Dette betyr ingrediensene i kjøpeis

MANGE INGREDIENSER: Skjult bak en flapp på Pin-Up finner du ut hva du egentlig spiser. Og det er alt annet enn bare fløte, egg og sukker. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
MANGE INGREDIENSER: Skjult bak en flapp på Pin-Up finner du ut hva du egentlig spiser. Og det er alt annet enn bare fløte, egg og sukker. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Pin-Up inneholder alger, soya, treverk og korn. Hvorfor trenger det å være så komplisert?

Hjemmelaget fløteis inneholder som regel fløte, egg, sukker og for eksempel vanilje eller sjokolade. Kjøpeis inneholder flere titalls ingredienser, som mange av oss aldri har hørt om før. Her er sannheten bak de kryptiske ingredienslistene.

Les også: Ingen vanilje i Pin-Up og Sørlandsis Vanilje

Hovedgrunnen bak kompleksiteten

– Oppskriften på hjemmelaget fløteis gir en meget fet is som er knallgodt til ei kake, men som blir fort veldig mektig, tung og får en isete konsistens etter bare noen få dager i fryseren, forteller produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen Is til DinSide. – Så å lage en god industriell-produsert iskrem er faktisk mer komplisert enn man skulle tro. Dette med konsistens er kanskje det viktigste poenget, og det som bidrar mest til å gjøre industriell is mer komplisert enn hjemmelaget.

Som Kolbjørnsen sier: En kjøpeis skal ha så god konsistens som mulig uansett når og hvor du kjøper den. Det betyr at den må tåle lange reiser med varierende temperaturer. En is skal tåle temperatursvingninger fra -20 til -10 grader, såkalte varmesjokk, flere ganger uten å miste kvaliteten. Da nytter det visstnok ikke med bare fløte, egg og sukker. Og her dukker de første fremmedordene fra ingredienslistene opp: Emulgator og stabilisator.

Les også: Syv prosent steinbit i steinbitkarbonader

Emulgator og stabilisator

En emulgator gjør at at ingredienser som vanligvis ikke blandes godt sammen, likevel blandes, for eksempel fett og vann. En stabilisator bidrar til at konsistens og smak holder seg tross variasjoner i temperatur. I hjemmelaget is er det egg som gjør mye av denne jobben. Men kjøpeis brukes ofte helt andre stoffer, og ingen egg. Ifølge Kolbjørnsen fordi egg setter smak og er for følsom for temperatursvingninger: Den blir for hard ved lave temperaturer, og smelter raskt ved høye. Vi vil i denne artikkelen ta utgangspunkt i en enkel ispinne, Diplom-Is sin klassiske Pin-Up, for å se nøyaktig hva slags stoffer den inneholder, og hva de brukes til.

Og vi begynner med nettopp emulgator og stabilisator:

  • "Vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)" Mono- og diglyserider utvinnes fra planter, ofte soyabønner (det kan også utvinnes fra dyr eller fremstilles syntetisk).
  • INGEN VANILJE: Pin-Up har mange ingredienser, men vanilje er ikke en av dem. (Foto: Diplom-Is)INGEN VANILJE: Pin-Up har mange ingredienser, men vanilje er ikke en av dem. (Foto: Diplom-Is)

    "Stabilisatorer (guarkjernemel/guargummi, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan)" Guarkjernemel og guargummi utvinnes fra guarplantens frø, natriumkarboksymetylcellulose utvinnes fra trær, mens karregenan kommer fra rødalgen rhodophyceae.

Melk, fløte, sukker

Men før emulgatorer og stabilisatorer kommer en langt mindre kryptisk ingrediens. – Melk og fløte benyttes som hovedbyggesteiner i iskrem i Norge, og trenger vel sånn sett egentlig ingen nærmere forklaring, sier salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is til DinSide.

Les også: Hest, geit og grisehode blant godbiter i matvarenes ingredienslister

Pin-Up inneholder 22 prosent fløte og enda mer melk, i tillegg til skummeltmelk- og mysepulver (myse kommer vanligvis ystet melk). Dette for å "treffe rett balanse i fett og proteininnhold", ifølge Kruse, som igjen gir ønsket konsistens og holdbarhet.

Som i hjemmelaget is er også sukker en viktig ingrediens i Pin-Up. I is brukes sukker for både søtsmak og konsistens. Men Pin-Up bruker også glukosesirup, som ofte fremstilles av korn som hvete. Ifølge Kruse brukes kombinasjonen for å få den "ønskede søtsmaken, og bidrar også på iskremens smelteegenskaper". Skulle de bare brukt sukker, ville isen blitt for søt, hevder han.

"Vanilje" og sjokoladetrekk

Vaniljesmaken til Pin-Up kommer fra etylvanillin og vanillin. Dette er syntetisk fremstilte stoffer, og Pin-Up inneholder ikke et spor av naturlig vanilje. Dette har vi dekket i en egen artikkel: Ingen vanilje i hverken Pin-Up eller Sørlandsis Vanilje

E-stoffer i Pin-Up

  • Flere av ingrediensene i Pin-Up er E-stoffer, men er ikke merket med E-nummer i den norske ingredienslisten.
  • Ifølge Mattilsynet har mange sluttet å bruke E-nummer i ingredienslistene sine fordi mange tror E-stoffer må være kunstige og/eller farlige.
  • Sannheten er at E-stoffer kan være alt mulig rart, også helt naturlige ingredienser, og er laget for å gjøre det enklere å identifisere ingredienser.
  • Her er e-stoffene i Pin-Up, med hva de er merket som på pakken: E322 ("soyalecitin"), E471 ("mono- og diglyserider av fettsyrer"), E412 ("guarkjernemel/guargummi"), E466 ("natriumkarboksymetylcellulose"), E407 ("karragenan").

17 prosent av vekten til Pin-Up står sjokoladetrekket for. Slik fremstår det i ingredienslisten:

  • "Sjokoladeovertrekk 17% [vegetabilsk fett (kokos), sukker, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma (vanillin)]" Fettet kommer fra kokosolje, sukker og kakao krever ingen forklaring, emulgatoren soyalecitin er et biprodukt fra soyaoljeproduksjon og vanillin er en syntetisk vaniljesmak.

Luft

En boks med to liter standard Diplom-Is veier én kilo. Ryggmargrefleksen tilsier da at halvparten av isen er ren luft, men fullt så enkelt er det ikke, da ikke alt veier én kilo per liter.

Uansett: Mye av innholdet i all is er luft, og skal være luft. Og i kjøpeis er det kanskje enda mer luft enn i hjemmelaget, i alle fall liker noen isfabrikanter å reklamere med at de har mindre luft enn konkurentene.

– I vanlig iskrem er det sukkeret og luftinnpisking i iskremen som er med på å gjøre den myk i frossen tilstand, forklarer Kolbjørnsen hos Hennig-Olsen.

– Det er emulgatorens oppgave å binde sammen luften og vannmolekylene, slik at iskremen får en jevn og fin konsistens, utdyper Kruse i Diplom-Is.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer
Siste nytt
02:54NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus