Hvordan bygge miljøvennlig uten store kostnader:

Huset ble laget av paller og fylt med avispapir

PALLEHUS: Uttegningen av huset er et resultat av at paller bærer konstruksjonen. Da behøvdes nesten ikke ekstra materiale for å gjøre buen som danner husets ramme stiv og sterk. Foto: Jan de Gier
PALLEHUS: Uttegningen av huset er et resultat av at paller bærer konstruksjonen. Da behøvdes nesten ikke ekstra materiale for å gjøre buen som danner husets ramme stiv og sterk. Foto: Jan de Gier

Et hus laget av paller, fylt med oppmalt avispapir, gjør det mulig å bo rimelig og miljøvennlig i Trondheim.

Gjenbruksboligen «Husly» startet som et kunstprosjekt i 2007.

– Vi ville sette fokus på boligmarkedet: At det er dyrt og vanskelig å komme inn , og at alt ser helt likt ut, sier billedkunstner Vigdis Haugtrø, og setter seg ned ved stuebordet, som er snekret sammen av gjenbrukte forskalingsplater.

Hun og kunstner Jan de Gier tegnet og satte opp «Husly», som i 2008 kom på fjerdeplass i den prestisjefylte arkitektkonkurransen International Bauhaus Award. Nå er bygget nettopp blitt formelt godkjent som gjestebolig.

Det er plassert i Svartlamon bydel i Trondheim og huser blant annet dansere, skuespillere, billedkunstnere og koreografer som trenger rimelig og sentral midlertidig bolig.

Les også: Fritt frem for funksjonalisme

Europaller og avispapir

Veggene til den tunnelformede konstruksjonen består av et modulært system av to lag europaller, fylt med Isofiber; oppmalt avispapir tilsatt mineralsalter, som skal gjøre veggene mer pustende enn ved annen isolasjon, fordi man ikke bruker dampsperre av plast for å beskytte isolasjonen.

– Utformingen utviklet seg etter materialene vi fant, forteller de Gier.

Kortveggene er av mer konvensjonell karakter, med dampsperre, men med Ultimat; plater av tovete klær som isolasjon. I tillegg til spisebordet, er gulv og kjøkken laget av tykk kryssfinér som ble brukt til å støtte forskalingen til betongen i Ilatunnelen i Trondheim.

Les også: Interiør med humør

Husly, miljøvennlig, SvartlamonHVA ER EN BOLIG: Mat kan lages på vedkaminen, vann hentes utenfra. Med Husly stiller kunstnerne spørsmål om hvordan vi forholder oss til markedet, hva en bolig er, og kan være, og hvem som setter standarden. Foto: Vigdis Haugtrø

MISTER SEG SELV: - Det er en konstruert standard i boligmarkedet som få egentlig ønsker. Mange mister seg selv fordi de må følge visse normer for å få solgt boligen til markedspris, tror Vigdis Haugtrø. Foto: Kjersti Blehr LånkanMISTER SEG SELV: - Det er en konstruert standard i boligmarkedet som få egentlig ønsker. Mange mister seg selv fordi de må følge visse normer for å få solgt boligen til markedspris, tror Vigdis Haugtrø. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Vanntette forskalingsplater fra samme tunnelprosjekt er brukt på hemsen og på taket, som er lagt med inspirasjon fra gamle byggeteknikker med villskifer. Plankene på kortsidene av huset er hentet fra brakkerigger som skulle rives.

– Det er et enormt overskudd av materialer som kastes, påpeker Haugtrø.

Les også: Disse tilvalgene bør du prioritere når du skal kjøpe ny leilighet

Paller ble brukt fordi de finnes overalt hvor det foregår handel, og fordi de ofte er det eneste lett tilgjengelige trevirke i byer utenfor Skandinavia. Kunstnerne ønsket at tegningene til Husly skulle kunne brukes over hele verden. Med pallene ble det mulig å lage en selvbærende konstruksjon på huset, som også reduserte materialbruk. Husets to langvegger er dekket av bølgeblikkplater.

– Det er et fint materiale å bruke om igjen, det er veldig bestandig og koster lite, sier Haugtrø.

Bygge uten penger

Hun mener det koster for mye å ta vare på ting i Norge.

– Alle vet det er feil å kaste brukbare materialer, men ingen gjør noe med det, sier hun.

Filosofien var: Kan man bygge dette uten penger, med materialer som man kan finne rundt omkring?

– Selv om vi brukte nye materialer for å komprimere tiden og overholde deadline i kunstprosjektet, er svaret ja, sier de Gier.

Les også: To boliger tett i tett

Tak, vlillskifer, bølgeblikk, huslySOLID TAK: Forskalingsplatene på taket er blant de sterkeste og mest værbestandige materialene som finnes, sier Vigdis Haugtrø. Platene er lagt oppå hverandre, inspirert av gamle byggeteknikker med villskifer. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Budsjettet var på 200.000 kroner, det gikk til materialer og kran til flytting av huset, pluss litt mat under arbeidsprosessen. Så fikk de også en del materialsponsing, og har også lagt ned betydelig gratisarbeid.

SOVEROM: På en liten hems er det plass til en dobbeltseng. Vinduet over sørger for god gjennomlufting. Foto: Vigdis HaugtrøSOVEROM: På en liten hems er det plass til en dobbeltseng. Vinduet over sørger for god gjennomlufting. Foto: Vigdis Haugtrø

Etter å ha blitt reist på Frostakaia i Trondheim, ble «Husly» flyttet nedover elven til Svartlamon, der noen tomter er reservert for eksperimentell byggeri.

– Det hadde ikke gått hvis ikke Svartlamon hadde eksistert, da hadde det ikke vært noe sted å sette det, sier Haugtrø.

Både hun og de Gier er svært skeptiske til utviklingen i byggebransjen.

– Mennesker blir presset inn i en livsstil som er dårlig både for oss og miljøet. Kravene har blitt presset opp, og man må ta opp et gigantlån for å få sitte på en stol, sier de Gier engasjert.

Les også: Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

Ut av komfortsonen

Vinduene på den ene veggen i «Husly», som går fra gulv til tak, er sørvendt for å utnytte varmen og lyset fra solen. I tillegg er det mulighet for å fyre i vedovnen, som står sentralt i boligen. De opptil 60 cm tykke veggene holder godt på varmen når huset først er blitt varmt, og hvis det trengs å luftes, sørger et lite vindu på hemsen på motsatt side for diagonal sirkulasjon.

Haugtrø og de Gier ville redusere alle behov, gå ut av dagens komfortsone.

Vindu, Husly, SvartlamonLYST: Store vinduer slipper lyset inn i oppholdsrommet. Foto: Vigdis Haugtrø

TØRRDO: Et ørlite kott med tørrdo i trappen. Foto: Kjersti Blehr LånkanTØRRDO: Et ørlite kott med tørrdo i trappen. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

– Man blir vant til mer og mer komfort som ikke er gjennomtenkt. Det har også med mot å gjøre: Norge er et veldig konformistisk land. Alle vil ha varmekabler på badet, men hva trenger man egentlig? Hva er viktig i livet? Det er spørsmål som står over alle andre. Å ha mye tid med familie og venner og nyte livet, er bedre enn å jobbe som gjeldsslave etter å ha tatt opp boliglån, sier de Gier.

Les også: Enkle grep som fornyer interiøret ditt

På «Husly» må beboerne hente vannet selv, i nabobygningen som huser DansiT (Senter for dansekunst i Sør-Trøndelag). Dusjen tas også der. I et bittelite rom midt i trappen, er det installert et urinseparerende toalett som komposterer avfallet slik at det potensielt kan brukes som gjødsel senere. Det er et prøveprosjekt fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), som de Gier tok et hakk videre ved å installere det i et helårs kompostrom. En liten vifte drar luften ut gjennom doen og det lufttette kompostrommet, slik at man ikke lukter noen ting.

På kjøkkenet lages mat på vedovenen.

– Når månedene blir for varme, eller om man er lat, kan man bruke gasskomfyren som er bygget inn i benkplaten, forklarer de Gier.

Les også: Her er alt vintage og industrielt

– Det viktigste er oppfylt: Tak over hodet, varme og tilgang til vann, sier Haugtrø og ser seg rundt i det luftige, lyse rommet.

– Egentlig ble det større og mer komfortabelt enn antatt.

Les også:

Her skal de bo på vannet

Familien ville at huset skulle se ut som en grotte

Sjekk den utsikten

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:40 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner04:00 Kjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 Trump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet
Siste nytt
05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48VerdenPrins Harry: Bare kall meg Harry04:40NorgeStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner04:00NorgeKjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50VerdenLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59VerdenDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03NorgeRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02VerdenTrump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39VerdenSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28NorgeSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50VerdenWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus