Alt du trenger å vite om tøymykner

TØYMYKNER: Vet du den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig? Vi har samlet tipsene, rådene og mytene omkring det populære produktet. © FOTO: Colourbox.com
TØYMYKNER: Vet du den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig? Vi har samlet tipsene, rådene og mytene omkring det populære produktet. © FOTO: Colourbox.com

Usikker på når du bør og ikke bør bruke tøymykner? Da er du ikke alene..

Om tøymykner:

  • Tøymykner brukes hovedsakelig til å redusere statisk elektrisitet på klærne og for å gjøre tøyet mykere.
  • Når overflatene på tøyet gnisser mot hverandre uten at det er noe særlig vann til stede, som for eksempel i en tørketrommel, kan man ende opp med litt for mange elektroner (negativ ladning) et sted og for få elektroner (positiv ladning) et annet sted.
  • Man kan få "støt" når elektronene fra en overflate hopper over på en annen. Om det er fuktig i lufta vil vannet hjelpe elektronene med å komme seg på plass på en rolig måte, men når det er veldig tørt, som på vinteren, kan det være plagsomt med statisk elektrisitet.
  • Tøymykner inneholder stoffer som vil legge seg utenpå tøyfibrene. De har gjerne fettstoffer i seg for at stoffet skal føles glatt, og andre bestanddeler som motvirker statisk elektrisitet.
  • Man kan ikke ha såpe og tøymykner i vannet samtidig. Tøymykner må tilsettes separat i den siste skyllingen av tøyet. Det finnes også tøymykner-ark som man har i tørketrommelen.

Kilde: Fysiker Anja Røyne

Tøymykner er en naturlig del av enhver klesvask, og sånn er det bare... Eller?

Hva er den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig?

Vi har fasiten her!

Fibrene føles glattere

- Ankomsten av vaskemidler på 40-tallet førte til en mer effektiv fjerning av oljer i klesvasken. Tøyet føltes dermed hardere etter vask, og tøymykner ble introdusert for å gjøre klærne mer komfortable, sier Kirsi Laitala, forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Ifølge Laitala består tøymykner først og fremst av kationiske tensider som fester seg på tøyet i vask.

Dette fører til at fibrene føles glattere og reduserer statisk elektrisitet.

- Selv om det aldri har vært vitenskapelig dokumentert, hevdes det i fagmiljøet at tøymykner kan gjøre stryking av tekstiler enklere, tar vare på klærne ved å beskytte fibrene og fargen i tøyet, samt gir en god parfymeduft, forteller Laitala.

Hun legger til at tøymykner også kan føre til økt brennbarhet og slitasje i tøyet.

- Det skal nevnes at de fleste studier som er utført på tøymykner bare gjelder en bestemt type tøymykner og tekstil, og ikke alle kombinasjoner har samme effekt, forklarer hun.

Balsam for tøyet

Leder for Lilleborg forbrukerservice, Malin Skaar, sammenligner bruk av tøymykner med balsam for håret.

- Tøymykner smører på en måte fibrene i tøyet. Regelmessig bruk av tøymykner vil derfor føre til at tøyet virker mindre slitt, og fasong og farge bevares bedre, forklarer hun.

Skaar trekker frem god lukt som en av grunnene til at folk bør huske på å bruke tøymykner regelmessig.

Hun anbefaler at man alltid sjekker merkelappene på plagget før man tilsetter tøymykner i vasken. Det er nemlig en del tøy som ikke tåler produktet.

Hvorfor bruker vi tøymykner?

VALGENE ER MANGE: Malin Skaar understeker at det finnes tøymyknere for alle behov og hudtyper. © FOTO: Ben Shaw

Hardt tøy

Ifølge Kirsi Laitala burde man først og fremst unngå å bruke tøymykner på "pustende" stoffer og syntetisk treningstøy.

- Ikke bruk tøymykner på microfibermaterialer og membranmaterialer. Svettelukt kan sette seg i klærne og fuktopptaksevne til tøyet kan bli redusert, forklarer hun.

Hun mener at man sjeldent har behov for tøymykner, men at tøyet av og til kan bli så hardt i vask at det kan gi kløe og ubehag for de med sensible hud.

- Av og til kan tøymykner være til hjelp hvis man får eksem av "hardt tøy", forklarer hun.

Laitala har aldri sett noen vitenskapelig dokumentasjon for påstandene om at tøymykner bevarer fargene på tøyet, men har lest mye om de de negative effektene som økt nupping, mindre slitasjemotstand og redusert styrke.

- Hvert femte hushold i Norge bruker aldri tøymykner, og det er kanskje like greit med tanke på miljøet? spør hun.

Er det miljøfarlig?

Dette støtter nettsiden eHow som skriver om hvordan bruk av tøymykner kan påvirke nærmiljøet negativt.

Men ifølge Karl Kristiansen, rådgiver innenfor miljøgifter ved Bellona, avhenger miljøeffekten av tøymykner først og fremst av hvilke kjemiske komponenter produktet inneholder, og hvordan det brukes.

- I all hovedsak inneholder ikke tøymykner komponenter som er veldig miljøproblematiske, ettersom virkestoffene stort sett er lite toksiske og brytes relativt raskt ned til ufarlige restforbindelser, forklarer han.

Han understreker likevel at tensidene som brukes til mykgjøringen kan være skadelige. Spesielt gjelder dette de tre kationiske tensidene som står på myndighetenes prioritetsliste over stoffer som man ønsker utfaset.

Enkelte tøymyknerprodukter kan i tillegg inneholde parfyme og tilsetningsstoffer som kan være helse- og miljøskadelige.

- Enkelte tilsetningsstoffer kan for eksempel virke allergifremkallende eller gi uønskede hormoneffekter. Dersom man ønsker å begrense egen helserisiko bør man velge et miljømerket produkt som garanti mot slike uønskede tilsetninger, eller la være å bruke tøymykner i det hele tatt, forklarer han.

Alt du trenger å vite om tøymykner

VÆR OBS: Ikke alle plagg skal tilsettes tøymykner. Husk derfor å alltid sjekke merkelappen før du benytter deg av produktet. © FOTO: Colourbox.com

Utslett og kviser

Dette er også hovedgrunnen til at en rekke hudpleieklinikker advarer mot bruk av tøymykner som de mener kan føre til uren hud og kviser.

Anerkjente Bellevue Acne Clinic i Seattle forteller på sin hjemmeside at de ofte får spørsmål om hvordan forskjellige husholdningsprodukter kan påvirke huden.

- Tøymykner inneholder blant annet siloksaner, parfyme, fargestoffer og konserveringsmidler. Disse stoffene blir ikke skyldt vekk ved vask, og forblir på overflaten av klærne. Dette kan tette porene, forklarer Bellevue Acne Clinic på sine hjemmesider.

Dette er naturligvis et større problem for de med ekstra sensible hud, og Bellevue Acne Clinic anbefaler at man tar en pause fra tøymykner hvis man sliter med kviser eller utslett.

- Hvis du har mye uren hud, kan det lønne seg å kutte ut tøymykner i minst fire uker. Mange opplever en liten forbedring, skriver Bellevue Acne Clinic.

Hva med eddik?

Hud- og kroppsterapeut Jenny Vadstein er enig i at oljene i produktet kan påvirke huden, og anbefaler at man unngår å bruke tøymykner hvis man har sensitiv hud eller sliter med kviser.

- Enkelte vil reagere negativt på oljene. Jeg anbefaler at man rett og slett ikke bruker skyllemiddel på klær og tøy som har direkte kontakt med utsatte områder på kroppen. Dette gjelder da spesielt putetrekk og håndklær, sier Vadstein.

Hun anbefaler at man kutter ut tøymykner helt, hvis man ikke ser tegn til forbedring etter fire uker.

- Hvorfor ikke prøve eddik i stedet? Det vil ikke gi samme friske duft, men det vil redusere statisk elektrisitet. Du trenger ikke å bruke det hele tiden, bare ved behov, legger hun til.

Dette støtter Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com.

- Vanlig, hvit eddik i skyllevannet reduserer også statisk elektrisitet, men er mye billigere enn tøymykner, og ikke minst bedre for kroppen og miljøet, forteller hun.

Leder for Lilleborg forbrukerservice, Malin Skaar, er derimot ikke overbevist.

- Eddik som tøymykner er et såkalt "kjerringråd" som vi ikke har testet i Lilleborg, og kan derfor ikke anbefale, forklarer Skaar.

Les også:

Unngå denne sminketabben

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

Sesongens fineste trendfletter fikser du selv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år
Siste nytt
19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus