Lyset gjer oss meir moralske

Ny forsking syner at folk faktisk handlar meir moralsk i lys enn i mørke. Foto: Colourbox
Ny forsking syner at folk faktisk handlar meir moralsk i lys enn i mørke. Foto: Colourbox

I lyse rom handlar vi meir etisk enn i mørke. Kan dagslys og betre opplyste rom hindre kriminalitet?

I språket er lys forbunde med godheit og mørket med vondskap: Ei lys framtid er ei god framtid, medan ein lyssky aktivitet er ein umoralsk ein.

Ny forsking syner at dette ikkje berre er eit språkleg fenomen, men at folk faktisk handlar meir moralsk i lyse rom, enn i mørke. Lyset gjer oss meir etiske og sjølvoppofrande, og mindre sjølvopptekne, trur forskarane.

Det kjem fram i artikkelen “In broad daylight, we trust in God! Brightness, the salience of morality and ethical behaviour”, publisert i tidsskriftet Journal of Environmental Psychology. Det er forskarane Wen-Bin Chiou og Ying-Yao Cheng frå Taiwan som har undersøkt forholdet mellom lysstyrke og moralsk åtferd.

Ei god handling gjer verda lysare

Utgangspunktet for artikkelen var å utforske om den språklege samanhengen mellom lys og godheit faktisk hadde noko meir føre seg. Er det faktisk sånn i hjernen moral og opplevinga av lys heng saman?

– Tidlegare forsking har synt at folk si oppfatning av lysstyrke endrar seg når dei minnast moralske handlingar, seier Wen-Bing Chiou.

– I eit forsøk erfarte forsøkspersonane eit rom som lysare når dei tenkte på ei god moralsk handling, og mørkare når dei tenkte på ei umoralsk handling, utdjupar han.

Les også: Ikkje nødvendig med mat?

Lyset gjer oss rettferdige

I hans eige forsking ville han finne ut om dette kunne verke andre vegen: Kan lysstyrke påverke korleis folk handlar moralsk?

Forskarane nytta tre eksperiment for å undersøke kva effektekt lyset hadde på folk sin moral. For det første utsette dei 81 forsøkspersonar for diktatoreksperimentet. Der får forsøkspersonen vite at han har fått ein sum pengar som han skal dele mellom seg sjølv om ein mottakar, og vidare at det er forsøkspersonen sjølv som avgjer kor mykje mottakaren skal få.

Dei 81 forsøkspersonane blei fordelt på tre forskjellege rom: Eit som var sterkt opplyst, eit som var middels opplyst og eit som var svakt opplyst. Resultatet av eksperimentet syner at graden av lys i romma var lik med kor likt forsøkspersonane delte pengane: Dei i det sterkast opplyste rommet gav mest pengar til mottakaren og delte likast, dei i det minst opplyste rommet gav minst pengar til mottakaren og gjorde delinga mest ulik.

Les også: Her jobbar dei hardast

… meir ærlege

I tillegg til at forsøkspersonane skulle fordele pengane mellom seg og ein mottakar, hadde forskarane eit anna triks for å sjekke om folk blei meir ærlege i dei lyse romma. Då deltakarane skulle gå fekk dei som tidlegare avtalt ein konvolutt med ein liten sum pengar for å ha delteke.

Men i konvolutten hadde forskarane lagt litt meir pengar enn dei hadde avtalt med forsøkspersonen på førehand. No ville dei sjå kor mange som leverte attende dei pengane dei hadde fått for mykje.

Og igjen var det ein klår samanheng mellom den moralske åtferda og lysstyrken i rommet deltakarane var i: 85 prosent av personane i det lysaste rommet leverte pengane attende, medan berre 52 prosent i det mørkaste rommet leverte pengane tilbake pengane dei hadde fått utan å ha rett på.

Les også: Fornufta forsvinn på nett

Meir gåvmilde

I det andre eksperimentet gjekk 87 forsøkspersonar gjennom eit eksperiment knytt til assosiasjonar mellom moral og farge. Det var i alle høve det forsøkspersonane trudde var eksperimentet dei var med på, men det eigentleg eksperimentet tok form idet dei var ferdige. Då fekk dei nemlig høyre at forsøkssenteret samla inn pengar til studentfondet, og blei spurd om dei ville gje pengar.

Det vart understreka at det var heilt opp til forsøkspersonen om han eller ho ville gje, og forsøkspersonen fekk beskjed om å sleppe pengar i ei kasse på veg ut.

Då synte det seg igjen at dei forsøkspersonane som var i det mest opplyste rommet gav mest pengar – 41 ny-taiwanske dollar (ca. 8 kroner) – og dei i det minst opplyste rommet berre gav 19 ny-taiwanske dollar.

Dessutan synte undersøkinga deira at jo lysare forsøkspersonane sjølv oppfatta rommet, dess meir pengar gav dei.

Les også: Vi er ikkje skapt til å krige

Meir hjelpsame

I det siste eksperimentet ville forskarane teste kor hjelpsame forsøkspersonane var. Her var forsøkspersonane studentar som deltok i studiet for studiepoeng. Desse deltok først i eit intervju om personlegdom.

Men det verkeleg eksperimentet fann stad i etterkant av intervjuet. Då blei forsøkspersonane bedd av ein av dei tilsette om dei ville melde seg friviljuge til å hjelpe til å sortere data for instituttet. Deltakarane fekk beskjed om at kvart ark tok fem minutt, og at dei sjølv kunne velje kor mange ark med data dei ville hjelpe til med.

Ikkje overraskande var forsøkspersonane i det lysaste av romma viljuge til å hjelpe til med fleire ark, enn forsøkspersonane i dei mørkare romma

Men kvifor i all verda kan det vere slik?

Lys er metafor for godheit

Forskarane veit ikkje heilt kvifor folk handlar meir moralsk når det er lyst, eller oppfattar omgjevnadane som lysare når dei tenkjer på ei moralsk god handling, men ein teori er at det kan ha med den anonymiteten mørke kan skape. Ein annan teori er at det er samanhengar i hjernen mellom sentra som handsamar både lys og moralske vurderingar.

Wen-Bing Chiou meiner lys og moral er eit tema det må forskast meir på i framtida.

– Den neste studien min vil undersøke om forholdet mellom aktiveringa av moralske vurderinga i møte med lys og fører til at folk vert strengare i sine moralske dommar av andre. Dette kan forklare kvifor brotsverk som vert utført i dagslys alltid vert sett som meir umoralsk av ålmenta, seier han.

Les også: Svolt rokkar ved politisk ståstad

Lyse bort brotsverka

Han meiner det er viktig å forske på temaet, ikkje minst fordi det kan få påverknad for korleis innrettar samfunnet vårt, og korleis vi lever, arbeider og bur.

Om folk handlar meir moralsk i lyset meiner Chiou at dette kan få tyding for korleis vi førebyggar kriminalitet.

– Det har vore noko forsking som syner at lys i utemiljø kan førebygge kriminalitret. Det er til dømes gjort ei metaundersøking (undersøking og samanstilling av tidlegare forsking, red merknad) som syner at godt gatelys kan redusere kriminalitet. På bakgrunn av eiga forsking trur vi at lys kan vere ein effektiv måte å for å få folk til å handle meir etisk, avsluttar han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:46 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:10 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser
Siste nytt
00:46NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:10NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus