Derfor svetter vi

SVETTER: Mange svetter unaturlig mye i situasjoner. Heldigvis er det hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Daniel Waschnig
SVETTER: Mange svetter unaturlig mye i situasjoner. Heldigvis er det hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Daniel Waschnig

Noen har så store problemer med svetting at de hemmes i dagliglivet.

Derfor svetter vi
 • Svette kalles også perspirasjon eller transpirasjon
 • Innebærer utskillelse og fordampning av væske fra svettekjærtlene i huden
 • Væsken innholder salt, natriumklorid, urea, feromoner og små mengder albumin som er et eggehvitestoff
 • Den viktigste funksjonen til svetten er temperaturregulering i kroppen, for å unngå overoppheting (hypertermi)
 • Svettekjertlene kan reagere på psykiske belastninger som frykt, eller på for lavt blodtrykk, og gi kaldsvetting
 • Ved svetting blir salt, urea og feromoner liggende igjen på huden etter at vannet i svetten er fordampe

Kilde: Wikipedia.no

Hyperhindrose

 • Er alvorlig svetting som hemmer deg i dagliglivet
 • Når du svetter fra store deler av kroppen, pleier «termostaten» i hjernen, nærmere bestemt i hypothalamus, å reagere altfor voldsomt på forskjellige signaler, f.eks. varme.
 • En arvelig sykdom eller funksjonshemning som rammer 3 prosent av befolkningen
 • Man kan ha problemet på et eller flere steder, feks i armhulene, hender og føtter eller i kombinasjon
 • Ved behandling av hyperhidrose prøves gjerne reseptfrie løsninger av først, feks. aluminiumklorid, for eksempel Absolut Torr eller Bats
 • Fungerer ikke dette kan botulinumtoksin forsøkes
 • Det er et protein laget av en bakterie som heter clostridium botulinum
 • Gir effekt i 2-3 måneder av gangen
 • Proteinet hindrer signaler fra nervekoblingene i å komme til svettekjertlen

Kilde: Svetteklinikken.no

Svette er kroppens måte å holde temperaturen stabil på i situasjoner hvor kroppen produserer varme og kroppstemeraturen går opp, for eksempel ved trening eller tungt kroppsarbeid.

Målet er å unngå overoppheting, derfor produserers svette som fordamper på huden, slik at kroppstemperaturen holdes nede. Det er en type svette.

Vi kan også svette av andre årsaker. Her kommer det psykiske inn i bildet. Stress, engstelse og angst er hyppige årsaker. I tillegg kan svetteproduksjonen påvirkes av hormoner i forbindelse med pubertet, graviditet og overgangsalder.

Les også: 10 måter å bli kvitt vond lukt på

Svetting er temperaturregulerende

Svettemønsteret varierer fra person til person, i tillegg varierer det hvor vi svetter hen.

– Utbredelsen og intensiteten varierer, men det er vanligst å ha problemet på hender, føtter og under armene der svettekjertlene sitter tettest, forteller Jon Langeland, hudlege ved Hudklinikken.

En del svetter mye i pannen, nakken og på ryggen. Svettingen er først og fremst temperaturregulerende, men på hender og føtter bidrar svettingen også til å bedre gripeevnen/friksjonen.

Noen ganger går svettingen helt over styr. «Termostaten i hjernen», hypothalamus reagerer også på pyskiske belastninger.

– Svettingen blir et problem når den avviker fra normalen. Dryppende hender, våte flekker under armene og nedover skjorten kan føre til sosial angst og isolasjon. Svettekjertlene reagerer på nervøsitet og angst. Hos noen starter det å renne under armene om morgenen uten spesiell årsak, sier Langeland.

Les også: Så stor er gjennomsnittspenisen

Svette er flaut

I vårt samfunn er vi svært sensitive når det kommer til tinge vi oppfatter som urenslig. Svette er et eksempel på en slik ting, selvom den er helt luktfri.

Verre er det med den som lukter. Det er ikke sosialt akseptert å stinke, ihvertfall ikke i situasjoner hvor det ikke er naturlig at slikt kan forekomme. En ting er treningssenteret hvor det er mer naturlig at det av og til lukter litt hummer og kanari. Derfor aksepterer vi det også.

Noe ganske annet er jobb og sosiale arenaer. Dårlig ånde og svette forbindes ofte med dårlig hygiene. De fleste ønsker naturlig nok ikke et slikt stempel.

– Vi har nok en assosiasjon eller en kobling mellom svette og urenslighet, samt svette, nervøsitet og rødming. Dette er dem som er belastet veldig klar over, forteller privatpraktiserende psykologspesialist, Kristina S. Mober.

Les også: – Smertene kan vare i tre år

Gikk med bind under armene

Kroppen responderer altså helt naturlig, men fordi det ikke helt «passer seg», skammer vi oss. At andre er vitne til at kroppen reagerer, mener Moberg kan være grunnen til skammen eller flauheten. Svetting i visse situasjoner kan altså skape så mye trøbbel at det går på den psykiske helsen løs.

– Problemet er stort hvis du iverksetter sikkerhetsstrategier for å unngå det. Jeg hadde en pasient som som var så oppbrakt over svettingen sin, at hun begynte å gå med bind under armene på fest. Da satte jeg ned foten og begynte arbeidet med å få henne til å akseptere litt svette, selvom hun ikke var på et sted hvor det nødvendigvis «egnet seg», sier hun.

Les også: Derfor har menn brystvorter

Påvirkes av mat

Som sagt kan det variere veldig hvor og i hvilke situasjoner du svetter. Når du trener og har behov for regulering av kroppstemperaturen, svetter du som regel over hele kroppen.

Men svetter du av psykiske årsaker, er svetten gjerne lokalisert til ansikt, underarmer, hender og føtter. Matvarer, drikke, humør, sykdom og medisinbruk kan påvirke lukten, i følge Norsk Helseinformatikk.

Det kan kanskje hjelpe å være klar over at ny svette er så og si luktfri. Lukt oppstår vanligvis først når svetten forblir på huden og kommer i kontakt med bakterier.

Svetter du mye og bruker treningstøyet flere ganger, vil det florere av bakterier som er med på å bidra til sterk lukt.

Les også: Når gamle gener våkner

To typer kjertler

Kroppen har to svettekjertler, de apokrine og ekrine.

De apokrine produserer kroppslukt og da også den karakteristiske svettelukten. Disse kjertlene er lokalisert i områder med mye hårvekst, på hodet, under armene og i underlivet.

Lukten kommer av den fettholdige væsken som kjertlene skiller ut. Denne er også svært energirik og kan benyttes som drivstoff av bakterier som finnes på huden vår. Det er denne nedbrytningsprosessen som skaper svettelukten.

Den andre typen svettekjertler, de ekrine svettekjertlene, har vi mellom to og fem millioner av.

De finnes stort sett over hele kroppen og utskiller en blanding av salter og vann. Denne svetten lukter lite, og disse kjertlene er de viktigste i reguleringen av kroppstemperaturen.

Les også: Dette sikrer sommerhuden

Nåler mot svette

I tillegg til behandling for den psykiske belastningen ved overdreven svetting, er det også noen som søker medisink hjelp. For noen er behandling nødvendig for å kunne fungere praktisk i hverdagen. Akupunktur er en måte å få bukt med problemet på.

– Kinesisk medisin ser kroppen som et nettverk av meridianer (kanaler) og organer. Sykdom anses som en ubalanse eller blokkering i disse. Unormalt mye svette anses som en viktig kilde til å stille diagnoser innenfor akupunktur, sier Merete Lindén Dahle, akupunktør ved Klinikk Frogner i Oslo.

Hun har behandlet mange typer svette. Hetetokter ved overgangsalder, håndsvette og nattsvette er vanlige problemer. Det er ikke noe fasit på hvor nålene settes, men noen gjengangere er det likevel.

– Er problemet for eksempel nattesvette, settes nålene ofte i bena, foran på magen eller bak på ryggen. Dette er det selvsagt ingen standardsvar på, men punktvalg som går igjen i behandlingen av denne problematikken, sier hun.

Alle disse punktene bidrar til å regulere temperatur og fjerne varme i kroppen. Med 365 punkter fordelt over hele kroppen, er det viktig å velge de som gir ønsket effekt.

– Nålene stimulerer energien og styrker organene i kroppen slik at den leges og ubalansen opphører. Det krever som regel vedlikehold for å bli kvitt problemet helt, forteller hun.

Les også: Dette gjør overvekt med kroppen

Botox og andre behandlinger mot svette

Om dette ikke fungerer er det flere mulige behandlingsmetoder. Lontophorese er en av dem. Det kan utføres hos hudpleier og innebærer at lav-spennings elektrisitet tilføres det aktuelle svetteområdet. Trygg og smertefri behandling, men det strides om effekten.

Botox lammer nervebanene og brukes i rynkebehandling. Denne nervegiften virker også på de nervene som styrer svettekjertlene og er effektiv for å hindre svette. Ulempene er at det kreves flere behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Det kan også være smertefullt. Effekten varer i noen måneder.

Kirurgi kan være en annen løsning dersom problemet dreier seg om svetting i armhulene. Det innebærer å fjerne svettekjertler, eller ved å kutte de nervene som styrer svettekjertlene (sympatiske nerver). Ulempen er at du kan få økt svette andre steder på kroppen.

Antikolinergika er medisiner tenkt til behandling av andre sykdommer - blant annet Parkinson, men kan også virke inn på svette. Medisinene blokkerer signalstoffet acetylkolin. Dette stoffet brukes av nervene for å sende ut signaler.

SlimLipo. En liten operasjon gjennom et lite snitt under armen kan gi betydelig og varig svettereduksjon i axiller. Det benyttes en laserfiber som smelter svettekjertlene fra innsiden. Må gjøres med forsiktighet. Kan ha bivirkninger.

Les også: – Sukker kan føre til hjertesvikt

Deo eller anti-perspirant

Deodorant og anti-perspirant er to vidt forskjellige ting. Svetter du mye, er det sistenevnte du bør skaffe deg. Deodoranter inneholder antibakterielle ingredienser som sørger for å hindre produksjon av lukt.

En anti-perspirant inneholder i tillegg aktive ingredienser som forhindrer kjertlene i det aktuelle området å produsere svette, feks. aluminumklorhydrat.

Les også: Hva betyr egentlig størrelsen?

Arvelig svetting

Tre prosent av befolkningen lider også av sykdommen hyperhidrose, karakterisert som overdreven svetting, enten over hele kroppen eller utvalgte steder som feks armhulene. Sykdommen er arvlig og kan behandles.

I Oslo finnes en egen klinikk som behandler sykdommen ved bruk av botulinumtoksin. Dette er et protein som har blitt brukt i helsevesenet i over 30 år. Det hindrer nervesignaler i å komme frem til svettekjertelen i en tidsperiode på 3-12 måneder.

Les mer:

Jenter liker svette armkroker

Varme sminketips

Derfor er Knausgård sexy

Råd og erfaringer fra Kvinneguidens forumbrukere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 Slik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig
Siste nytt
11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50VerdenSlik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus