Nær kvalt av pølsebit

– Pappa, sa Daniel André (2) og ble livløs

NÆR KVALT AV PØLSE I BRØD: Daniel André fikk pølsen eller pølsebrødet i pusterøret og holdt på å kveles. Foto: Tommy Ellingsen
NÆR KVALT AV PØLSE I BRØD: Daniel André fikk pølsen eller pølsebrødet i pusterøret og holdt på å kveles. Foto: Tommy Ellingsen

Den hyggelige familiemiddagen fikk en dramatisk vending da den ene tvillingen satte maten i halsen

Det var en helt vanlig ettermiddag i midten av mai i Stavanger.

Familien Steenmark-Rødder skulle spise middag, på menyen sto pølse i brød.

Rundt bordet satt pappa Andrè sammen med kona Gøril Ingrid og deres tvillinggutter på 2,5 år, samt Andrés 17 år gamle datter fra et tidligere forhold.

Plutselig begynte en av tvillingene, Daniel André, å puste tungt.

– Han putter ofte mye mat i munnen, noe som åpenbart gjør det utfordrende å tygge, svelge og puste på en gang, forteller André.

Små barn kan bli kvalt av en pølsebit. Her er lista over maten barn oftest setter i halsen.

Meldte seg på kurs

47-åringen jobber i oljeselskapet Wintershall i Stavanger, men han har erfaring som ansatt i oljebransjen siden 1985.

I løpet av disse årene har han deltatt på flere førstehjelpskurs, og han følte ikke behov for å fornye livredningskunnskapene sine. En kollega klarte likevel å overbevise ham om å friske opp kompetansen på et jobbkurs.

REDDET AV PAPPA

REDDET AV PAPPA: Det var takket være pappa André Steenmark-Rødders førstehjelpskunnskaper at Daniel André reddet livet. Foto: Tommy Ellingsen

Slik utfører du førstehjelp på barn

Lite visste han da at han ville trenge denne oppdaterte kunnskapen noen uker senere – hjemme.

– Jeg skjønte raskt at sønnen min hadde et alvorlig problem, forklarer André. - Han hadde svelget mat i feil rør, i pusterøret. Pølsen eller pølsebrødet var på vei ned i lungene, ikke magen. Guttungen prustet og peste allerede som en hval.

Umiddelbart instruerte André Steenmark-Rødder sin datter om å ringe 113.

Gøril, mor til Daniel André, reagerte spontant:

– 113, seriøst? Tuller du?

Gøril forklarer at terskelen hennes for å ringe 113 var høy, men at hun i ettertid er sjeleglad for at de ikke ventet ett sekund lenger med å ringe. Hun skjønte alvoret da hun så mannen gå i gang med å fjerne fremmedelementene fra guttens luftveier. Han slo ham i ryggen, gjorde Heimlich-manøveren som han hadde lest om og holdt ham opp ned for å ta i bruk tyngdekraften.

- Jo hardere jeg prøvde, jo mer panikk fikk gutten, og jo tyngre pustet han.

Det viktigste foreldre kan gjøre er å lære seg førstehjelp , slik at de vet hva de skal gjøre hvis ulykken er ute. Ola (9) overlevde fordi mamma kunne førstehjelp.

Banning og sverting

På Stavanger Universitetssykehus gikk alarmen. Ambulansearbeider og sykepleier Torgrim Jørgensen nølte ikke. Sammen med partner Mari Dalaker kjørte han avgårde med sirener og blå lys, men trafikken gikk sakte i ettermiddagsrushet.

Hjemme i huset hadde André sendt datteren opp i andre etasje med tvillingen for å skjerme dem fra en stadig mer dramatisk situasjon på kjøkkenet. Samtidig holdt Gøril ambulansepersonellet oppdatert på telefonen.

– Jeg har aldri banna og sverta så mye på så kort tid, forteller Gøril. Mens ambulansen sneglet seg avgårde, var foreldrene vitne til at gutten deres ble livløs. Pappa André begynte å gi sønnen hjerte- og lungeredning, men uten pusteprosedyren. Han var redd for å blåse bitene av mat enda lenger ned i lungene hans.

Gøril så den vesle sønnen hennes bli blå og etterhvert lilla i huden mens han lå i fanget til faren. På et siste innpust kom det et fortvilt «Pappa...!».

Så forsvant Daniel André.

Nær kvalt av pølsebit

FIKK IKKE PUSTE: Ambulansearbeider Torgrim Jørgensen, her sammen med pappa André, visste ikke om vesle Daniel André ville overleve da han ble kjørt til sykehuset. Jørgensen prøvde flere metoder for å få luft i gutten. Foto: Tommy Ellingsen

Ingen pust, ingen smerterespons, ingen synlige tegn på liv, bare en veldig svak puls.

For en mor og en far er det vanskelig å skildre hvor forferdelig dette øyeblikket var. De måtte innse at deres sønn var i ferd med å omkomme i armene deres.

Ifølge Gøril ropte André: «Han dør, han dør. Ikke dø fra meg!».

Til slutt, seks minutter etter at alarmen gikk, kom ambulansen endelig fram til huset. Gøril hamret på vinduet til det sto i bue.

NÆR KVALT AV PØLSEBIT

GLAD I PAPPA: Etter ulykken ble Daniel André mandeloperert, og ble som en ny gutt. Han snorker ikke lenger, og er kvitt svelgevegringen. Og han er blitt ekstremt knyttet til faren. Foto: Tommy Ellingsen

Torgrim Jørgensen kom inn, kastet et raskt blikk på Daniel André og tilkalte straks ytterligere hjelp. Få minutter senere ankom en ekstra ambulanse.

Totalt var det et team av syv leger og ambulansepersonell som jobbet med den 2,5 år gamle pasienten og bisto de pårørende.

– Ingen tvil, situasjonen var svært alvorlig. Gutten kunne ikke puste i det hele tatt, og var i ferd med å miste livet, forklarer Jørgensen.

Måtte improvisere

Jørgensen tok i bruk en spesiell maske som er konstruert for å tvinge luft ned i pasientens luftveier. Den fungerte ikke. Luftrøret var fullstendig blokkert. Torgrim Jørgensen begynte å gå tom for ideer. Han tenkte hardt og diskuterte alternativer med kollegene mens sekundene gikk.

– Jeg husker at faren spurte meg rolig: «Vil han overleve?» Jeg måtte svare: «jeg vet ikke». Jeg er en far selv, og i dette øyeblikk følte jeg meg maktesløs, noe jeg svært sjelden gjør.

I et anfall av desperat kreativitet forsøkte Jørgensen noe han ikke har prøvd før:

Han tvang et sugekateter gjennom guttens nese og klarte å suge ut små brødskiver fra halsen hans. Ambulansearbeideren gjorde en annen ting som var utenfor rutinene: Han manipulerte den nevnte masken ved å blokkere sikkerhetsventilen med tommelen. Dermed klarte han å trykke små mengder luft inn i den lille guttens kropp.

Det ga uttelling. Plutselig begynte Daniel André å hulke og gråte – selv om han var bevisstløs – og de følte en kort lettelse.

Like etter sluttet han å puste igjen. Det ble besluttet å kjøre ham til sykehuset.

– Situasjonen var svært kritisk, påpeker Jørgensen.

– På Glasgow Coma Scale ble gutten klassifisert til 3. Under dette betyr at pasienten er død.

Daniel André ble mottatt av et team av spesialister. Han begynte å gjøre motstand og måtte legges i narkose for å gjøre det mulig å plukke ut maten fra luftveiene. Torgrim Jørgensen tok ingenting for gitt.

– Selv om de kunne få ham til å puste, gjensto faren for hjerneskade.

Mot alle odds

Trass i at verken Torgrim Jørgensen eller legene trodde Daniel André ville overleve, ble guttens liv reddet, mindre enn en halv time etter at storesøster hadde ringt 113.

Det bemerkelsesverdige er at han overlevde uten spor av hjerneskade.

Da Torgrim dagen etter gikk opp på sengeposten for å besøke foreldre og barn, var de ikke der. Han var sikker på at pasienten var sendt til Haukeland sykehus i Bergen på grunn av komplikasjoner. I stedet var Daniel André utskrevet.

– At en toåring kunne overleve flere minutter uten oksygen og uten varige men, er takket være et barns enorme livsstyrke, understreker Torgrim Jørgensen.

– Jeg har jobbet i akuttetaten siden 1994, og bare en gang før har jeg opplevd noe så dramatisk med et barn. I tillegg vil jeg gjerne rose farens handlekraft. Det er ingen tvil om at André Steenmark-Rødder kjøpte oss tid ved å gjøre to ting rett: Tidlig varsling og igangsetting av hjerte- og lungeredning. Dette bidro til å redde sønnen.

En kjapp reaksjon kan redde barnet fra å kveles.

24 timer etter nesten å ha mistet Daniel André, var familien Steenmark-Rødder igjen samlet rundt samme middagsbord. Lykken var ubeskrivelig, alle pustet og spiste fint. Men ikke pølse i brød denne gangen.

Faktisk aldri mer pølsebrød eller hveteboller hos familien Steenmark-Rødder. Hvetedeigen blir til en limpropp i et barn hals.

Mor og far Steenmark-Rødder kan ikke appellere sterkt nok: Frisk opp førstehjelpkompetansen! Delta på livredningskurs!

- Og ikke nøl med å ringe 113. Ring heller en gang for mye, ber Gøril så innstendig hun bare kan. Hun unnskyldte seg til slutt til dama i AMK-sentralen som måtte høre på en fortvilt mor skjelle og smelle i desperasjon over at ambulansen tok noen minutter.

– Hun tok imot unnskyldningen, og sa det var greit. Hun var helt fantastisk, forteller Gøril.

Ekstremt knyttet til far

Daniel André ble mandeloperert noen måneder senere, og er blitt en ny gutt. Han snorker ikke lenger, og er kvitt svelgevegringen.

Og han er blitt ekstremt knyttet til faren.

En tid etter den intense hendelsen tok Gøril Ingrid Steenmark-Rødder mot til seg og søkte profesjonell hjelp. Hun har fått en delvis sykmelding, og gjør de rette tingene for å stable seg selv på beina. Selv om historien om Daniel André fikk en lykkelig slutt, er det svært tunge inntrykk som skal bearbeides.

– Folk flest hører bare at det gikk bra, men det var vi som sto i situasjonen. Det er umulig å dele de sterke opplevelsene og bildene vi var vitne til. Vi kan ikke forvente at andre kan forstå dette. Nå deler jeg denne historien for å komme meg videre, og for å understreke verdien av førstehjelpskunnskap. Og igjen; ring 113. Vi gjorde det i tide, men det sto om minutter, kanskje sekunder.

Les også:

Synne skriker seg livløs

– Kristoffer gråt ikke, og det var skikkelig ekkelt. Jeg så at han ikke pustet

Livreddende førstehjelp på barn

Helen reddet lillesøster fra å drukne

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea
Siste nytt
06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30NorgeVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55VerdenEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38NorgeVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30VerdenBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15VerdenFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37NorgeTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48NorgeVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19NorgeSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus