Eddikvann mot ugress

VI TESTER HJEMMESNEKRA UGRESSMIDDEL: Eddikvann mot ugress funker som bare det. Foto: Kristin Sørdal
VI TESTER HJEMMESNEKRA UGRESSMIDDEL: Eddikvann mot ugress funker som bare det. Foto: Kristin Sørdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funker som bare rakker'n. Vi tester hjemmesnekra ugressmiddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialprodukter mot ugress er dyrt. En flaske med halvannen liter Roundup koster eksempelvis 349 kroner hos vårt lokale gartneri, prisen per liter er 233 kroner.

Vi har lett etter alternative muligheter for å bekjempe ugress i hagen, og har kommet over et kjerringråd som anbefales flere steder: eddik. En halv liter eddik koster ikke mange kronene i butikken, mellom 20 og 30 er vanlig pris (vi betalte litt over 24 kroner).

Vi har sprayet eddik blandet med vann på løvetann og diverse ugress i hagen, og kan skrive under på at det funker - straks og med en gang.

Vi kunne se de første resultatene allerede etter en time.

Se resultatene etter en time og drøye to døgn, i bildeserien nedenfor.

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE SYV BILDENE

Testen

I denne testen har vi brukt eddikvann i blandingsforholdet én del eddik og to deler vann. Vi har benyttet 35 prosent eddik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi helte blandingen på en sprayflaske og sprayet blandingen på diverse ugress, som løvetann, groblad, kløver og diverse uønsket gress i singelen. Vi sprayet også på en løvetann i plenen.

Les også: Ugresset som er til å spise opp

Som du kan se av bildene i bildeserien nedenfor, begynte resultatene å vise seg allerede etter en time. Etter to timer er behandlingen enda mer fremtredende, og etter åtte timer enda mer uttalt.

Etter to og et halvt døgn er det meste av ugresset vi har sprayet, brunt og dødt, og vi kan uten problemer dra det døde gresset og det meste av ugresset opp av singelen. Løvetannen sitter imidlertid litt bedre, og vil ikke komme opp med hele roten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før behandling med eddikvann, og to og et halvt døgn etter. Da er det bare å dra det døde gresset opp av singelen. (Foto: Kristin Sørdal)
Før behandling med eddikvann, og to og et halvt døgn etter. Da er det bare å dra det døde gresset opp av singelen. Foto: Kristin Sørdal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke kast ugresset i komposten

Ikke spray på plenen

Slik ser plenen ut to og et halvt døgn etter at vi sprayet løvetannen med eddikvann. Foto: Kristin SørdalSlik ser plenen ut to og et halvt døgn etter at vi sprayet løvetannen med eddikvann. Foto: Kristin Sørdal

Dersom du har masse ugress i plenen som du vil bli kvitt, bør du imidlertid være varsom med å benytte eddikvann. Du bør i alle fall være svært forsiktig med hvor du sprayer. Vi sprayet en løvetann i plenen med litt av eddikblandingen, og selv om det ganske raskt tok livet av løvetannen, tok det også livet av gresset rundt løvetanna.

To og et halvt døgn etter at vi sprayet løvetanna, var det blitt en ganske stor sirkel med dødt gress rundt løvetanna. Så vær varsom med å bruke dette på plenen, om du ikke med vilje ønsker å drepe den.

For deg som vil bli kvitt løvetann og ugress i plenen, er det fremdeles kanskje en løvetannstikker eller en løvetannklo som er løsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon

Vårt hjemmeblanda ugressmiddel funker som bare rakker'n, men du kan muligens også forsøke deg frem med et tynnere blandingsforhold. Vi har også sett blandingen anbefalt i forholdet én del eddik til fire deler vann.

Med blandingsforholdet en til to, blir litersprisen cirka 17 kroner. Klarer den brasene i blandingsforholdet en til fire, blir litersprisen cirka ti kroner.

Dette ugresset kan blinde deg

Uansett er eddikvannet effektivt mot ugress, og mye billigere enn spesialmidler.

Men eddikvannet funker best som ugressmiddel på steder hvor det ikke er beplantning rundt som du vil ta vare på, som eksempelvis på grus- eller steinbelagte gårdsplasser. Du bør være varsom med å bruke eddikvann på plenen.

Løvetann før og etter behandling med eddikvann. Bildet til høyre viser ståa to og et halvt døgn etter behandlingen. (Foto: Kristin Sørdal)
Løvetann før og etter behandling med eddikvann. Bildet til høyre viser ståa to og et halvt døgn etter behandlingen. Foto: Kristin Sørdal

(Artikkelen ble første gang publisert i august 2011)