Bil for de minste

FULL FART: Egentlig liker de best olabiler med skikkelig førerhus, men denne enkle varianten duger, den og. Jesper Skalmerud styrer, mens Martin Christoffer Borg gir bilen fart. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)
FULL FART: Egentlig liker de best olabiler med skikkelig førerhus, men denne enkle varianten duger, den og. Jesper Skalmerud styrer, mens Martin Christoffer Borg gir bilen fart. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Med litt fantasi kan skrotet i garasjen bli en stilig olabil.

Olabil
  • En olabil er enn hjemmelaget bil uten motor.
  • De fleste bygger olabilen i tre, men det går også an å bygge den i metall eller plast.
  • For at olabilen skal være trygg, bør den ha gode bremser, styrefunksjon og fire hjul som sitter godt
  • fast. Det er viktig at det ikke stikker ut spiker eller skruer som kan skade sjåfør eller tilskuere.
  • Gjennom sommerhalvåret arrangeres det olabilløp mange steder i landet. 10. august arrangeres NM i olabil i Oslo.
  • Vil du bygge din egen bil? På olabil.no finner du tegninger av biler og detaljert beskrivelse av hvordan du går fram.

Varmtvannsberedere, gamle skibokser, salongstoler og surfebrett. Det finnes ingen grenser for hva som kan forvandles til førerhuset i en olabil. Bare spør Hans Jacob Mydske og Jan Terje Skalmerud fra Oslo. Sammen med store og små i nabolaget på Nordberg bruker de mye tid på å bygge og mekke på olabiler, og hver vår arrangerer de et eget olabilløp i gata. I år var 240 små sjåfører med i Nordberg Grad Prix, og over 2000 hadde møtt opp for å se på.

– Det er noe med olabiler som engasjerer folk. Mange har bygd olabiler sammen med fedrene sine da de var små, og nå lærer de teknikkene videre til sine egne barn, sier Skalmerud.

Les også: Spikk en fiskestang

Går fort

I hagen hos Mydske ligger en olabil med understellet opp. En vaier skal strammes, og Jesper Skalmerud og Martin Christoffer Berg (begge 7 1/2 år) hjelper til.

– Jeg har vært med på å bygge flere olabiler. Det er gøy. Men det gøyeste er å kjøre dem, sier Martin.

– Jeg elsker å kjøre ned bakken. Jeg bremser nesten ikke, så det går kjempefort, gliser Jesper.

Han sier at han ikke blir redd, selv når den hjemmebygde trekonstruksjonen suser ned bakken i full fart.

– Jeg? Redd? Aldri!

Saken fortsetter under bildetTAUSTYRING: Det er enkelt å lage olabiler med taustyring, men vanlig ratt er mer stabilt. Jesper Skalmerud (til venstre) og Martin Christoffer Borg tester bilen. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)TAUSTYRING: Det er enkelt å lage olabiler med taustyring, men vanlig ratt er mer stabilt. Jesper Skalmerud (til venstre) og Martin Christoffer Borg tester bilen. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Saken fortsetter under bildet LÆREMESTER: Hans Jacob Mydske (bakerst) er en erfaren olabilbygger og lærer bort det han kan til Jesper Skalmerud (i midten) og Martin Christoffer Borg. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix) LÆREMESTER: Hans Jacob Mydske (bakerst) er en erfaren olabilbygger og lærer bort det han kan til Jesper Skalmerud (i midten) og Martin Christoffer Borg. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Bred hjulstilling

Olabiler kommer i tusen ulike varianter. Bilen som er på service i hagen på Nordberg, er en relativt enkel variant. Den er bygd av tre, og har nye hjul fra butikken.

– Man kan bruke gamle sykkelhjul eller andre hjul man har liggende i garasjen, men det er kanskje enklere å kjøpe et sett med fire hjul. Det som er viktig å tenke på, er å ikke plassere hjulene for tett sammen. Da er det fort gjort å velte. Bakdekkene bør stå litt bredere enn fordekkene, forklarer bilbygger Mydske.

Bilen har såkalt taustyring – et tau er festet til hvert av forhjulene og man styrer ved å dra i dem.

– Vi anbefaler egentlig rattstyring, for med taustyring er det fort gjort å dra for hardt og havne i grøfta. Men siden det er lettere å bygge biler med taustyring, er dette et alternativ for ferske olabilbyggere, sier Mydske.

Saken fortsetter under bildetNYTT RATT: Kan dette funke, mon tro? Martin Christoffer Borg (til venstre) og Jesper Skalmerud prøver et nytt ratt på olabilen. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix) NYTT RATT: Kan dette funke, mon tro? Martin Christoffer Borg (til venstre) og Jesper Skalmerud prøver et nytt ratt på olabilen. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Lavt tyngdepunkt

Det er flere ting enn styring og hjul som er viktig å tenke på når man skal bygge sin egen olabil. Tyngdepunkt, for eksempel.

– Det lønner seg å ha lavt tyngdepunkt. Hvis man har voldsomme konstruksjoner, er det lett å velte, sier Mydske.

Han legger til at man må tenke igjennom hva slags bil man ønsker seg. Skal den bygges for fart eller sikkerhet?

– Bygger man en tung bil med tynne hjul, går det veldig fort, advarer han.

Saken fortsetter under bildetBREMSE: Olabilen må ha bremser. Gummi mot gummi funker fint. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)BREMSE: Olabilen må ha bremser. Gummi mot gummi funker fint. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Trygg trasé

Spesielt praktiske fremkomstmidler er ikke olabilene. Siden de verken har motor eller pedaler, er man avhengig av å kjøre et sted det er nedoverbakke. Dersom du vil arrangere ditt eget olabilløp, er det flere ting du bør tenke på.

– Det er viktig å finne en trasé som ikke er for bratt. I bratte bakker kan farten fort komme ut av kontroll, sier Jan Terje Skalmerud.

– Og så er det fint med noen svinger, da blir det litt mer spennende, legger Mydske til.

I olabilløpet på Nordberg er traseen 300-400 meter lang med en høydeforskjell på 30-40 meter. De yngste sjåførene starter et stykke nede i løypa for å unngå for stor fart. De to mennene poengterer at man må velge en trasé der man lett kan kontrollere trafikken; olabiler og vanlige biler gjør seg dårlig på samme vei.

Saken fortsetter under bildetSMÅ HJELPERE: Jesper Skalmerud (til venstre) og Martin Christoffer Borg hjelper til å fikse litt på en olabil. De unge sjåførene har deltatt i olabilløp flere ganger, og de liker biler som er bygd for fart. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix) SMÅ HJELPERE: Jesper Skalmerud (til venstre) og Martin Christoffer Borg hjelper til å fikse litt på en olabil. De unge sjåførene har deltatt i olabilløp flere ganger, og de liker biler som er bygd for fart. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Legobil

Med litt innsats kan en enkel olabil bygges på en ettermiddag. De mer kompliserte modellene kan holde deg aktivisert i ukevis. Om det er de store eller de små bilbyggerne som har det morsomst, er uvisst.

– Det er et godt spørsmål. Det er nok like mye stas for oss fedre som det er for barna, sier Skalmerud.

Han legger til at det er lov til å velge noen lette løsninger. I fjor kjøpte han en ferdig olabil til sønnen fra Kongsvinger fengsel.

– Vi fikset masse på den. Vi limte på legoklosser på hele bilen, og den ble kjempekul, forteller sønnen Jesper ivrig.

Saken fortsetter under bildetFANTASIFULLE FYRER: Det er bare fantasien som setter grenser for hva man bygge olabil av. Martin Christoffer Borg (til venstre) og Jesper Skalmerud hjelper Hans Jacob Mydske å feste et ratt. I bakgrunnen sitter Jan Terje Skalmerud. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)FANTASIFULLE FYRER: Det er bare fantasien som setter grenser for hva man bygge olabil av. Martin Christoffer Borg (til venstre) og Jesper Skalmerud hjelper Hans Jacob Mydske å feste et ratt. I bakgrunnen sitter Jan Terje Skalmerud. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Vegger er viktig

De små olabilsjåførene er enige om hva som kjennetegner en bra bil.

– Den må gå fort, sier Martin.

– Ja, og så må den ha vegger. Hvis ikke kan man falle på bakken og få skrubbsår hvis man velter, sier Jesper.

– Jeg pleier aldri å velte. Men jeg kjører med hjelm og langbukser for å være på den sikre siden, sier Martin.

Selv om de liker å mekke olabil, vil de ikke bli bilmekanikere når de blir store. De har en litt annen plan.

– Vi skal bli legobyggere, sier de bestemt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:42 Virusdødstallet i Kina passerer 1.70003:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin
Siste nytt
03:42VerdenVirusdødstallet i Kina passerer 1.70003:31NorgeJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20VerdenJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07NorgeMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06NorgeRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus