Disse kamelene bor i Finnmark

En varm sommerdag åpnet Oddveig og Øystein Sætereng vinduet til stuen hjemme – og vips, der var Bor på plass. Foto: Spor design
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to eneste privateide kamelene i Norge bor i Finnmark, og er visstnok flotte husdyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere har lyst til å ha kamel som husdyr, sier Øystein Sætereng til ABC Nyheter.

Sammen med sin kone Oddveig fikk han endelig kjæledyrene han alltid har drømt om i desember i fjor. To mongolske kameler, en gutt og en jente, bor nå sammen med ekteparet på Sørøya i Vest-Finnmark.

Sætereng har tilbragt mye tid i Egypt, og falt tidlig for de spesielle dyrene.

– Det er noe helt eget med kameler. De ser jo nesten ut som de kommer fra en annen planet, sier matfaren.

Men det var ikke bare-bare å kjøpe noen kameler. Sætereng forteller at prosessen med å få godkjent kamelholdet tok nesten to og et halvt år.

Les også: Her blir tvillingpandaene født

Vil avle

Bilde fra 5. mai: Kamelen Bor har felt vinterpelsen sin og er klar for sommer i Finnmark. Matfar Øystein Sætereng inspiserer dyret. Foto: Spor designBilde fra 5. mai: Kamelen Bor har felt vinterpelsen sin og er klar for sommer i Finnmark. Matfar Øystein Sætereng inspiserer dyret. Foto: Spor design

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to kamelene Bor og Betsla er nå litt over et år gamle, og har så langt vist seg som veldig kosete. Om rundt to år vil de være kjønnsmodne, og Sætereng håper det etter hvert kan bli flere kameler på Sørøya.

– Men kameler er veldig sære, og hvis hunkamelen ikke liker hannen, så blir det ikke noe parring. Dessuten stiller de krav til omgivelsene. Det skal ikke være noen dyr eller mennesker i nærheten, og det må helst være mørkt.

Hvis alt klaffer og hunkamelen blir drektig, håper Sætereng å kunne dra nytte av kamelens næringsrike melk, som er naturlig rik på både jern og c-vitaminer, og dessuten har lavt laktoseinnhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideelle husdyr

Sætereng kommer ikke på noe ulempe med å ha kamel. Ekteparet Sætereng driver til daglig firmaet Spor design, og dyrene må pent vente til de kommer hjem før de får middagen sin, som stort sett består av gress. Han anslår at han bruker rundt en time om dagen på dyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av grunnene til at vi valgte kamel, er nettopp det at det er så enkelt, sier han.

Bilde fra 11. februar: De to unge kamelen har rukket å sjarmere mange siden de kom til Sørøya i desember. Foto: Spor designBilde fra 11. februar: De to unge kamelen har rukket å sjarmere mange siden de kom til Sørøya i desember. Foto: Spor design

I tillegg til at de krever lite tilsyn, kan kameler spise stort sett hva som helst, og det er det eneste pattedyret som kan drikke salt sjøvann. Kamelene kan også klare seg utendørs hele året, selv om gradestokken viser så lite som 40 minusgrader, noe som naturligvis er en fordel så langt nord.

– De krever bare et tak, for de er ikke særlig glade i nedbør. Men de må ikke stenges inne, det er ikke godt for dem, sier Sætereng.

Les også: Her slåss han mot haien

Stor interesse

Ekteparet Sætereng skaffet seg kamelene fordi de hadde lyst på dem, men nå planlegger de både safari og kamelrace på de lange sandstrendene på øyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to mongoleserne har allerede blitt en liten attraksjon på øyen, og mer enn 500 besøkende har kommet for å se dem, skriver Nordlys.

Nå venter matfar på at andre skal få opp øynene for de noe spesielle husdyrene.

– Vi har allerede fått flere henvendelser fra folk som også har lyst på kamel, så jeg tror det er en interesse for det, sier han.

Du kan følge livet til de to kamelene Bor og Bestla på deres Facebook-side.

Les også: Svært få vil adoptere katter