Hvordan pusse opp badet billigst mulig"Nytt" bad for 3000 kroner

FØR OG ETTER: Slik så badet ut før og etter oppussingen. © FOTO: Kjersti Blehr Lånkan.
FØR OG ETTER: Slik så badet ut før og etter oppussingen. © FOTO: Kjersti Blehr Lånkan.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nedslitt bad ble pusset opp for en slikk og ingenting. Men fagfolk advarer mot å ta for lett på oppussingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du et slitent bad som du ikke ønsker – eller har råd til – å pusse skikkelig opp? Har du noen arbeidstimer å avse? Da kan du få et fornyet bad for få tusenlapper.

Baderommet på bildet er ca fire kvadratmeter stort. Det er opprinnelig fra 50-tallet, men fikk nye plater malt med våtromsmaling rundt år 2000. Siden har malingen begynt å flasse av. Eieren ønsket å gi badet et ansiktsløft til lavest mulig pris

Første skritt var å skrape vekk den gamle malingen. Alle sprekker og ujevnheter ble sparklet. Deretter ble vegger og tak slipt med sandpapir. Platene langs den ene veggen hadde tapt seg såpass at de ble skiftet ut med nye plater. Sprekker ble fuget igjen.

Les også: Oppgraderer før salg

Så ble veggene malt, og nye hyller ble satt inn. Den lange trehyllen er en eikeplanke eier hadde liggende, den lyseblå hyllen er gamle hyller som ble malt i samme farge som veggen og satt sammen på en ny måte. Vinduskarmen ble malt med en maling eier hadde fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris for ansiktsløftingen: Tre liter maling, tre stk vannavvisende kryssfinérplater, 2 sparkeltuber, grunning, sandpapir, aluminiumslister og fugemasse: I underkant av 3000,- til sammen.

Saken fortsetter under bildetGAMMELT: På høy tid for oppussing for dette badet. © Kjersti Blehr Lånkan GAMMELT: På høy tid for oppussing for dette badet. © Kjersti Blehr Lånkan

Billige tips

Det sier seg selv at med et lavt budsjett, er det begrenset hvor mye du får gjort på badet. Interiørarkitekt Aase Imset mener likevel man kan få til store forandringer med få midler. Hennes beste tips til billig oppussing av badet er følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å bytte et gammelt toalett hvor røret synes, og sette inn et såkalt back to wall-toalett, vil gjøre at badet ser mye penere ut.

– Vasken kan byttes ut med en mer moderne, gjerne med flowstar: En kappe som skjuler plastvannlåsen

– Hvis du har fliser med uønsket dekor eller border, finnes det spray som kan dekke over. Husk å rengjøre nøye først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nytt bad med enkle midler

– Rimelige nye fliser kan også skapes ved å lime ny dekor utenpå de gamle: En trebit med farge, eller klipp ut rundinger eller blomster av gummimatter.

– Hvis du bare har ett lyspunkt i taket, kjøp en lampe med flere lyspunkter for å få lyset mer ut mot veggene. Da ser rommet større ut.

– Ny søppelbøtte, dobørste og spreke håndklær kan muntre opp et gammelt bad.

– Den mest brukte baderomsfargen verden over er turkis. Turkis gjør at man dusjer og bader kortere om gangen, kanskje kan du spare noen kroner på strømregningen.

– Å feste en plate bak dusjarmaturet, for eksempel en mahogniplate eller en lakkert tynn jernplate kan bli veldig stilig.

– Hvis du setter inn speil for å gjøre rommet større, tenk over hva du speiler. Skittentøysdunken eller doen er ikke så lekkert å ha dobbelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetSKRAPE: Gammel maling ble skrapt av. © Kjersti Blehr Lånkan SKRAPE: Gammel maling ble skrapt av. © Kjersti Blehr Lånkan

Saken fortsetter under bildetSPARKEL: Alle ujevnheter ble sparklet. © Kjersti Blehr Lånkan SPARKEL: Alle ujevnheter ble sparklet. © Kjersti Blehr Lånkan

Advarsler

Og så: Advarslene. Selv om reglene nå er slik at du nå ikke trenger å søke kommunen om tillatelse for å pusse opp badet – så lenge naboens eiendom ikke blir berørt ved at brannskillet brytes – gjør du alt på eget ansvar. Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom er meget skeptisk til billigløsninger på badet. Han anbefaler folk å følge våtromsnormen og til å bruke fagfolk til all oppussing av bad. Karlsen har sett flere bad hvor det har gått galt og kommet fuktskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte skyldes det manglende ydmykhet hos forbrukeren. Man leter, googler på nett, finner noe som passer, men har ikke kompetanse til å drøfte det man finner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans beste råd om du likevel ønsker å gi badet et ansiktsløft er:

– Be om dokumentasjon i butikken på at produktene du bruker har SINTEF Teknisk godkjenning eller tilsvarende.

– Hvis du kun har et veldig lite beløp til rådighet, er det lite annet du får gjort enn å skifte overflatene, og da er maling det rimeligste alternativet. Husk at det må være våtromsmaling.

– Den billigste måten å fornye gulvet på er trolig vinyl. Da er det viktig å sjekke at sluket er egnet til vinyl.

– Ved montering av våtromsplater, er det særdeles viktig å lese monteringsveiledning nøye, og være nøyaktig i utførelsen.

Og skulle du angre på at du satte i gang alene, har du fortsatt mulighet til å ringe noen profesjonelle. Forsikre deg da om at de er sertifisert i henhold til Byggebransjens våtromsnorm, BVN. Liste over godkjente våtromsbedrifter finner du her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetGAMMELT NYTT: Den lange trehyllen er en eikeplanke eier hadde liggende, den lyseblå hyllen er gamle hyller som ble malt i samme farge som veggen og satt sammen på en ny måte. © Kjersti Blehr Lånkan.GAMMELT NYTT: Den lange trehyllen er en eikeplanke eier hadde liggende, den lyseblå hyllen er gamle hyller som ble malt i samme farge som veggen og satt sammen på en ny måte. © Kjersti Blehr Lånkan.


Les mer:

Like lekkert som på hotellbadet? Slik gjør du

Kofferten som ble skap på badet

Slik innreder du på et lite bad