil gi et inntrykk av at huset svever og ikke hører sammen med grunnmuren, påpeker hun. Med to farger kan huset fremstå som litt hardt, og øyet går i pingpong mellom fargene. Et hus har godt av å få flere farger, og tre er veldig fint. Gråfargen som blir brukt på grunnmuren kan fint komme opp på fasaden. På den måten blir det et helhetlig og rolig uttrykk.

- Men det er jo som alltid, regler er til for å brytes, legger hun til. Hvite grunnmurer kan være flott mot et blomstrende plommetre eller rosebusk.

Saken fortsetter under bildet HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen. © FOTO: ifi.no HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen. © FOTO: ifi.no

Saken fortsetter under bildet SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever. © FOTO: ifi.no SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever. © FOTO: ifi.no

Grått med gult i

Sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie i Weber Norge har jobbet mye med løsninger og skader på fasader og mener at grunnmur i grått aldri blir feil, så lenge du velger riktig gråfarge.

- Når man velger gråfarge, så må man ha en med litt gult i, sier hun til ifi.no. Hvis ikke blir muren seende lyseblå ut, det kommer av refleksjon fra himmelen. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå. Mens gråfarge med bitte lite gult i blir grått. Fargen vil si mye om hvordan du oppfatter huset ditt. Jeg ville nok alltid ha valgt en mørkere grunnmur enn resten av huset. Bygg i skrånende terreng har en større grunnmur foran, og en mindre mur ned mot bakken bak. Her kan en velge å behandle grunnmuren foran som en hvit førsteetasje, og den bakre delen som vanlig grunnmur. En mørk grunnmur trekker da huset ned mot bakken, og forankrer det.

Hun minner også om den praktiske siden ved å ha en egen farge for grunnmur:

- Alle hus bør ha en egen grunnmursfarge på grunn av vedlikeholdet. Har man et hus som gror opp av bakken uten klar grunnmur, vil den nederste delen alltid se møkkete ut. En adskilt grunnmur i egen farge kan lettere vedlikeholdes, forteller hun.

Les også: Ni ideer til hva du kan gjøre med en liter maling

Se på tomten

Klaveness anbefaler å ta bilder av vegetasjonen rundt huset om sommeren, og studere fargene for å se hva som best kan hentes opp i fargen på grunnmuren.

- Det er ingen fasit på hvordan en grunnmur skal se ut. Men på denne måten kan du få en pekepinn. Hele gråskalaen går for eksempel godt i Oslo-området. Hovedstaden ligger i granittland. Da får du balanse mellom hus og natur, sier han til ifi.no og legger til: - Ikke sett knallrosa eller skrikende gul farge på muren. Huset skal stå på noe som er tilpasset tomten.

Klaveness forteller at når hele veggkonstruksjonen går til grunnen slik den gjør på for eksempel funkishus, er problemstillingen en annen:

- De har ikke en definert grunnmur. Men når trehus står på en grunnmur, da har vi behov for å plassere det i terrenget. Det mange vil oppleve, er at noe annet enn hvitt fungerer bedre på grunnmuren, sier han.

Saken fortsetter under bildet GRÅTONER: Grått kommer i mange nyanser og det er viktig å se på fargen til huset når man velger gråtone. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens en gråfarge med bittelite gult i blir grått. © FOTO: ifi.no GRÅTONER: Grått kommer i mange nyanser og det er viktig å se på fargen til huset når man velger gråtone. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens en gråfarge med bittelite gult i blir grått. © FOTO: ifi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Johaug måtte kjempe for sin fjerde etappeseier12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Massegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 – De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Forskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv
Siste nytt
13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportJohaug måtte kjempe for sin fjerde etappeseier12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13KulturRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11VerdenMassegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23Verden– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenForskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus